O acţiune a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor la 13 unităţi bancare din judeţ, menit să verifice modul în care acestea respectă reglementările privind protecţia consumatorilor la încheierea actelor adiţionale la contractele de credit de consum cu sau fără ipotecă, s-a soldat cu sancţionarea a 12 dintre unităţi, a anunţat, joi, comisarul şef al CJPC Bihor, Sebastian Secoşan.

Potrivit sursei citate, principalele deficienţe constatate cu ocazia controalelor constau în lipsa unor menţiuni privind modul în care clienţii pot beneficia de refinanţarea sau reeşalonarea creditelor, în raport cu veniturile actuale, dar şi faptul că băncile nu au dreptul să rezilieze sau să denunţe unilateral contractul.

De asemenea, la contractele de credit şi actele adiţionale încheiate la patru dintre băncile verificate, nu se face referire la obligaţiile băncilor faţă de clienţi la modificarea clauzelor privind costurile, la trei bănci nu este cuprinsă procedura care trebuie urmată de consumatorii care solicită încetarea contractului de credit, o bancă a prevăzut clauze contrare cu dreptul consumatorului de a beneficia de reducerea costului total al creditului în caz de plată anticipată.

"O altă problemă a fost că din unele contracte şi acte adiţionale lipsesc menţiunile cu privire la drepturile pe care consumatorul le are în cazul în care banca decide cesionarea contractului de credit, printre aceste drepturi fiind şi cel conferit de prin OUG 50/2010 ca împrumutatului să-i fie notificată cesiunea înainte cu 10 zile de la încheierea contractului de cesiune", a mai spus comisarul şef.

Şeful CJPC a mai spus că în urma controalelor, comisarii au întocmit şi 5 procese verbale care urmează să fie înaintate instanţei de judecată pentru ca aceasta să se pronunţe dacă redenumirea comisionului de risc sau includerea acestuia în comision de administrare reprezintă clauză abuzivă.

"Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale date cu ocazia controalelor se ridică la 640.000 lei. Totodată, la 5 unităţi bancare s-au deschis procese pentru obligarea băncilor la anularea unor clauze abuzive şi aducerea contractelor la conformitate", a declarat Secoşan.