În Oradea, durata de aşteptare pentru o garsonieră într-un bloc ridicat din fondurile Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) este de minimum 5 ani. La fel se întâmplă în Cluj, Sibiu şi în alte oraşe. Presiunea imobiliară din centrele urbane exasperează tinerele familii.
Profitând de cererea mare, politicienii perindaţi la şefia Ministerului Dezvoltării au transformat construirea de locuinţe din banii publici într-o formă de recompensare a primarilor din propriile partide. Aşa s-a ajuns la apariţia de blocuri ANL în localităţi depopulate, unde rămân goale. Bani aruncaţi...
Poveste veche
În principiu, blocurile ANL ar trebui construite în localităţi cu cerere mare de locuinţe. Practic, investiţiile sunt făcute după criterii clientelare, în localităţile cu primari din partidele politicienilor aflaţi la conducerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, de care aparţine Agenţia Naţională pentru Locuinţe.
Încă din 2011, când era primar al Oradiei, Ilie Bolojan atrăgea atenţia că ANL a blocat timp de 3 ani construirea blocului cu 123 de locuinţe din bulevardul Decebal, deşi contractul fusese semnat, în schimb cheltuia banii în localităţi mai mici.
"În loc să se facă blocuri ANL în localităţile unde există cerere, în oraşe, s-a preferat să se facă în zone unde eficienţa şi scopul pentru care s-a spus că se construiesc nu vor fi atinse niciodată", avertiza Bolojan.
"Pe direct"
Bugetele ANL, oricum limitate, au fost risipite pe "investiţii" inutile în oraşe şi comune mici, cu populaţie în continuă scădere. În cei 2 ani şi jumătate în care a condus Ministerul Dezvoltării, până în iunie 2023, UDMR-istul Cseke Attila (foto) a orientat fonduri aproape exclusiv pentru blocuri în localităţile cu edili din partidul său: Salonta, Borş, Diosig, Sălard şi Tăuteu.
"Înainte, pentru aprobarea unei investiţii era verificată lista cu solicitanţii de locuinţe ANL, ca să existe cerere, şi amplasamentul viitoarei construcţii, ca să nu fie într-un loc nepotrivit. În ultimii ani situaţia s-a schimbat. Primarii UDMR au mers cu actele direct la Bucureşti, iar în teritoriu au ajuns doar actele cu constructorii care au câştigat licitaţiile lucrărilor", a dezvăluit BIHOREANULUI un angajat al ANL.
ANL pentru UDMR
În prezent, Agenţia finanţează construirea de blocuri în 5 localităţi din Bihor, fiind în lucru, în diferite faze, câte 36 de unităţi locative în Salonta şi Sălard şi 24 în Borş, localităţi cu primari UDMR. În paralel, sunt în curs de finalizare 16 apartamente în Aleşd, iar luna trecută a demarat construirea a 20 de locuinţe în Sântandrei. Oradea, unde Primăria are sute de cereri pentru locuinţe, nu a "prins" niciun proiect de şase ani de zile.
Contactat de BIHOREANUL, fostul ministrul Cseke, aflat în campanie electorală, a evitat orice explicaţii. "Luni vă rog să mă sunaţi. Mulţumesc", a transmis el prin SMS.
Construit şi închis
Peste tot unde au fost construite cu dedicaţie, blocurile sunt goale sau aproape goale. În primăvara acestui an, ANL a finalizat un bloc cu 13 garsoniere şi 3 apartamente cu două camere în comuna Diosig, condusă de primarul UDMR, Mados Attila, investiţia fiind decisă în mandatul ministrului Cseke. În vreme ce alte localităţi, mult mai dinamice, au nevoie de locuinţe ca de aer, blocul ridicat la marginea Diosigului este sub lacăt de 8 luni, de când a fost finalizat. În lipsa chiriaşilor se distruge încet.
"La o clădire care nu este încălzită şi aerisită se umezesc pereţii, se umflă uşile şi parchetul, iar peste iarnă s-ar putea să îngheţe instalaţiile şi să se distrugă", spune Alexandru Olah, patronul firmei Colosseum Print, care l-a construit, avertizând că "nu vom plăti pentru remedierea distrugerilor".
Scuza cu Electrica...
În perioada de un an în care a executat lucrările, Primăria Diosig n-a reuşit să asigure branşamentul la curent. Motivul? Instalaţiile din zonă sunt prea vechi ca să poată deservi şi noii locatari, cu tot cu centrala termică aferentă clădirii.
"Noi am cerut din primăvară înlocuirea transformatorului de la capătul străzii", spune administratorul public al comunei, Constantin Sabău. Deşi un gospodar ar fi pregătit încă din timpul lucrărilor racordarea la reţea, primarul Mados Attila (foto) nu vede niciun vinovat. "Nu depinde de noi cât de repede va racorda Electrica blocul la reţea", spune el.
Mados e conştient că blocul nu va fi locuit degrabă, mai ales că nu s-a sinchisit nici măcar să stabilească viitorii chiriaşi. "Dacă Electrica montează transformatorul, avem nevoie de o lună ca să finalizăm selecţia chiriaşilor care vor ocupa locuinţele", spune edilul, adăugând că Primăria are peste 40 de cereri pentru cele 16 apartamente...
"Investiţia nu merita făcută"
Blocul din Diosig este doar una dintre investiţiile îndoielnice făcute de ANL în Bihor. În 2021, Primăria Vaşcău a recepţionat un bloc cu 24 de locuinţe (foto jos), pentru care s-au cheltuit 5,4 milioane lei, la insistenţele liberalului Cornel Popa, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.
Scriptic, sunt ocupate jumătate, dar seara se aprind becurile doar la primul nivel. "Doi chiriaşi, care de altfel nici nu stăteau aici, au cerut anul acesta să le fie reziliate contractele", spune noul primar, Sebastian Bursaşiu (foto jos), de la PSD.
În locul lor ar fi alţi doi interesaţi, dar în rest Primăria nu mai are alte cereri. Oraşul, cu circa 2.200 de locuitori, are populaţia în scădere, iar noul edil afirmă că investiţia a fost inutilă.
"Nu merita făcută, dar acuma nu avem ce face. Dacă blocul a fost ridicat, trebuie să-l întreţinem şi să căutăm chiriaşi", spune el. Exact pe dos faţă de cum ar fi normal...
Gol-goluţ!
Dar se poate şi mai rău. La sfârşitul anilor 2000, ANL a finanţat cu 1 milion de lei, echivalentul a peste 7 milioane de lei astăzi, construirea unui bloc cu 27 locuinţe în Şimian, tot fief UMDR, care are doar 3 chiriaşi, după cum spune primarul Borsi Lorant (foto).
Comuna are 3.600 de locuitori şi pierde populaţie an de an. "Acum 10-12 ani blocul a mai avut căutare, că nu se găsea nicio casă de vânzare în Şimian. Acum sunt destule", zice Borsi. Edilul nu ştie ce va face cu clădirea nefolosită. "Dacă ar ajunge la comună (n.r. – în proprietatea Primăriei), probabil că l-am modifica în locuri de cazare pentru turişti sau altceva".
Administraţia locală nu a făcut, însă, niciun demers să-l preia, pentru că abia are bani să-l întreţină. Ţinut gol, se degradează încet şi sigur, după ce investiţia a fost făcută pe prietenie de partid. Asta, în timp ce, în oraşele mari, familiile tinere se zbat să găsească o locuinţă...
5 ANI DE AŞTEPTARE
"Cererea e foarte mare"
Înfiinţată în baza Legii 152/1998, ANL are ca scop exclusiv construirea de locuinţe. În anii 2000 a început construirea de locuinţe cu credite ipotecare, după care a lansat un program cu facilităţi pentru tinerii până în 35 de ani, pentru personalul didactic şi medical din mediul rural, iar apoi unul pentru construirea de locuinţe sociale pentru romi. Anul trecut, la nivel naţional, ANL avea în diferite faze de realizare circa 5.000 de locuinţe.
În Bihor, a construit de-a lungul timpului sute de apartamente în Oradea, Beiuş ori Salonta, dar mai ales în municipiul reşedinţă de judeţ încă există cerere. "În Oradea, solicitarea este foarte mare. Avem o listă de aşteptare cu 250 de solicitanţi de locuinţe pentru tineri, veche de 5 ani. De atunci, doar 50 de cereri au fost onorate", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primăria Oradea, Lucian Popa (foto).
În luna octombrie, Primăria a început să preia din nou cereri de locuinţe ANL, dar nu pentru că ar fi fost construite noi imobile, ci pentru că mulţi solicitanţi au ieşit din condiţiile de eligibilitate. "Deja avem peste 100 de cereri noi şi până la finalul lunii decembrie, când se încheie preluarea, probabil numărul lor se va tripla", spune directorul.