Echipa de baschet CSM Oradea a reuşit, joi seară, pe teren propriu, o performanţă importantă, şi anume calificarea în premieră în semifinalele turneului continental FIBA Europe Cup. Baschetbaliştii antrenaţi de Cristian Achim au reuşit să treacă în Final Four-ul competiţiei după ce au învins, cu scorul de 71-64, echipa italiană Reggio Emilia.

Orădenii au reuşit să controleze partida în toate cele patru sferturi şi s-au dovedit mai bine pregătiţi decât adversarii. 

"Întâlnim o echipă din prima ligă a Italiei. Această echipă are un alt nivel şi va trebui să ne autodepăşim pentru a obţine calificarea la Final Four", spunea tehnicianul Cristian Achim, înaintea meciului de la Arena Antonio Alexe. Foarte montaţi încă din start, „roş-albaştrii” s-au aflat în controlul lucrurilor încă de la început, conducând pe tabelă la fiecare final de secvenţă.

Formula de start a CSM-ului i-a cuprins pe: Giordan Watson, Stephen Holt, Bobe Nicolescu, Dragan Zekovic şi Arturas Valeika.

După primul sfert, CSM CSU conducea cu trei puncte, scor 21-18, diferenţă care s-a păstrat şi la jumătatea partidei, când „roş-albaştrii” erau în avantaj cu 37-34.

După pauza mare Oradea a reușit un sfert al treilea impresionant din punct de vedere defensiv. Colectiv și individual, orădenii au avut o prestație remarcabilă în faza de apărare, reușind să limiteze sau chiar să anihileze jucătorii formației italiene și au construit un avantaj de peste zece lungimi, însă Reggio Emilia a reacționat de mai multe ori și s-a apropiat pe tabela de marcaj. Totuşi în ultima pauză CSM-ul a intrat în avantaj cu şase puncte, scor 52-46.

Garlon Green a reușit un slam dunk devastator, iar apoi a găsit ținta de pe semicerc într-un moment foarte important. Jocul CSM-ului a fost de multe ori la limita timpului de atac, însă Stephen Holt a ajutat la rândul său cu o aruncare de la mare distanță pe sirenă dintr-o poziția imposibilă, pentru ca apoi Green să toarne plumb în picioarele echipei adverse cu încă o reușită într-un moment important. În acest fel, finalul a fost controlat de CSM CSU, care nu a mai ratat victoria, impunându-se cu scorul de 71-64 şi, astfel, scriind istorie, atât pentru baschetul bihorean cât şi pentru cel românesc, după ce a ajuns între cele mai bune patru echipe ale unei competiţii continentale.

Principalul marcator din jocul cu italienii de la Reggio Emilia a fost Garlon Green, 15 puncte. L-au urmat Stephen Holt, cu 12 puncte, şi Dragan Zekovic, autor a 11 puncte.

Din cauza pandemiei, tribunele au fost goale, însă meciul a putut fi urmărit pe DigiSport şi pe canalul de YouTube al competiţiei europene. 

Turneul Final 4 al FIBA Europe Cup programează semifinale şi finalele pentru medalia de bronz şi pentru trofeu, între 23-25 aprilie.

VEZI ÎNREGISTRAREA PARTIDEI: