Lupta pentru postul de rector la Sorbonica pare că se va da între fostul rector Barney şi probabil viitorul rector Targhet. Deocamdată niciunul nu vine cu un program, dar până la urmă nici nu contează. Ce credeţi că vor auzi votanţii? În mod cert sloganuri de genul: "Votaţi-l pe Targhet! Votaţi targa şi veţi primi salarii grase până la adânci bătrâneţi!". Sau credeţi că Barney va avea alt discurs? "Cu mine niciun plagiator nu a avut de suferit. Votaţi Barney, votaţi stagnarea!".

Adevărul e că nici modalitatea de alegere nu e în regulă. Păi, cum vine aia ca subalternii să-şi voteze şefii? Sistemul s-a aplicat şi la Senatul Universităţii, şi la alegerea şefilor de departamente, şi s-a văzut clar că întotdeauna câştigă cabala mediocrilor. Un dascăl slab va fi tentat să aleagă pe altul mai prost decât el, ca să aibă măcar confortul mintal că şi el poate accede la asemenea funcţii.

Pentru postul de rector ar trebui organizat un concurs dur, care ar face inutile aranjamentele şi jocurile de culise. Se preferă, însă, aberaţiile din Carta Universitară.

Şi dacă tot vorbim de perversiuni didactice, toată legea învăţământului e o aiureală de la un capăt la altul. Universitarii trag de nişte elevi care în mod normal n-ar putea trece examenul de clasa a VIII-a, iar după ce-i fraieresc şi îi aduc la facultate au grijă de ei ca de sfintele moaşte, căci dacă-i pică, rămân fără obiectul muncii. Sorbonică, Sorbonică, "la trecutu-ţi mare, mare viitor!"...