Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au aflat primele repere pentru următorul sezon competiţional. Aceasta, după ce luni, Comisia de Competiții a Federației Române de Baschet a stabilit principalele date pentru sezonul 2020-2021 în Liga Națională de baschet masculin, precum şi în Cupa României.

Viitoarea ediţie de campionat va începe în 10 octombrie, însă noul sezon competiţional va demara o săptămână mai devreme, pe 3 octombrie, când vor avea loc meciurile din prima fază a Cupei României.

În Liga Naţională, Federaţia Română de Baschet a stabilit că, indiferent de numărul de echipe înscrise în campionat, se va reveni la formatul cu o singură grupă valorică. Astfel, în cadrul sezonului regulat, formaţiile vor juca între ele în dublă manșă. Apoi, primele opt clasate la încheierea sezonului regulat se vor califica pentru play-off, unde se va juca în sistem cel mai bun din cinci partide, în cadrul celor trei faze, respectiv sferturi de finală, semifinale şi finală.

Data limită pentru înscrierea în sezonul 2020-2021 al Ligii Naţionale de baschet masculin este 15 iulie, competiţia urmând să se încheie cel târziu în 12 iunie 2021.

Cât priveşte Cupa României, FR Baschet a stabilit că se va juca în dublă manșă, în sistem eliminatoriu, numărul fazelor urmând a fi stabilite în funcție de echipele participante. Cum s-a întâmplat şi până acum, Cupa României se va încheia cu un turneu de tip Final Four, care va fi programat în februarie 2021.

Referitor la regulamentul de desfăşurare a celor două competiţii interne din baschetul masculin românesc, s-a stabilit ca echipele să poată avea cel mult șase jucători străini înscriși pe foaia de arbitraj la meciurile din Liga Naţională şi Cupa României, în cupă fiind obligatorie utilizarea a cel puțin doi jucători români în permanență, dar unul dintre ei trebuie să fie născut după data de 1 ianuarie 1998. Să fie, astfel, un jucător autohton U23. În campionat, în schimb, este obligatorie folosirea a cel puțin unui jucător autohton născut după 1 ianuarie 1998 în primele două sferturi. În sferturile 3 și 4, jucătorul autohton poate fi folosit indiferent de vârstă.

Pe lângă cele două competiţii tradiţionale din baschetul masculin românesc, în acest an, Federaţia Română de Baschet va mai organiza Liga de Vară. Aceasta va avea loc între 18 august și 4 septembrie, iar echipele interesate trebuie să confirme participarea până în 24 iunie.

Formaţiile care vor dori să participe la Liga de Vară trebuie să aibă cel puțin 8 jucători români. Aceștia trebuie să fie născuți cel târziu la 31 decembrie 2005. De asemenea, formaţiile participante trebuie să fie conduse de un antrenor român care a bifat patru prezențe la cursurile online din perioada pandemiei. Competiția se va organiza doar dacă se vor înscrie cel puțin șase cluburi. Conform informării FR Baschet, ocupantele primelor trei locuri la încheierea Ligii de Vară vor beneficia de bonificații la plata taxelor aferente sezonului 2020-2021 în Liga Națională.