Primarul Ilie Bolojan nu mai are răbdare după orădenii cârcotaşi sau săraci. Municipalitatea va demara încă din acest an, cu cofinanţare de la bugetul local, reabilitarea celor mai importante palate orădene din centrul istoric, precum Apollo, Moskovits şi Stern, urmând să îşi recupereze banii cu forţa de la proprietarii locuinţelor de aici.

"În condiţiile în care ai cumpărat cu 5.000 de euro un apartament de 60 sau 80 de metri pătraţi în Palatul Apollo, eu cred că merită să mai investeşti încă 10.000 de euro ca să locuieşti în cele mai bune condiţii într-o locuinţă dintr-un palat din centrul oraşului", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Edilul a arătat, că în ciuda demersurilor municipalităţii printre proprietarii apartamentelor din cele trei palate, există şi orădeni care refuză să îşi dea acceptul pentru demararea lucrărilor de reabilitare a imobilului. Din dezinteres sau sărăcie, aceştia refuză să îşi asume partea din costul lucrărilor care le revine proporţional cu dimensiunea apartamentului.

"În Palatul Stern, de exemplu, din 45 de proprietari de apartamente 40 sunt de acord să contribuie pentru reabilitarea imobilului, iar 5 proprietari nu sunt de acord. Pentru cei care nu vor, vom aplica măsurile legale. Începem reabilitarea clădirii, Primăria va pune banii în locul lor, după care va executa aceste sume de la proprietari prin ipotecarea apartamentului sau, să sperăm că nu se va ajunge chiar aci, vânzarea acestuia. Dacă nu facem acest lucru nu o să rezolvăm niciodată nimic", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Printre imobilele care au nevoie urgentă de lucrări, primarul a mai amintit, pe lângă cele trei palate, blocurile de pe partea dreaptă a Bulevardului Decebal pe sensul de mers către cartierul Rogerius, cele situate în vecinătatea sensului giratoriu în zona delimitată de Calea Clujului şi Calea Mareşal Averescu.

În aceeaşi ordine de idei, primarul a mai anunţat că în vara acestui an ar putea demara reabilitarea clădirilor care adăpostesc fosta Policlinică şi Filarmonica, imobile pentru care Consiliul Judeţean se judecă cu Episcopia Romano - Catolică.

"Probabil procesele vor mai dura ani de zile, iar dacă nu intervenim cât mai repede, indiferent cine va câştiga procesul, va prelua o ruină", a spus Bolojan.

În acest sens edilul a convenit verbal, înţelegere care urmează să fie parafată printr-un contract încheiat cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, şi cu episcopul romano-catolic de Oradea, Laszlo Bocskei, ca imobilele să fie reabilitate pe banii bugetului judeţean.

Potrivit contractului, în cazul în care romano-catolicii vor câştiga procesul, aceştia au acceptat să dea cele două imobile în chirie "gratuită" către Consiliul Judeţean în contul sumei cheltuite din bani publici.