Pe fondul stării de urgență impuse de pademia de coronavirus, conducerea CSM CSU Oradea, campioana României la baschet masculin, a ajuns la o înţelegere cu jucătorii, astfel încât aceştia să-şi primească doar jumătate din banii cuveniţi până la finalul contractelor, care expiră, majoritatea, la data de 31 mai.
„Am încercat să găsim o formulă nu foarte drastică și am făcut unele înțelegeri cu ei, care să fie reciproc avantajoase. Nu a fost vina clubului ceea ce s-a întâmplat, dar nu a fost nici vina lor. Absolut toți au fost de acord, din prima. Am discutat foarte repede după instituirea stării de urgență, pentru că nu puteam să tărăgănăm situația. Nu e niciun secret, din ceea ce mai aveau de primit, am negociat undeva pe la jumătate. Bineînţeles, am fost favorizaţi de faptul că beneficiem de venituri proprii şi am putut să cădem la astfel de înţelegeri. Este o înţelegere mai avantajoasă pentru ei, decât dacă s-ar fi aplicat indemnizaţie de şomaj”, a declarat directorul clubului orădean, Şerban Sere.
După decretarea stării de urgenţă pe teritoriul României şi după deciziile de distanţare socială, luate de autorităţi, toţi sportivii şi antrenorii de la CSM Oradea au fost lăsaţi acasă, astfel că aceştia se află acum fiecare la domiciliu, fiind sceptici în privinţa reluării campionatului.
„Sunt aproape convins că nu se va mai juca în acest sezon, pentru că ceea ce se întâmplă la nivel mondial nu este tocmai îmbucurător, de asta trebuie să ţinem cont şi de faptul că atât la noi, cât şi în baschetul internaţional, contractele jucătorilor sunt în desfăşurare până la finele lunii mai. Cam toate campionatele din Europa se raportează la acea dată. Devine aproape imposibil să mai joci atâtea meciuri într-un interval foarte scurt”, a mai spus Sere.
În aceste condiţii, directorul CSM Oradea are şi o opinie în privinţa desemnării titlului de campioană în acest sezon. „Ar fi fair-play ori decernarea titlului la ambele echipe aflate acum pe primul loc, noi şi U BT Cluj, ori să nu fie decernat titlul în acest sezon, dar este doar o părere personală. Noi ne considerăm oarecum dezavantajaţi de situaţie, pentru că acum suntem la egalitate de puncte cu U BT Cluj şi urma ultima etapă din TOP 6 în care Clujul ne venea oaspete, deci, în cazul unei eventuale victorii, în play-off aveam avantajul terenului propriu, ceea ce într-un echilibru de forţe poate atârna decisiv”, a adăugat Sere.
La momentul întreruperii campionatului, CSM Oradea şi U BT Cuj aveau 33 de puncte şi se aflau în fruntea ierarhiei Ligii Naţionale.