A fost scandal la ultima şedinţă a Consiliului Local Beiuş, după ce la finalul întrunirii consilierul independent Alexandru Degău a adus în discuţie achiziţiile directe ale Primăriei, acuzându-l pe edilul liberal Gabriel Popa că a încheiat contracte dubioase, inclusiv cu "o firmă de şampoane" căreia i-a încredinţat realizarea noului site al instituţiei.

"Aţi sifonat banii beiuşenilor", a acuzat Degău, susţinut de consilierii PSD. În loc să le răspundă, primarul a oprit şedinţa şi camera de înregistrare prin care aceasta era transmisă în direct pe reţelele de socializare. "Vrea să-i inducă în eroare pe beiuşeni", încearcă să explice edilul motivul.

Diverse cu "scântei"

Cearta aleşilor beiuşeni a izbucnit la finalul şedinţei CL din 29 septembrie, la capitolul Diverse, când independentul Alexandru Degău a cerut lămuriri despre un contract încheiat pentru realizarea noii platforme web a Primăriei cu o firmă profilată pe producţia de cosmetice. "Aţi plătit 25.000 lei unei firme de şampoane ca să facă site-ul, cum aţi putut accepta aşa ceva?", a acuzat Degău, arătând că, după ştiinţa sa, firma din comuna Roşia nu avea personal calificat pentru astfel de servicii şi le-a subcontractat unei alte firme din Cluj.

Degău i-a reproşat edilului şi că a dat peste 70.000 lei unei alte firme din Beiuş pentru marcajele rutiere din oraş care înainte erau realizate în regie proprie de societatea de gospodărire locală, dar şi că ascunde punerea sa sub urmărire penală de către procurorii DNA. "Aţi sifonat banii şi nu vreţi să răspundeţi, la fel cum nu vreţi să spuneţi dacă e adevărat că sunteţi suspect într-un dosar al DNA", a strigat Degău, căruia i s-au alăturat şi consilierii PSD.

Vizibil iritat, primarul Gabriel Popa s-a ridicat şi a cerut închiderea şedinţei, dar şi a camerei de filmat prin care întrunirea era transmisă live pe internet.

Va urma...

"Să spună ce face cu banii beiuşenilor! De ce plăteşte metri cubi de hârtie xerox, mese întinse pe la restaurante, sucuri şi cafele de mii de lei pentru protocol", a declarat Degău (foto) BIHOREANULUI.

Atitudinea edilului i-a deranjat şi pe aleşii PSD. "Domnul Degău a cerut explicaţii pentru lucruri pe care şi noi le-am sesizat", spune social-democratul Sergiu Iftimovici, afirmând că va relua subiectul la următoarea şedinţă. "Voi fi eu preşedinte de şedinţă şi nu are cum să se sustragă"...  

Nu de alta, dar exemplele date în vileag de Degău sunt doar câteva dintr-o lungă listă de "cumpărături" dubioase. Trecând peste faptul că o primărie cu propriul serviciu social cumpără "consultanţă în domeniul asistenţei sociale" de 10.000 lei, hârtie xerox de 15.000 lei plus TVA (1.300 topuri), edilii au decontat mese festive, de ziua Beiuşului (7.143 lei plus TVA), Ziua Europei (1.900 lei plus TVA) şi Ziua Eroilor (3.809 plus TVA), toate la acelaşi restaurant de "culoare" liberală, Principesa Margareta.

De asemenea, Primăria Beiuş a luat suc, apă şi cafea de peste 10.000 lei ca "protocol la Cabinetul primarului", tot de la o firmă "prietenă", Ianateti Impex, abonată la contracte publice: doar în acest an a vândut produse de curăţenie, legume, fructe şi alimente de peste 130.000 lei atât pentru Primărie, cât şi pentru liceele Nicolae Bolcaş, Nicolae Ciordaş şi grădiniţa din oraş.

Toate bune şi frumoase

Primarul Beiuşului era obligat să dea explicaţii despre cum a gestionat bugetul, cerinţă impusă de Codul administrativ, care prevede ca edilii să prezinte informări periodice privind cheltuielile şi alte informări ori rapoarte solicitate. El îşi motivează, însă, refuzul prin faptul că "nu pot sta după fiecare, să-i ascult cum bagă de vină şi spun vrute şi nevrute".

În opinia lui Popa, cheltuielile au fost legale, chiar şi cea făcută pentru firma care se ocupă de noul site, aleasă pe criteriul celui mai mic preţ. "Faptul că e axată pe producţia de cosmetice nu înseamnă că nu se ocupă şi de altceva. Eu ştiu că lucrează şi în alt domeniu", spune edilul. Cât despre contractul pentru marcajele rutiere, Popa recunoaşte că până în acest an au fost realizate în regie proprie, dar nu ar mai avea muncitori: "Nu mai avem personal calificat, aşa am decis să angajăm o firmă", spune edilul, convins că a procedat corect oprind şedinţa, pentru ca "unii consilieri să nu-i dezinformeze pe beiuşeni".

Singurul subiect pe care primarul l-a evitat se referă la dosarul în care a fost pus sub urmărire penală. "Este o anchetă, dar am spus-o şi în şedinţă, sunt date cu caracter confidenţial, deci nu pot vorbi", afirmă Gabriel Popa. Ca şi cum despre altele ar fi făcut-o...