Desfăşurare impresionantă de forţe, miercurea trecută, la sediul sucursalei Oradea a Băncii Transilvania. Mai multe echipaje de poliţişti din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor Bucureşti şi Oradea, ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, plus ai Direcţiei de Operaţiuni Speciale, au percheziţionat birourile directorului executiv Lucia Pojoca şi pe cel al directorului adjunct, Romeo Oanţă. Apoi, pe lângă mai multe documente, poliţiştii i-au ridicat şi pe cei doi manageri, i-au urcat în maşini şi s-au întors, cu ei cu tot, la Bucureşti.

Motivul descinderii a ieşit la iveală o zi mai târziu, când cei doi bancheri orădeni porneau spre arest alături de alte şase persoane încătuşate. Printre acestea din urmă, şi Daniel Condratov, cumnatul preşedintelui Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian, un om de afaceri discret, remarcat ca dezvoltator imobiliar dar şi producător al lubrifianţilor Hexol. Din cauza lui, de altfel, cei doi manageri de bancă s-au pricopsit cu cătuşele...

Suveică

Descinderea de la Banca Transilvania Oradea a făcut parte dintr-o serie de 16 acţiuni organizate miercuri, 6 iunie, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) Bucureşti, într-o anchetă care urmăreşte o grupare acuzată de o fraudă de 500.000 de euro. Poliţiştii au percheziţionat mai multe sedii de firme şi locuinţe din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Argeş şi Bihor, ridicând 15 persoane pe care le-au condus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru audieri. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, procurorul Nicolae Solomon, în urma acţiunii au fost puse sub urmărire penală 18 persoane. "Din cercetări a reieşit că în perioada 2010-2011, cele 18 persoane, administratori sau angajaţi ai unor societăţi comerciale, au prejudiciat bugetul de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale", a declarat magistratul.

Afacerea era una gen "suveică". Concret, o firmă administrată de unul din membrii grupării achiziţiona cereale sau alte produse agricole la preţuri reduse, fără a întocmi documente fiscale, după care le vindea cu documente şi la preţul pieţei altor firme, realizând astfel un profit consistent, dar nefiscalizat. Pentru a se acoperi cu acte, alţi membri ai grupării utilizau firme-fantomă, în numele cărora întocmeau documente de achiziţii de la alte firme, tot fantomă, iar apoi făceau acte de vânzare către prima societate.

"Mărfurile nu existau şi nu se livrau în aceste cazuri. Însă plata se făcea în mod real către societăţile intermediare, iar din conturile acestora banii erau transferaţi în conturile personale ale persoanelor cercetate. Ulterior, banii erau reintroduşi în circuitul fictiv", a explicat procurorul procedurile prin care membrii filierei "spălau" banii negri obţinuţi.

Interceptaţi de "proşti"

Potrivit unor surse judiciare, cercetările de până acum arată că artizanul afacerii este Daniel Condratov, businessman care şi-a pornit afacerile din Oradea, cu vodca Kondratov, având aici, prin firma SDK Management, un cartier rezidenţial pe strada Bihorului, iar prin altă firmă, Hexol Lubricants, un complex pentru producţia uleiurilor Hexol în vecinătatea comunei Paleu.

Condratov a ajuns în colimatorul SIF Bucureşti în acest an. Pentru a-l dovedi, pe 10 mai ofiţerii au solicitat Băncii Transilvania să le comunice tranzacţiile pe care afaceristul le-a derulat prin conturile sale. Condratov avea o linie un credit de 2 milioane de euro contractată la Oradea, prin care şi-a finanţat investiţiile imobiliare, motiv pentru care, pe 29 mai, solicitarea a fost trimisă conducerii sucursalei.

15 Romeo Oanta.jpgSursele BIHOREANULUI spun că, în momentul în care a primit adresa de la Poliţie, directorul Romeo Oanţă (foto), prieten apropiat cu Condratov, i-a trimis-o acestuia pe mail şi i-a şi telefonat, pentru a-l pune în gardă cu privire la anchetă. Mai ales că afaceristul înregistrase deja întârzieri la plata ratelor şi putea să-i creeze probleme, deoarece, prin eventualele popriri hotărâte în cursul anchetei penale, n-ar mai fi putut returna creditul.

Simţindu-se vânat, Condratov a ameninţat cu deschiderea unui proces pentru încălcarea secretului bancar, deşi în realitate legislaţia obligă băncile să colaboreze cu organele judiciare în anchetele ce vizează clienţi acuzaţi de fapte penale.

15 Lucia Pojoca.jpgOmul de afaceri s-a liniştit, însă, când în discuţia purtată a intervenit directoarea Pojoca. Asta, întrucât femeia i-a destăinuit chichiţa pe care urma să o invoce pentru a amâna comunicarea datelor cerute de poliţişti. "Stai liniştit, sunt nişte proşti, au uitat să treacă numărul unic al dosarului penal. Aşa că nu-s obligată să le răspund", ar fi spus Lucia Pojoca (foto).

În arest

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian a avut chef de vorbă doar până când a aflat subiectul real al discuţiei, şi anume afacerile cumnatului său. "Eu sunt în străinătate, nu pot vorbi. Mă întorc marţi şi discutăm", a oprit el convorbirea telefonică.

Cert e că, în urma unor audieri maraton, procurorii bucureşteni au dispus reţinerea a 8 dintre cele 18 persoane puse sub urmărire: Daniel Condratov, Aurel Guliman, Marius Iliescu, şi Valeriu Purcel (sub acuzaţia de fraudă şi spălare de bani), Andreea Melnicescu şi Cristinel- Daniel Voicu (pentru complicitate), dar şi cei doi directori de bancă orădeni, Lucia Pojoca (pentru favorizarea infractorului şi abuz în serviciu în forma calificată) şi adjunctul acesteia, Romeo Mircea Oanţă (doar pentru favorizarea infractorului).

O zi mai târziu, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea tuturor celor reţinuţi. Condratov, Iliescu, Guliman, Purcel şi Voicu au încasat câte 29 de zile, Melnicescu 15, în timp ce managerii Băncii Transilvania Oradea au primit câte 10 zile de arest. Decizia nu este definitivă, fiind atacată deja de avocaţi, printr-un recurs care se va judeca în această săptămână la Curtea de Apel Bucureşti.

Până atunci, însă, atât evazioniştii cât şi bancherii orădeni acuzaţi că le-au ţinut spatele vor rămâne după gratii. O premieră, în condiţiile în care, până acum, niciun bancher de la noi n-a fost măcar tras de mânecă pentru că şi-ar fi pus în gardă clienţii evazionişti, pentru a putea ascunde urmele tunurilor date statului. Asta, deşi exemple au fost destule...


SOLIDARITATE
Acuzaţii... administrative

Printr-un comunicat dat publicităţii vinerea trecută, conducerea centrală a Băncii Transilvania s-a solidarizat cu Lucia Pojoca şi Romeo Oanţă, invocând convingerea că dosarul celor doi manageri va fi soluţionat "în mod obiectiv", dar şi că "prezumţia de nevinovăţie va fi confirmată prin soluţia pronunţată în acest dosar". "Banca Transilvania este solidară cu cei doi colegi, care sunt parte din echipa orădeană de mulţi ani şi, mai mult decât atât, sunt recunoscuţi pentru capitalul de simpatie de care se bucură în rândul angajaţilor, clienţilor şi colaboratorilor noştri", se specifică în comunicat.

Deşi nu se referă concret la faptele imputate managerilor şi nici măcar nu încearcă să le explice, banca apreciază că acestea sunt doar "de natură pur administrativă şi reprezintă un incident care derivă din interpretarea şi aplicarea unor prevederi normative, care nu are legatură cu activitatea comercială curentă a BT". Pe româneşte, cei doi nicidecum nu ar fi comis vreo faptă penală, ci doar mici abateri administrative, interpretând şi aplicând după mintea lor legile în vigoare. Aşa o fi...