Primăriile și furnizorii de servicii sociale, publici sau privați, vor putea atrage finanțări europene pentru îngrijirea vârstnicilor.  

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică un ghid de finanțare pentru proiecte dedicate seniorilor, bani care vor putea fi folosiți pentru servicii de îngrijire la domiciliu, construcția de locuințe sociale ori modernizarea centrelor de zi.

„Vorbim despre un tip de servicii sociale care se derulează în premieră pentru România, care vor contribui la menținerea independenței și calității vieții pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunitățile lor și să participe activ la viața socială. Avem în vedere atât furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire și până la igienizare, cât și servicii de îngrijire medicală și terapie. Vor putea beneficia de aceste pachete de servicii românii cu vârsta de peste 65 de ani. Să vă faceți o idee despre cât de important este acest apel, în acest moment, serviciile de îngrijire a seniorilor din România deservesc 12.500 persoane, adică doar 1,3% din persoanele care au nevoie de acest tip de sprijin”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Apelul „Comunități de seniori – sprijin pentru persoane vârstnice vulnerabile afectate de probleme locative“, finanțat Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, are o alocare totală de 80 milioane euro.

Banii vor putea fi folosiți pentru: construcția de locuințe sociale noi; reabilitarea de locuințe sociale individuale adaptate pentru persoanele vârstnice afectate de probleme locative; reabilitarea și adaptarea ambientului în locuințele personale sau individuale ale persoanelor vârstnice vulnerabile; modernizarea sau reabilitarea centrelor de zi, furnizarea de servicii de îngrijire la domiciliu de tipul igienă corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, preparare hrană, cumpărături, menaj și spălătorie, facilitare deplasare în afara casei și însoțire, administrarea și gestionarea bunurilor, acompaniere și socializare; servicii complementare acordate integrat (îngrijire medicală, reabilitare/ recuperare, terapie ocupațională, psihoterapie, psihopedagogice, consiliere socială, juridică și de informare etc.); servicii de tip centre de zi pentru asistență și recuperare.

Apelul de proiecte va fi deschis în perioada 11 iunie – 10 august 2023.

În toată România, sunt doar 259 de servicii autorizate de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu, iar din acestea doar 86 sunt în mediul rural. Căminele rezidențiale de bătrâni care au licență sunt și ele extrem de puține: 557 în toată țara.

Potrivit INS, la începutul anului 2020, în România trăiau erau 3,66 milioane persoane cu vârste de peste 65 de ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!