„Mai binele e dușmanul binelui”: o demonstrează „oamenii noi” din conducerea Sănătăţii. La 6 zile după adoptarea OUG 54/2021, prin care asigurații care se tratează în spitale private pot plăti diferența între tarifele acestora și cele decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, ministrul Ioana Mihăilă și președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate Adrian Gheorghe au inițiat un nou act normativ, care plafonează numărul de paturi finanțabile la cel din decembrie 2020. Motivul? Să nu „fugă” la privat toți banii sistemului sanitar.

Atât doar că a doua OUG instituie o discriminare între spitalele private, blocând accesul la decontări celor care nu existau la finele anului trecut. E și cazul celui mai modern spital de recuperare din Bihor, President Premium Medcenter din Băile Felix, construit, culmea, cu ajutor de stat.

Povestea Ordonanțelor

În 2019, PSD, ALDE și UDMR modificau Legea sănătății 95/1996 introducând, de la 1 iulie 2021, contribuția personală a asiguraților care optează pentru unitățile private. Pentru că asta ar fi zdruncinat financiar sistemul, prin OUG 54/24 iunie 2021, actuala coaliție PNL, USR-PLUS și UDMR a limitat opțiunea contribuției doar pentru serviciile de spitalizare continuă, nu și pentru cele din policlinici şi laboratoare. Practic, dacă alege să fie operat la privat și intervenția costă 3.000 lei, CAS decontează 2.500 lei, pacientul achită 500 lei.

Un nou act normativ a fost emis în pripă după nici o săptămână: prin OUG 64/30 iunie 2021 s-a decis ca „numărul de paturi pentru care Casele de Asigurări de Sănătate pot încheia contracte cu furnizorii privați până la 31 decembrie 2022 nu poate fi mai mare decât numărul de paturi contractate cu furnizorii privați la 31 decembrie 2020 la nivelul fiecărui județ”.

Doar 3 din 4

OUG 64 era menită să limiteze „migrarea” banilor de la unitățile de stat la cele private permisă prin OUG 54. „Contribuția personală nu va afecta fondurile destinate spitalelor publice”, declara ministrul Ioana Mihăilă pe 19 iunie, explicând că numărul de paturi din spitalele private pentru care CAS-urile vor face decontări va fi limitat anual la 5% din numărul total de paturi din ţară.

Deși principiul era rațional, spitalele publice neputând fi lăsate fără bani, aplicarea s-a făcut arbitrar, pentru că plafonarea se face la nivelul din decembrie 2020. Or, în ultima lună a anului trecut, în Bihor existau trei spitale private (Pelican, Euclid și New Medics). Programat să se deschidă în această vară, Spitalul de recuperare President din Băile Felix (cu 144 paturi pentru pacienții care au suferit accidente de muncă, accidente rutiere, accidente vasculare) a fost exclus doar pentru că nu exista în decembrie 2020.

Ajutat de stat, împiedicat de stat

Dr CaprarCulmea e că Spitalul President, investiție de 40 milioane lei, a fost realizat cu ajutor de stat de 15,63 milioane lei acordat în 2018 prin HG 807/2014, finanțarea fiind aprobată cu condiția ca unitatea, după cum explică administratorul acesteia, dr. Marius Căprar (foto), „să genereze contribuţii la dezvoltarea regională prin plata de taxe şi impozite la bugetul statului şi la bugetele locale”. Dar, continuă acesta, „OUG 64/2021 face imposibil ca la finalizarea proiectului să putem încheia contracte cu CAS, ceea ce se traduce prin imposibilitatea obținerii veniturilor previzionate în acordul de finanțare”.

Drept urmare, spitalul a adresat ministrului un memoriu cerând „identificarea unei soluții pentru asigurarea condițiilor necesare pentru finalizarea implementării proiectului și demararea operării spitalului în condițiile prevăzute în cadrul schemei de ajutor de stat”.

„Vina UDMR”

Ioana MihăilăŞansele de a încheia un contract cu CAS sunt însă nule, recunoaște ministrul Ioana Mihăilă (foto).

„Noi inițial am avut în vedere ca, odată cu introducerea contribuției personale, să nu treacă prea multe paturi de la stat la privat. Din păcate, în ședința de Guvern, UDMR nu a acceptat decât varianta plafonării finanțării pentru spitalele private în funcție de numărul de paturi din decembrie 2020”, a declarat Mihăilă BIHOREANULUI.

Ministrul susţine că noul spital nu are altă variantă de a primi finanțare de la CAS „decât dacă renunță la o parte din paturi celelalte spitale private din județ”. Varianta ca acestea să cedeze de bunăvoie o parte din banii primiți până acum este însă exclusă, din simplul motiv că ele îndeplinesc criteriile pentru ca CAS să le deconteze prestațiile la fel ca până acum, așadar de ce ar renunța la bani? Doar noul spital nu, din „vina” că e prea nou, prea modern și prea necesar...