După înfrângerea din campionat de la Cluj, baschetbaliştii echipei campioane CSM CSU Oradea se reîntorc la jocurile din cupele europene şi miercuri, de la ora 19:30, vor susţine următorul meci din Grupa B a Basketball Champions League. De această dată echipa bihoreană va primi vizita formaţiei Umana Reyer Venezia, din Italia.

Meciul face parte din programul etapei a 7-a a sezonului regulat al Ligii Campionilor Europeni şi se va desfăşura la Arena Antonio Alexe, urmând a fi transmis în direct de Digi Sport.

În ceea ce priveşte adversara de miercuri seară a elevilor antrenorului Cristian Achim, formaţia Umana Reyer Venezia este, aşadar, reprezentanta Italiei în Grupa B din Basketball Champions League şi este ultimul adversar pe care CSM CSU Oradea îl întâlneşte în cadrul acestei faze a grupelor, înaintea începerii jocurilor retur.

După cum notează site-ul clubului orădean, Reyer Venezia Mestre este un club sportiv care a luat fiinţă în anul 1872. Prima secţie deschisă a fost cea de gimnastică. Baschetul şi-a făcut loc în cadrul clubului din anul 1907. Palmaresul secţiei de baschet cuprinde două titluri naţionale. Ele au fost cucerite în sezoane consecutive şi datează din perioada celui de-Al 2-lea Război Mondial, fiind cucerite în 1942 şi 1943. Cel de-al treilea titlu naţional a venit în anul 1944, "însă acesta nu este recunoscut de Federaţia Italiană de Baschet (FIP). După o perioadă îndelungată petrecută pe prima scenă, clubul din Venezia a retrogradat în anul 1995".

În epoca modernă, Umana Reyer Venezia a parcurs vremuri dificile, pentru ca în ultimii ani să evolueze şi să devină unul dintre cluburile de renume ale baschetului italian. Echipa a câştigat campionatul amator în 2007 şi a obţinut promovarea în cel de-al doilea eşalon al ţării. În sezonul 2010/11, Venezia a revenit în primul eşalon al ţării, acolo unde evoluează neîntrerupt de atunci, după cum mai precizează www.csmoradea.ro.

În cele cinci sezoane trecute de la promovare, Venezia s-a calificat de patru ori în playoff-ul campionatului Italiei. Cel mai bun rezultat a fost calificarea în semifinale, consemnată în sezoane consecutive – 2014/15 (dublat de locul 2 în sezonul regulat) şi 2015/16. De asemenea, a avut două sferturi de finală în Cupa Italiei. De rmarcat, aşadar, faptul că Umana Reyer a ratat accesul în playoff-ul campionatului o singură dată de la promovare.

Pe plan continental, Venezia a jucat doar în sezonul precedent. Este vorba despre o participare în EuroCup – a 2-a competiţie continentală organizată sub egida Euroleague Basketball. Aici a trecut de prima fază a grupelor, dar nu a reuşit să o depăşească pe cea de-a 2-a, având un bilanţ de 6 victorii şi 10 înfrângeri.

Un amănunt interesant îl constituie şi faptul că Umana Reyer Venezia are şi secţie de baschet feminin. La aceasta a evoluat, până în sezonul precedent, Andra Simina Mandache, sora mai mare a lui Andrei Mandache, componentul echipei CSM CSU Oradea şi căpitanul echipei naţionale a României.

Actualmente, staff-ul tehnic este alcătuit în totalitate din italieni. Lotul de jucători cuprinde şapte jucători străini. Este vorba despre trei americani, un american-grec, un nigerian, un austriac şi un croat.

Pe lângă bilanţul de 4-2 din Basketball Champions League, Venezia are 5-3 în campionatul intern (fără a include rezultatul consemnat în ultimul meci, susţinut pe 27 noiembrie).

De partea cealaltă, CSM CSU Oradea a acumulat în cele 6 jocuri disputate în Grupa B a Ligii Campionilor, 3 victorii şi 3 înfrângeri, ocupând în prezent poziţia a V-a.

Şi cu ajutorul publicului, baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea vor încerca să obţină şi miercuri seara în Arena Antonio Alexe o victorie internaţională, succes care i-ar spori şansele de calificare în faza următoare a competiţiei.

De precizat pentru spectatori faptul că porţile Arenei Antonio Alexe se vor deschide la ora 17:45, iar bilete se vor mai putea achiziţiona de la intrarea în incintă, dacă ele nu se vor fi epuizat înainte. Preţul unui bilet este de 10 lei.

Organizatorii ţin să anunţe însă şi faptul că nu va fi permis accesul spectatorilor în Arena Antonio Alexe cu flacoane, sticle, obiecte contondente, arme de foc şi arme albe. Totodată, "este interzis accesul în stare de ebrietate şi nu va fi tolerat comportamentul necivilizat. Accesul pe parchet,indiferent de vârstă, nu va fi permis decât persoanelor autorizate", după cum precizează conducerea clubului orădean.