Federaţia Română de Baschet a stabilit, într-o şedinţă a Consiliului Director, o serie de amănunte cu privire la sezonul competițional 2020-2021 din Liga Națională și Cupa României la baschet masculin.

În ceea ce priveşte sistemul competiţional al Ligii Naționale, s-a hotărât ca, indiferent de numărul echipelor înscrise, competiția se va desfășura într-un format cu o singură grupă valorică. Vor fi însă două faze. În prima, se va juca după sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur, în urma cărora se va întocmi clasamentul. Apoi, în cea de-a doua fază se vor forma două grupe, cea a locurilor 1-8 și cea a locurilor 9-N (în funcţie de numărul echipelor înscrise).

În grupa locurilor 1-8 (Play-off), se vor disputa trei faze (sferturile de finală, semifinalele și finala), după sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Pentru locurile 5-8 se va juca însă după sistemul cel mai bun din trei meciuri. De asemenea, finala mică şi disputele pentru locurile 5-6 și 7-8 vor avea loc tot după sistemul cel mai bun din trei meciuri.

În grupa locurilor 9-N (Play-out), toate confruntările se vor disputa după sistemul cel mai bun din trei meciuri.

La sfârşitul competiţiei, câştigătoarea finalei va primi titlul de campioană naţională, iar echipele de pe ultimele două locuri (din play-out) vor merge la baraj cu echipele de pe primele două locuri din Liga 1, pentru a stabili echipele care vor intra în Liga Naţională în sezonul 2021-2022.

Cât priveşte Cupa României, formatul acesteia va fi stabilit în functie de numărul echipelor participante. Aici se vor juca două - trei tururi în sistem cu dublă manșă eliminatorie, iar, apoi, cele mai bune patru echipe vor participa la turneul final ce va fi organizat în sistem Final 4.

După cum precizează site-ul clubului CSM Oradea, în Cupa României se va juca după aceleaşi reguli ca în Liga Naţională, cu mențiunea că regula românilor diferă: fiecare echipă trebuind să evolueze cu doi jucători români pe toata durata meciului, dintre care cel puțin un jucător român să fie U23 (născut după 1 ianuarie 1998).

Consiliul Director al Federaţiei Române de Baschet a stabilit, de asemenea, ca ediţia 2020-2021 a Ligii Naționale de baschet masculin să înceapă în data de 10 octombrie 2020 și să se încheie în intervalul 2-12 iunie 2021.

Cupa României va începe cu o săptămână mai devreme, pe 3 octombrie, când va avea loc prima manșă a turului I. Final Four-ul Cupei României va avea loc în perioada 5-6 februarie 2021.

Termenul limită pentru înscrierea în Liga Naţională și Cupa României la baschet este data de 15 iulie, tragerea la sorți atât pentru jocurile din Liga Naţională cât și pentru cele din Cupa României vor avea loc pe 24 august, la sediul Federaţiei Române de Baschet, după ce va fi făcută validarea înscrierilor participantelor de către Consiliul Director.

Perioada de transfer va începe în 3 august şi se va încheia cu 72 ore înainte de primul joc din Liga Naţională.