Un bărbat în vârstă de 36 ani din Oradea, dat în urmărire internaţională pentru proxenetism şi trafic de persoane comise pe teritoriul Franţei, a fost arestat provizoriu pentru o perioadă de 15 zile, până când Curtea de Apel Oradea va dispune executarea mandatului european de arestare emis pe numele lui de autorităţile franceze şi predarea acestuia.

Potrivit informaţiilor comunicate prin Biroul Sirene - Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, orădeanul Aurel Lingurar a intrat în atenţia procurorilor francezi în 2014, acuzat că a exploatat sexual tinere şi chiar adolescente din două tabere de romi din Lille, Grenoble şi Saint Andre.

În documentele transmise la Oradea se arată că orădeanului i se impută "un număr foarte mare de persoane exploatate", fără să se precizeze exact despre câte victime este vorba. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale la 3 ani de detenţie pentru trafic de persoane şi proxenetism în formă agravată, pedeapsă din care a executat 1 an şi 3 luni, în stare de arest preventiv. 

Condamnat definitiv acum, orădeanul a fost dat în urmărire internaţională de autorităţile franceze şi, după ce a fost localizat la Oradea, pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare care a fost transmis în România. 

El a fost găsit, joi, 28 ianuarie, de polițiștii Postului de Poliție Oșorhei, a fost reţinut şi prezentat în aceeaşi zi la Curtea de Apel Oradea. Aici, judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis să-l plaseze în arest provizoriu pentru 15 zile, pentru ca procurorii să depună traducerea mandatului european. 

Aurel Lingurar este multirecidivist, având condamnări încă dinainte să împlinească 18 ani, pentru furturi şi chiar trafic cu obiecte de patrimoniu, fapte comise în România şi Italia.