Poliţiştii locali au fost pe teren, inspectorii de la Urbanism au verificat documentele, listele vor fi definitivate săptămâna aceasta, iar Consiliul Local va fi chemat să le aprobe joi, supraimpozitând cu 500% clădirile neîngrijite din oraş.

Circa 800 de orădeni au fost somaţi încă din septembrie să facă demersuri pentru reabilitarea imobilelor, înainte să fie supraimpozitaţi cu sume ce încep de la 250 euro şi pot ajunge la 220.000 euro! "Nu vrem să luăm banii orădenilor, ci doar să generăm comportamente. Dacă proprietarii şi-ar reabilita clădirile în paragină, pe lângă că le-ar creşte valoarea, şi-ar recupera cheltuiala din scutirea de impozit primită timp de 5 ani", spune primarul Ilie Bolojan.

Reabilitare cu forţa

Tăvălugul a pornit în urmă cu doi ani. Hotărât să schimbe imaginea oraşului pentru a-i creşte atractivitatea turistică, primarul a implementat în 2015 un sistem cu sancţiuni şi recompense. Dacă în 2016 cele 220 de clădiri neîngrijite au fost supraimpozitate cu 100%, în anul următor procentul aplicat celor 800 de proprietari suprataxaţi a urcat la 400%.

Pentru a determina orădenii să pună mâna pe mistrie, sancţiunile au fost compensate cu facilităţi. Astfel, proprietarii din zona centrală, prima vizată de programul de reabilitare, pot beneficia de un împrumut fără dobândă timp de 5 ani, de scutire de  impozit pe proprietate pentru aceeaşi perioadă şi o subvenţie de 20% acordată de municipalitate, care îşi asumă cheltuielile cu proiectarea şi documentaţia lucrărilor.

Mai mult, începând de anul acesta, orădenii care deţin locuinţe în condomenii şi nu îşi pot reabilita imobilele din cauza vecinilor care se opun pot să îşi depună contribuţiile proprii, calculate de Primărie, într-un cont al oraşului, pentru a scăpa de supraimpozitare.

La mai mare!

Încet-încet, rezultatele au început să apară. Luna trecută, 21 imobile situate pe străzile Republicii, Piaţa Ferdinand şi Alecsandri erau în diferite stadii de reabilitare, iar 31 orădeni şi-au depus în contul municipalităţii contribuţiile proprii. Primăria va cheltui cei 428.000 lei numai în programul de reabilitare a faţadelor.

Şocaţi de noul nivel al impozitelor, orădenii au început să se agite. "Numărul autorizaţiilor de construire eliberate s-a dublat faţă de anul trecut", spune primarul. Anul acesta, Instituţia Arhitectului Şef a eliberat 88 de autorizaţii de reabilitare a faţadelor, din care 57 pe numele unor  orădeni deja supraimpozitaţi.

Cum numărul orădenilor suprataxaţi a rămas constant, pentru că în locul clădirilor intrate în reabilitare Poliţia Locală a descoperit alte ruine, Bolojan a mai dat un "brânci", obţinând de la Consiliul Local majorarea la 500% a supraimpozitării faţadelor căzute, începând din 2018. Maximumul permis de lege!

Impozit cât casa

Adrian Mihuț, dezvoltator imobiliar OradeaDe anul viitor, proprietarii clădirilor nereabilitate vor datora cele mai mari taxe din istoria oraşului. Topul "suprataxaţilor" e deschis de Poşta Română, cu un impozit de 220.000 euro pentru palatul din strada Roman Ciorogariu, la mare distanţă urmând dezvoltatorul imobiliar Adrian Mihuţ (foto), care va datora pentru fosta clădire Avântul şi pentru alte proprietăţi circa 100.000 euro, iar apoi milionarii Ioan şi Viorel Micula, cu un impozit de 86.000 euro pentru 4 corpuri de clădire ale fostei fabrici Oradinum.

Lista e continuată de proprietarul Leonardo, Florin Panea, taxat cu 57.000 euro pentru clădirea fostului hotel Crişul Repede şi a restaurantului Butoiul de Aur, societatea Sinteza, cu impozit de 19.400 euro pentru spaţiile din strada Clujului, şi de mai multe firme din zona industrială, care vor datora împreună 27.000 euro.

În ce priveşte orădenii de rând, coproprietarii clădirii din strada Emanuil Gojdu 2 vor datora bugetului local nu mai puţin de 30.000 euro, iar vecinii din strada Republicii 15 vor avea de plătit împreună 22.400 euro. Practic, supraimpozitarea unei locuinţe de 70 mp începe undeva la 250 euro, iar a unei case de 170 mp de la 1.000 euro. Şi asta, pe an!

"Vor să plecăm!"

În ciuda sumei enorme, mega-impozitarea nu i-a impresionat în mod deosebit pe reprezentanţii Poştei. "Pentru noi, decizia se ia în Cluj, la nivel de Regională. Am plătit anul acesta impozit majorat, vom plăti probabil şi pe viitor, până vom avea buget pentru lucrări", spune o funcţionară. La fel, sunt minime şansele ca afacerişti falimentari precum Adrian Mihuţ şi Florin Panea să demareze lucrări de reabilitare.

De altfel, majoritatea proprietarilor se plâng că nu doar suprataxele, dar şi devizele estimate de Primărie sunt prea mari. Evelina Florescu, proprietara spaţiului care adăposteşte localul Bridge (La Nuiele), are de ales între un impozit majorat la 12.900 euro pe anul 2017 şi o factură estimată de Primărie la 25.000 euro pentru reabilitarea cotei-părţi care îi revine din clădire. "Este enorm! Nu am de unde să scot aceşti bani", spune patroana.

Cum municipalitatea nu acceptă plata în rate a garanţiei datorate de orădenii care vor să scape de supraimpozitare, proprietara se pregăteşte de ce e mai rău. "Anul acesta am putut achita doar 1.300 lei din impozitul de 5.000 lei calculat de Primărie. Pentru anul viitor mi-au calculat un impozit de 6.000 lei. Efectiv, nu am de unde plăti". Evelina are o singură concluzie. "Vor să ne facă să plecăm: nu plăteşti, se pune sechestru, spaţiul se vinde şi gata!".

Bolojan nu crede în lacrimi

Ilie Bolojan, primar OradeaIniţiator al programului de reabilitare a faţadelor, Ilie Bolojan (foto) nu este impresionat de impasul proprietarilor. "Nu poţi să ţii Palatul Poştei pe jumătate gol şi să te uiţi cum îi cade faţada. Administratorul putea să-l închirieze sau să-l pună la dispoziţia oraşului, ca să aibă bani de lucrări", spune edilul, care nu este mai înţelegător nici cu patronii în insolvenţă. "Ne vom constitui parte la masa credală şi vom executa din bunuri. Nu înseamnă că dacă eşti în insolvenţă poţi să stai, să te uiţi cum cresc buruieni pe acoperiş".

Primarul este de părere că, de vreme ce proprietarii din zona centrală şi-au cumpărat după 1990 casele şi spaţiile la preţuri sub cele al pieţei, este normal ca acum să investească în reabilitarea lor sau să plătească impozite majorate. "Banii nu îi duce Bolojan acasă. În afară de faptul că reabilitările îmbunătăţesc ambientul oraşului, acestea sunt o investiţie în clădire, care creşte valoarea imobilului".

Altfel spus, singura opţiune a proprietarilor e să se caute în buzunare. Într-un fel sau altul tot vor plăti. Mai scump ca niciodată!


SUPRAIMPOZITE
Educaţi prin portofel

Primăria a îmbrăţişat rapid metoda suprataxării ca mijloc de educaţie. Potrivit evidenţelor municipalităţii, anul viitor vor fi supraimpozitaţi cu 500% nu mai puţin de 142 orădeni care deţin terenuri lăsate în paragină. La fel, vor fi suprataxaţi cu 50% proprietarii a 15 terenuri şi a încă 37 amplasamente ţinute fără construcţii în zona centrală şi pe principalele artere. Vor mai fi supraimpozitaţi, tot cu 50%, 29 de proprietari de spaţii comerciale ţinute închise în centrul oraşului din lipsă de chiriaşi. Măsura va fi aplicată în baza HCL 827/2017 privind măsurile de stimulare a dezvoltării centrului Oradiei.