Campionatul European U20 masculin Divizia B - ediţia 2017 a debutat vineri la Oradea, când au fost programate jocurile din prima etapă a fazei grupelor.

În cadrul acestora, la Arena Antonio Alexe, echipa României, cu cei doi jucători ai echipei CSM CSU Oradea în componenţă – Bogdan Nicolescu şi Sebastian Ionescu -, a repurtat o victorie importantă, scor 63-51, în faţa selecţionatei Georgiei, una dintre contracandidatele la calificarea în sferturile de finală ale competiţiei.

Meciul, care a fost transmis în direct pe YouTube şi pe site-ul oficial al întrecerii, a consemnat un parţial de 19-8, în sfertul decisiv, ceea ce a făcut diferenţa între cele două formaţii.

Dintre jucătorii români, Nandor Kuti a avut un impact decisiv printr-o contribuţie ofensivă de excepţie. De asemenea, Emi Caţe a dominat la recuperare după ce a înscris aproape toate punctele echipei naţionale în primul sfert, iar Bobe Nicolescu a fost extrem de precis de la mare distanţă (3/4 la trei puncte).

Formaţia antrenată de Tudor Costescu a beneficiat de 20 puncte, 8 recuperări, 4 pase decisive, dar şi câteva acţiuni de mare spectacol, incluzând un slam dunk în trafic, din partea lui Kuti. În schimb, Caţe a reuşit 12 puncte, 18 recuperări (7 ofensive), iar Nicolescu a terminat cu 11 puncte, 6 recuperări. De notat că Sebastian Ionescu a contribuit cu 7 puncte în doar patru minute de joc.

În cadrul zilei de deschidere a evenimentului găzduit la Oradea, înaintea disputei România – Georgia, la Arena Antonio Alexe s-a desfăşurat şi ceremonia de deschidere a competiţiei. În cadrul acesteia au participat Horia Păun - preşedinte FR Baschet, Branko Lozanov - reprezentant FIBA şi comisar şef al competiţiei de la Oradea, respectiv Florin Birta - viceprimarul municipiului Oradea.

De menţionat că în Arena Antonio Alexe a fost prezent, pe tot parcursul primei zile de competiţie, trofeul EuroBasket 2017. Publicul prezent a avut posibilitatea să-l admire şi chiar să se fotografieze cu acesta.

În celălalt meci din etapa de debut a grupei României, Albania a învins Malta, cu scorul de 92-61.


Rezultatele înregistrate în prima zi de competiţie:

Grupa A

Polonia - Belgia 79-51

Finlanda - Armenia 95-69

Grupa B

Rusia - Azerbaidjan 85-56

Marea Britanie – Olanda 74-65

Grupa C

România – Georgia 63-51

Albania  - Malta 92-61

Grupa D

Croaţia - Kosovo 100-42

Irlanda - Moldova 103-65

Portugalia - Ungaria 68-67

În următorul meci, echipa României va evolua duminică de la ora 18:30, tot la Arena Antonio Alexe, în compania Maltei.