Cine împarte parte îşi face! În pragul campaniei electorale, Guvernul Ungureanu a spart puşculiţa ca să dea bani pentru lucrări administraţiilor locale şi judeţene conduse de oamenii PDL.

Distribuirea celor 648,2 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară alocat de Guvern pentru completarea veniturilor administraţiilor locale s-a făcut pe criterii de partid, grosul banilor fiind împărţiţi între democrat - liberali.

Conform Hotărârii de Guvern semnată de premierul Mihai Răzvan Ungureanu miercuri şi publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial, Consiliul Judeţean Bihor, condus de preşedintele Radu Ţîrle, proaspăt revenit în PDL, a primit printre cele mai mari sume.

Ţîrle se poate lăuda că a atras în judeţ nu mai puţin de două milioane lei. Aceaşi sumă a mers la Consiliile Judeţene din Alba Iulia, Arad, Bistriţa - Năsăud, Botoşani, Cluj, Tulcea şi Timiş, toate conduse de reprezentanţi ai PDL.

În contrapartidă, reprezentanţii UDMR, partenerii democrat liberalilor la nivel central, au obţinut pentru Consiliul Judeţean Covasna ce mai mare sumă din ţară: 4,8 milioane lei!

În total, în Bihor au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului 54 de unităţi administrativ-teritoriale, din care 30 sunt conduse de reprezentanţi ai PDL şi 25 au primari UDMR, în timp ce doar cinci unităţi administrativ-teritoriale cu primari PNL au primit asemenea fonduri, doar trei cu edili PSD şi una singură condusă de un reprezentant al PC.

Cele 55 de unităţi administrativ-teritoriale conduse de primari PDL şi UDMR au primit în total 18,175 milioane lei, iar cele 9 unităţi conduse de primari din PNL, PSD şi PC au primit 1,4 milioane lei.

PDL şi UDMR iau partea leului!

Cum era de aşteptat, în Bihor grosul banilor au fost luaţi de primarii PDL. Cea mai mare sumă, 1,4 milioane lei, a mers la Primăria Marghita urmată, la mare distanţă, de comuna Sânmartin (580.000 lei). Oraşul Ştei a primit 500.000 lei, la fel ca şi comuna Sântandrei, iar oraşele Vaşcău şi Nucet au primit câte 375.000 lei, respectiv 370.000 lei.

Nici UDMR nu s-a lăsat mai prejos. Oraşele Salonta, Săcueni şi Valea lui Mihai, conduse de primari ai Uniunii, au primit fiecare câte 800.000 lei, iar comuna Borş şi-a rotunjit veniturile cu 320.000 lei.

Oradea, la coadă...

Distribuţia fondurilor pe criterii politice a dus la situaţia şocantă ca Primăria Oradea, condusă de liberalul Ilie Bolojan, să primească doar 40.000 lei. Suma este cu atât mai scandaloasă cu cât este de 10 ori mai mică decât fondurile alocate unor comune conduse de primari democrat-liberali precum Balc, Căbeşti sau Tărcaia.

Practic, municipiul reşedinţă de judeţ a primit de la Guvern aceiaşi bani ca Primăria Spinuş, mai puţin decât administraţia locală din Popeşti (50.000 lei) şi sub jumătate din cei 85.000 lei cât au luat fiecare dintre comunele Copăcel şi Finiş, toate conduse de primari ai opoziţiei.

De altfel, în majoritatea cazurilor localităţile conduse de primari ai opoziţiei au trebuit să se mulţumească cu puţin sau chiar nu au primit bani deloc. Spre exemplu, conduse de primari liberali, administraţiile locale din oraşele Aleşd şi Beiuş nici măcar nu apar pe listă. Pentru Guvern, ele nu există...