Oradea va contracta un mega-credit de 35 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii. Creditul va avea o perioadă de graţie de 4 ani şi o  durată rambursare în 22 de ani.

"Acest împrumut este unul dintre cele mai avantajoase din România. Dobânda va fi de 0,3% în euro plus Euribor care astăzi este negativ", a declarat primarul Ilie Bolojan, joi, în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

În investiţii, nu în consum

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea lucrărilor pentru care municipalitatea intenţionează să solicite finanţări europene. "Împrumutul va fi folosit exclusiv pentru investiţii şi nu pentru consum", a spus Bolojan.

Mecanismul de finanţare va fi relativ simplu. "Vom contracta acest împrumut pentru a putea face plăţile pe lucrările contractate, urmând ca ulterior să ne recuperăm sumele investite din fonduri europene", a spus primarul.

Potrivit edilului, acest mecanism de finanţare va face posibilă accelerarea lucrărilor. Mai mult, odată început procesul de decontare pe una din investiţii, municipalitatea va putea să reorienteze banii din credit către finanţarea altor proiecte.

"Nu este un credit acordat pentru anumite lucrări, ci care poate fi folosit pentru orice investiţii, ceea ce constituie un avantaj. Va trebui să depunem cât mai multe proiecte, să vedem care este câştigat, şi pe măsură ce primim banii din decontări îi putem muta pe alte investiţii", a spus edilul.

Un împrumut avantajos

În mod suprinzător, condiţiile de creditare au fost lăudate incusiv de reprezentanţii opoziţiei din Consiliul Local, care s-au declarat surprinşi de dobânda extrem de mică.

"Vreau să vă felicit pentru condiţiile obţinute în contractul de finanţare. Am făcut un calcul, iar dobânda pentru acest credit de 35 milioane euro este undeva la 114.000 euro pe an. Dacă ar fi invers, şi am depune 35 milioane de euro la bancă, aceasta ne-ar lua 95.000 euro", a spus consilierul UDMR, Kiss Gabor Ferenc, în plenul Consiliului Local.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că meritul pentru aceste condiţii avantajoase îi revine Direcţiei Economice, care a ştiut să gestioneze şi să ramburseze fără probleme ultimul împrumut BEI luat în 2015 pentru a finanţa proiectele europene ca reabilitarea Pieţei Unirii, construirea drumului rapid sau a Aquapark-ului Nymphaea.

Printre proiectele pe care municipalitatea intenţionează să le finanţeze pe viitor din creditul care va fi luat de la BEI se numără: amenajarea centrului intermodal cu acces la facilităţi de transport rutier şi feroviar din zona Gării CFR Episcopia (12,7 milioane euro), construirea unei parcări supraetajate în strada Braşovului (5,8 milioane euro) şi construirea podului Centenarului (4,1 milioane euro).