Orice, numai să vină la buget banii din amenzi! Primăria lucrează la un sistem de plată al amenzilor de parcare de pe telefonul mobil.

"Astăzi, pe notele de constatare pe care şoferii le găsesc sub ştergătorul de parbriz există un cod QR. Intenţia noastră este ca în cel mai scurt timp odată scanat cu telefonul mobil acest cod să permită accesarea paginii de plăţi online a Primăriei, fără ca utilizatorul să mai caute pe internet pagina municipalităţii", a declarat directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Potrivit directorului, într-o fază ulterioară, aplicaţia va face posibilă nu doar accesarea rapidă a paginii, dar şi plata efectivă.

"Pe nota de constatare se găseşte seria, numărul şi suma de plată, date pe care şoferul trebuie să le completeze. Pe viitor, aceste informaţii se vor regăsi în codul QR, iar aceste rubrici vor fi gata completate scurtând timpul de efectuare a plăţii", a declarat Florea.

Directorul a mai spus că scanarea codului QR se va face inclusiv de către funcţionarele de la ghişeele de plată ale Primăriei, eliminând astfel posibilele erori umane la implementarea datelor.

În plus, pe viitor orădenii care nu sunt familiarizaţi cu plăţile online vor putea plăti amenzile de parcare, prin scanarea codului QR, la mai multe bănci cu care municipalitatea va încheia parteneriate, fără să fie neapărat obligaţi să se prezinte la Primărie.

Pentru cei care nu ştiu, codul QR, prescurtare de la termenul englez Quick Response cu semnificaţia "răspuns rapid", este o gamă standardizată de codare de provenienţă japoneză prin care informaţii de la adrese de internet la manuale de utilizare sunt înscrise într-o grilă pătrată folosind şabloane de puncte negre şi spaţii albe.

Datele din pătrat pot accesate prin scanare cu camera smartphon-ului. Un cod QR poate stoca 7.089 caractere numerice şi 4.296 caractere alfanumerice, mult mai multe decât tradiţionalul cod de bare.