Un bărbat din Bihor a fost arestat preventiv pentru 30 zile, iar alte două persoane sunt cercetate în libertate pentru înşelăciune, după ce au escrocat 49 de firme de transport din ţară cu aproape 1 milion de lei.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, cele trei persoane - doi bărbaţi de 22 şi 44 de ani, respectiv o femeie în vârstă de 52 ani, cu toţii din Oradea, - au acţionat în perioada mai 2021 - noiembrie 2022, folosindu-se de două firme profilate pe intermedierea unor servicii de transport. 

Escrocii au postat anunțuri pe o platformă online specializată în plasarea de comenzi de transport şi, cum firmele erau cunoscute, având istoric pozitiv şi bonitate în relație cu partenerii, clienţii nu au întârziat să apară, spun poliţiştii. Atât că, în loc să-şi reţină doar comisionul pentru serviciile de intermediere, cei trei au încasat de la beneficiari întreaga contravaloare a serviciilor de transport, bani pe care i-au băgat în buzunar. 

"Reprezentanții societăților intermediare ar fi angajat efectuarea de transporturi de către un număr de 49 de societăți comerciale specializate, din mai multe județe, fără însă a efectua plata serviciilor prestate de către acestea și și-ar fi însușit, în total, 958.556 de lei", se precizează în informare. 

Luni, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor au derulat șase percheziții domiciliare la locuinţele suspecţilor, în Oradea și în comunele Sârbi și Hidișelu de Sus. 

În urma acţiunii, care s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului Oradea, cu sprijinul ofiţerilor de la Serviciul Criminalistic și al luptătorilor de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, poliţiştii au ridicat documente, laptopuri şi telefoane mobile, în legătură cu care există bănuiala că au fost folosite în timpul escrocheriilor.

În finalul acţiunii, cei doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar orădeanul de 44 ani, considerat "capul" întregii afaceri, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Se numeşte Daniel Radu Ştiube şi, după cum a constatat BIHOREANUL, nu e la prima ispravă. Doar în ultimul an, Ştiube a avut două procese penale pe rolul instanţelor bihorene: primul privea înşelarea a două firme de transport, însă acesta a încetat după ce Ştiube şi-a împăcat reclamanţii, plătindu-le datoria, iar cel de-al doilea proces, un incident pe care l-a avut cu inspectorii ITM, cărora a refuzat să le prezinte documentele solicitate, pentru care a primit o pedeapsă de 2 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. 

Ancheta în noul dosar este continuată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!