Anul trecut şi anul acesta, Guvernul a aprobat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Compania Naţională de Investiţii, zeci de milioane de euro pentru "investiţii" în judeţul Bihor, din care multe nu produc mai nimic.

Sau, dacă totuşi contribuie în timp la ridicarea confortului locuitorilor din mediul rural, nu era momentul să fie executate tocmai în plină criză. Nu de alta, dar multe obiective sunt săli de sport şi blocuri ANL ridicate unde îşi înţarcă mutu' iapa, plus stadioane în comune care nici măcar drumuri, apă şi canalizare nu au, darămite echipe de fotbal care să le merite.

"Tichii de mărgăritar pe chelia săracului", s-ar putea zice. Însă asta numai dacă se ignoră un mic, dar decisiv, detaliu: grosul banilor merge la firmele patronate de apropiaţii celor două partide de guvernământ - PDL şi UDMR.

Stadion pentru nea Ion

Acum două săptămâni, deşi avertiza că nu îi vor ajunge banii pentru deszăpeziri, executivul a alocat, prin HG 977 din 20 septembrie, fonduri de 53,399 milioane lei (12,7 milioane euro) pentru "baze sportive în mediul rural". Presa centrală a luat la purecat lista stadioanelor planificate de Guvern şi a descoperit că în 85% din cazuri ele se construiesc în localităţi cu primari PDL.

Fiindcă 9 asemenea stadioane se ridică în judeţul nostru, Bihorul a devenit imediat studiu de caz pentru descifrarea fenomenului. Este vorba de comunele Borod, Holod, Mădăras, Măgeşti şi Olcea, toate cu primari PDL, care au primit câte 120.000 lei, plus Curtuişeni, Sâniob (comuna Ciuhoi) şi Cetariu, cu primari UDMR, care au primit câte 120.000, 250.000, respectiv 150.000 lei. Din aceeaşi serie face parte şi Finişul, care a primit 100.000 lei, având un primar cu carnet de membru PNG, dar arvunit la PDL.

Nu-i pentru Ioni, ci pentru baroni

Dacă presa centrală s-a mulţumit să sublinieze doar discriminarea pe criterii politice, BIHOREANUL a mers mai departe cu investigaţiile. Astfel a descoperit că, încă înainte să vină banii, majoritatea primarilor din localităţile PDL şi UDMR au şi organizat licitaţiile pentru execuţia stadioanelor. Motivul? Ştiau că banii sunt "pe drum". Rezultatul? Lucrările au revenit firmelor abonate la comenzi din partea edililor celor două partide.

Exemplul viitorului stadion comunal din Mădăras e emblematic. Aici, primarul PDL Dan Tiurbe a folosit cei 4.000 lei de la Guvernul Tăriceanu pentru a face proiectarea în noiembrie 2009, iar anul trecut, când nici nu se vorbea de finanţarea lucrărilor, a organizat şi licitaţia. Câştigătoare a ieşit firma Dumexim, care va încasa 400.000 lei pentru execuţie. Aceeaşi Dumexim care, tot sub administraţie PDL, a executat lucrări la Maternitatea Oradea, dar nu pentru îmbunătăţirea condiţiilor din saloanele pacientelor şi bebeluşilor, ci pentru confortul personalului TESA.

Exemplele nu se opresc aici. Aceeaşi firmă va încasa alte 934.731 lei pentru construirea unui stadion şi în comuna Finiş. Botezat în acte "bază sportivă cu teren de fotbal model I", stadionul va avea iarbă sintetică, instalaţie de iluminat nocturn, tribune pentru 130 de spectatori, vestiare şi grupuri sanitare.

Blocuri ieftine, arene scumpe

Cazul stadioanelor comunale, care în cele 9 localităţi cu primari PDL şi UDMR vor costa peste 6 milioane lei (asta dacă nu se "umflă" devizele pe parcurs), nu e singurul care indică injusta distribuire a fondurilor de la Guvern pentru investiţiile din judeţ şi faptul că ele dau de lucru firmelor de casă.

BIHOREANUL a descoperit pe site-ul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) că aceste firme primesc, de anul trecut, pe tăcute, peste 94,41 milioane lei pentru construcţia unor săli de sport şi blocuri ANL în localităţi cu primari PDL şi UDMR. Între ele, în top se află şi Construcţii Bihor (acţionar principal, prefectul Gavrilă Ghilea, provenit din PDL), Marconst (apropiată UDMR), Coloseum Biharia (idem) ori Romaro (deţinută de un apropiat al fostului ministru Vasile Blaga).

Astfel, Dumexim a primit construcţia unei şcoli la Dobreşti (pentru 946.179 lei), extinderea unei şcoli din Olcea (1,07 milioane lei), a celei din Ceica (200.000 lei) şi edificarea unei grădiniţe în satul Voila, comuna Tăşad (1,45 milioane lei!).

Marconst a câştigat licitaţiile pentru construirea unui bloc ANL la Sălard (3,28 milioane lei), alimentarea cu electricitatea a unui alt bloc ANL din Săcueni (50.200 lei), ridicarea unui bloc ANL în satul Mişca din comuna Chişlaz (6,84 milioane), a unei săli de sport la Tămăşeu (1,73 milioane lei) şi reabilitarea unei şcoli din satul Batăr (772.800 lei).

La rându-i, Construcţii Bihor se ocupă de ridicarea unui bloc ANL la Salonta (7,81 milioane lei), a unei săli de sport în Petrileni, satul natal al ex-ministrului Blaga (2,5 milioane lei), a unei săli de sport în Paleu (3,01 milioane) şi a alteia la Sălard (cu 3,32 milioane).

Romaro s-a ales cu construcţia unui bloc ANL la Beiuş (1,05 milioane lei), dar şi a unei săli de sport plasate "strategic" în satul Poienii de Jos, comuna Bunteşti (cu 3,1 milioane lei). Pentru construcţia unui alt bloc ANL tocmai în comuna Şimian, firma Coloseum Biharia, patronată de un apropiat al UDMR, încasează şi ea 920.848 lei.

Investiţii pe colegii

O analiză pe hartă relevă că investiţiile se fac aproape exclusiv în două zone ale judeţului. Prima este cea din nord, dominată de UDMR, iar cealaltă în sud, unde este colegiul de deputat al liderului PDL Bihor Ştefan Seremi. Excepţiile precum investiţiile din Petrileni ori Bunteşti se explică strict prin interesul fostului ministru Blaga, respectiv al fostului şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa, originar din Poienii de Jos.

Totodată, se remarcă şi inoportunitatea obiectivelor decise în localităţi lipsite de importanţă majoră, dar cu primari ai celor două partide. Ţine de bunul simţ, spre exemplu, că blocurile ANL din satul Mişca ori din comunele Sălard şi Şimian nu pot fi mai importante decât construirea unor asemenea blocuri în Oradea, unde însă nici nu se pune problema, sub pretextul că Guvernul nu are bani. La fel, aproape nici nu mai necesită comentarii faptul că sălile de sport începute anul trecut înghit sume de trei ori mai mari decât blocul ANL din oraşul Beiuş, care îşi aşteaptă finalizarea de doi ani.

"Toate acestea sunt decizii politice, luate prin modificarea legislaţiei. Până anul trecut, investiţiile cerute de consiliile locale erau promovate către Guvern de consiliile judeţene. Acum nu mai trebuie să treacă prin acest filtru şi orice primar de comună poate primi direct bani de la ministere, CNI sau ANL", a explicat Lucian Chindlea, inspector la Inspectoratul în Construcţii.

Numai că, indiferent de simpatia faţă de propriul partid, un politician înţelept ar trebui să fie şi ponderat. Ceea ce, la noi, nu e cazul de vreme ce fiecare are grijă doar de-ai lui...


PENTRU ALŢII, CIUMĂ
Bihoreni pedepsiţi

Săptămâna trecută, după ce Guvernul a alocat banii pentru stadioanele PDL-iste, preşedintele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa, a arătat că, în schimb, localităţile cu primari liberali sunt lăsaţi intenţionat fără fondurile pentru finalizarea unor investiţii începute de mult şi cu adevărat utile. "Guvernul nu-i pedepseşte pe primarii liberali, ci pe locuitorii din comunele şi oraşele conduse de ei", a răbufnit Popa, dând exemplul a două oraşe.

La Aleşd, pentru finalizarea campusului Liceului Alexandru Roman Guvernul a alocat doar 2,7 milioane lei dintr-un necesar de 5,5 milioane, pentru reparaţiile începute la Şcoala Constantin Şerban doar 300.000 din 500.000 lei, iar pentru creşă doar 30.000 din 300.000 lei. La Beiuş, situaţia e şi mai deficitară. Aici, Primăria n-a primit nici un leu pentru finalizarea extinderii canalizării, iar cei 100.000 lei promişi pentru terminarea staţiei de epurare au fost deviaţi spre comunele Bunteşti şi Drăgeşti.

"Când am fost la putere, iar alţii au vrut să facă ceva, noi nu le-am pus obstacole. Dar de acum nu o să uit asemenea lucruri", a spus Cornel Popa. Amintind, astfel, că roata morii se învârte...