O agenţie imobiliară din Tărian, patronată de un cuplu din Oradea, e anchetată pentru că a transformat o proprietate într-o balastieră uriaşă din care, total clandestin, se extrăgea piatră şi nisip pentru a fi vândute firmelor ce construiesc șoseaua dintre centura Oradiei şi A3.

Descoperirea au făcut-o săptămâna trecută comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, care au constatat că angajații firmei au scos ilegal aproape 95.000 de tone de balast, dar şi că au distrus şi o mare parte din două arii protejate...

După gard e...

Controlul a pornit în urma pontului unui bihorean care, plimbându-și câinele pe malul Crişului între Tărian şi Sântandrei, a observat cum apa se tulbură în dreptul unei proprietăţi înconjurate de un gard înalt de 2 metri, dindărătul căruia era evacuat nămol prin două furtune uriaşe. Bănuitor, omul a sunat la Garda de Mediu, iar o echipă formată din comisari, inspectori ai ANANP Bihor şi poliţişti au ieşit săptămâna trecută în teren.

Proprietatea despre care le vorbise bărbatul e întinsă pe 8 hectare şi se află într-o zonă în care se suprapun două situri Natura 2000, Lunca inferioară a Crişului Repede şi Valea Alceului. Terenul aparţine unei firme, o parte de 5 hectare fiind împrejmuită cu un gard din plăci de beton înalt de 2 metri.

Din afară e greu să vezi ce se întâmplă în incintă. Când, însă, au intrat pe platformă, membrii echipei de control au rămas fără cuvinte. În faţa lor se afla un hău de cam 3,5 hectare, pe alocuri adânc chiar şi de 6 metri, iar pe margine un „munte” de pietriş, de circa 33.000 metri cubi, după cum au apreciat inspectorii.

Fără acte

Afacerea aparține Zecchino Imobiliare, profilată pe tranzacţii cu proprietăţi, după cum îi arată şi numele, deţinută de o altă companie, Syale Investment, axată pe închirieri şi leasing cu vehicule grele. Administratorul ambelor firme e Marina Zgîrd, unic acționar al Syale, care se ocupă de afacere împreună cu soţul, Cristian Zgîrd, cel care s-a și prezentat la întâlnirea cu echipa de control.

Întrebat de actele pentru balastieră, Zgîrd n-a putut arăta nici aviz din partea ANANP, nici autorizaţie de mediu, nici permis de exploatare de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Firma nici măcar nu a declarat ca obiect de activitate extracţia de pietriş şi nisip. Singurele demersuri pentru a intra în legalitate cu balastiera s-au rezumat la obţinerea unui certificat de urbanism din partea Primăriei Girişu de Criş, pe 18 februarie 2023, pentru „Amenajare lac de agrement prin excavarea de resurse”, şi notificarea APM Bihor, pe 7 martie, privind intenţia de a începe formalităţi pentru a obţine un permis de exploatare.

Familie cu iniţiativă

APM i-a înştiinţat, însă, pe soții Zgîrd că terenul se află „în interiorul ariei naturale protejate”, deci exploatarea de resurse minerale e permisă numai în condiţii speciale şi doar cu avizul ANANP. Din acel moment, Zecchino Imobiliare a oprit demersurile și până săptămâna trecută a lucrat în totală ilegalitate.

Profitând că şantierul drumului de legătură între centura Oradea şi Autostradă e la nici 2 kilometri de proprietatea lor, pe 22 mai a.c. reprezentanţii firmei au încheiat un contract de furnizare cu constructorii, valabil până la sfârşitul anului, iar din 6 iunie au şi început exploatarea.

În doar 2 luni, balastiera clandestină a livrat aproape 95.000 tone de balast, adică aproape 40.000 metri cubi, cea mai mare cantitate exploatată ilegal descoperită de comisarii de Mediu în ultimul deceniu. Cum preţul pe piață este de circa 27 lei/tona, afacerea a fost mai mult decât profitabilă, firma putând încasa circa 2,5 milioane lei.

Afacere penală

Faţă de venitul uriaș, amenda de 50.000 lei primită acum pentru exploatarea fără avizul ANANP  este un mizilic. Mai neplăcut e că poliţiştii SICE au început o anchetă pentru fals şi evaziune fiscală, iar ca urmare a unei plângeri înregistrate de Garda de Mediu, şi pentru  încălcarea Legii minelor, pentru extracţia de agregate minerale fără permis de exploatare.

Pe lângă amendă, Garda de Mediu a dispus și oprirea activităţilor în perimetrul de exploatare până la obţinerea actelor, adică permis de exploatare de la ANRM, autorizaţie de mediu de la APM, aviz ANANP și aviz de gospodărire a apelor de la ABA Crişuri, a explicat BIHOREANULUI comisarul-şef Sever Şerbănescu.

Cristian Zgîrd bagatelizează faptele, zicând că situaţia nu e așa neagră cum zic autorităţile, ba şi ancheta penală o consideră o... exagerare. „Nu ne puneţi în aceeaşi oală cu infractorii, că nu suntem. O fi arie protejată, dar e terenul nostru şi vom contesta toate sancţiunile”, pretinde el, susținând că firma „e în curs de autorizare”. „Eu nu ştiu ce rezervaţie naturală e aici, că pe vremuri a fost o staţie de epurare, betoane. Noi vrem să înfrumuseţăm zona”, zice afaceristul, cu trimitere la lacul proiectat. Atât că, până acum, i-a ieşit contrariul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!