Dacă le-ar fi reuşit, lovitura ar fi fost cu siguranţă jaful anului. Oraşul vuieşte despre cum doi celebri recuperatori orădeni, Viorel Pop, alias Uscatu', constructorul hotelului Silver de pe Dealul Viilor, şi Florin Bota, zis Boti, au deturnat un transport de ţigări în valoare de 2 milioane de euro după un scenariu copiat din filmele americane.

Interlopii au atacat TIR-ul pe autostradă, cu cagule trase pe cap şi înarmaţi cu aparate electroşoc, i-au răpit şi abandonat pe şoferi în Ungaria, iar prada au ascuns-o, cu camion cu tot, într-un depozit din localitatea austriacă Wurmla. Aici au şi fost înhăţaţi, câteva zile mai târziu. Iar cu ei a "picat" şi complicele care le dăduse pontul, chiar unul din şoferii de TIR răpiţi...

Jaf în parcare

Atacul a fost reclamat pe 18 mai de doi tirişti români care, plini de sânge şi vânătăi, s-au înfăţişat la Poliţia din oraşul maghiar Sopron ca să reclame că au rămas fără un autotren cu ţigări în valoare de 2 milioane de euro după ce fuseseră atacaţi în Austria, pe autostrada A21, lângă localitatea Heiligenkreuz, din apropierea Vienei.

Angajaţi la o firmă belgiană, şoferii se îndreptau spre Germania, iar în noaptea de joi spre vineri, spuneau ei, s-au oprit să doarmă într-o parcare amenajată la marginea autostrăzii. În jurul orei 3 dimineaţa, au fost însă treziţi sub o ploaie de lovituri. Mai multe persoane mascate intraseră peste ei în cabină, i-au luat la bătaie, iar apoi, sub ameninţarea unor arme cu electroşoc, i-au obligat să predea cheile şi actele maşinii. În final, unul dintre agresori s-a urcat la volan şi i-a adus la graniţa cu Ungaria, unde răpitorii i-au aruncat din autotren şi au plecat cu transportul mai departe.

Victima complice

Cei doi şoferi au fost transportaţi pentru îngrijiri la spitalul din Sopron, iar sâmbătă, 19 mai, au fost conduşi la Poliţia din Viena, care urma să facă cercetările. În prima fază, poliţiştii austrieci au mers pe ipoteza că cei doi şoferi au fost victimele unei tâlhării.

Pe parcursul audierilor, însă, declaraţiile contradictorii pe care indivizii le-au dat i-a condus spre altă pistă. Şi anume că jaful a fost, de fapt, o înscenare, iar hoţii primiseră pontul despre transport, despre traseu şi despre locurile de înnoptare chiar de la una dintre victime.

Deşi suspecţi, poliţiştii au decis eliberarea ambilor şoferi, sperând că aceştia îi vor conduce pe urmele celorlalte persoane implicate în comiterea infracţiunii, dar şi spre valorosul transport care părea să fi intrat în pământ.

Zgârcenia costă!

Totuşi, n-a fost nevoie de mult timp ca maşina să fie găsită. Oficialii firmei de transport belgiene au comunicat Poliţiei datele de identificare ale TIR-ului, iar cu ajutorul GPS-urilor montate în cabina maşinii aceasta a fost până la urmă localizată.

"Procedura nu a fost uşoară, căci deşi în maşină erau 3 GPS-uri, semnalul transmis satelitului era slab, pentru că hoţii instalaseră în cabină un aparat de bruiaj. Norocul a fost că dispozitivul era unul chinezesc, neperformant. Ori n-au ştiut de toate GPS-urile, ori s-au zgârcit la bani, căci un dispozitiv bun costă undeva la 1.000 de euro, iar chinezăria pusă de ei face puţin peste 100 de euro", au povestit BIHOREANULUI surse judiciare.

18 mihai viorel.jpgGarda veche

TIR-ul cu ţigări a fost găsit de poliţiştii austrieci într-un depozit din localitatea Wurmla, închiriat de hoţi cu câteva zile înainte de "lovitură". Imobilul a fost pus imediat sub supraveghere, iar pe 22 mai, la cinci zile după atac, hoţii veniţi să-şi ridice prada au fost prinşi în capcană.

Este vorba despre trei persoane: unul dintre şoferii "răpiţi", plus doi vechi şi cunoscuţi interlopi orădeni. Unul e Viorel Pop, alias Uscatu', constructorul hotelului Silver de pe Dealul Viilor, devenit celebru în 2004, când s-a aflat că plătise 150.000 de mărci germane fostului şef al secţiei penale din Tribunalul Bihor, judecătorul Mihai Viorel (foto), ca să obţină eliberarea sa din arest şi condamnarea cu suspendare.

Implicat în afaceri imobiliare şi construcţii atât în Bihor cât şi în judeţul Satu Mare, cu terenurile puse sub sechestru în contul unor datorii bancare, Pop e bănuit că a dat lovitura ca să-şi mai acopere din pierderi. Potrivit unor surse din anturajul interlopului, el a fost cel care a pus la cale jaful, atrăgându-l în combinaţie pe cel de-al doilea protagonist al atacului, Florian Bota, alias Boti, unul din apropiaţii săi cu care "lucra" pe recuperări şi şantaje, acum proaspăt patron al unui local pe bulevardul Dacia.

Mai sunt doi

De altfel, şi Bota are un cazier bogat, cu condamnări pentru fapte comise cu violenţă din 1994 încoace, de la deţinere ilegală de arme şi muniţii, încăierare în locuri publice, lipsire de libertate şi violare de domiciliu, până la tâlhărie şi vătămare corporală, ultima "vitejie" fiind legată de bătaia aplicată în 2001 procurorului militar Liviu Lascu, într-un local, pentru care a ispăşit doar un an şi 6 luni de închisoare.

Potrivit autorităţilor austriece, orădenii, acum arestaţi, au mai avut cel puţin doi complici încă neprinşi. "Ştim că au fost cel puţin cinci persoane. Trei deja sunt arestate. Celelalte două nu se mai află pe teritoriul Austriei", a declarat publicaţiei online Krone colonelul Franz Polzer, unul din ofiţerii anchetatori. Doar nu era să stea toţi să se lase prinşi...


18 matei cornel rizo.jpgATAC LA MAGIUN
Şantaj cu suspendare

Deşi suspectat în mai multe afaceri penale, Viorel Pop a fost condamnat o singură dată, în 1998, în dosarul "soluţionat" de judecătorul Mihai Viorel cu o pedeapsă cu suspendare în contul celor 150.000 de mărci germane. Povestea datează din 1997, când Uscatu' şi alţi patru recuperatori, printre care şi Florian Bota au fost angajaţi de un cetăţean ungar să recupereze 310.000 de mărci de la fostul asociat al acestuia, Szabo Ştefan, împreună cu care se ocupa de comerţ cu prune şi cu magiun.

Szabo luase banii pentru a cumpăra marfă, dar ulterior a anunţat că fructele s-au alterat şi nu mai poate returna datoria. Ameninţat cu moartea şi cu răpirea copilului, el a plătit recuperatorilor 37.000 de mărci, iar apoi a anunţat Poliţia, interlopii şi fostul său asociat fiind arestaţi. Cei şase au fost puşi în libertate pe cauţiune de completul judecătorului Mihai Viorel, după primirea şpăgii, iar ulterior au fost condamnaţi de aceiaşi magistraţi la pedepse cu suspendare.

Cazul a ajuns din nou în atenţia publicului după patru ani, în 2002, când un amic de-al lui Pop, Cornel Matei, zis Rizo (foto), cel care intermediase mita pentru judecătorul Mihai Viorel, s-a autodenunţat. În final, magistratul care i-a cadorisit pe Uscatu' şi pe oamenii acestuia cu o condamnare cu suspendare a fost el însuşi condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, fiind eliberat anul trecut.


UPDATE:

Hotelul Silver nu este sub sechestru

Lorena Pop, proprietar şi administrator al hotelului Silver, situat pe strada Louis Pasteur nr. 102, dezminte informaţiile potrivit cărora imobilul este ipotecat şi sub sechestru pentru credite bancare nereturnate.

Potrivit Lorenei Pop, informaţiile apărute de-a lungul anilor, potrivit cărora hotelul este deţinut de tatăl său, Viorel Pop, care l-ar fi ipotecat în contul unor credite bancare, reluate şi în articolul mai sus amintit, nu sunt conforme cu realitatea şi aduc prejudicii afacerii pe care o conduce. 

„Hotelul a fost construit într-adevăr de tatăl meu, Viorel Pop, însă este proprietatea mea de la inaugurare şi e lipsit de orice sarcini. Eu am dorit să delimitez problemele tatălui meu de viaţa mea. Încerc să conduc o afacere şi să o fac să meargă", spune Lorena Pop.  

BIHOREANUL îşi cere scuze pentru eventualele neplăceri cauzate.