Dacă un Vuşcan aruncă o piatră într-o baltă cu apă termală, de fiecare dată se vor găsi câţiva preşedinţi de asociaţii de locatari să sară după ea. În realitate, însă, povestea cu gigacaloria mai ieftină în cartierul Ioşia se bazează pe un şir de ilegalităţi, iar acum a venit momentul scadenţei.

Băieţii deştepţi de la Transgex, după ce au pus mâna în mod oneros pe zăcământul de apă termală a oraşului, exploatează gratuit şi reţeaua de distribuţie a CET-ului, motiv pentru care preţurile lor sunt fără concurenţă. Repede, junele Horică a speculat politic povestea, profitând şi de faptul că slujbaşii din Primărie s-au prezentat la dezbaterea publică cu lecţia nefăcută. Şi cum în România, mai ales în an preelectoral, diferenţa între lege şi tocmeală e ca inexistentă, s-ar putea ca "ioşioţii" să aibă câştig de cauză şi să plătească mai puţin la încălzire decât restul fraierilor de concitadini.

Dacă tot nu mai ţinem cont de nicio lege, cu excepţia legii junglei, mă întreb şi eu de ce nu organizează Vuşcan dezbateri publice şi pe alte subiecte? Cum ar fi, de exemplu: "Accidentele din Rogerius cu mai puţin de patru morţi trebuie considerate tamponări uşoare".

Dacă Primăria are îndoieli cu privire la legea care spune că trebuie să existe un singur operator de distribuţie a agentului termic, n-are decât să închirieze reţeaua Transgex-ului. La un preţ anual de 5.000 euro pe metrul de conductă, de pildă. Iar când gigacaloria în Ioşia va ajunge la dublul tarifului practicat în restul oraşului, să vedeţi atunci cum locuitorii acestui cartier vor dori, brusc, să fie trataţi la fel ca toţi orădenii.