Criticat de USR, apărat de PNL, Programul Național de Investiții Anghel Saligny, în cadrul căruia vor fi disponibile 50 miliarde lei până în anul 2028, a devenit un magnet pentru administrațiile locale din întreaga țară, care au depus cereri de finanțare în valoare totală de 137 miliarde lei. Din acest punct de vedere, Bihorul e pe locul 3 în țară, solicitarea record făcând-o Primăria Valea lui Mihai, care vrea 1 miliard de lei!

După Capitală și Timiș

Potrivit unei analize făcute de organizația Expert Forum după ce în perioada 23 septembrie – 8 noiembrie Ministerul Dezvoltării a înregistrat 7.545 cereri de finanțare din partea administrațiilor locale, pe primul loc în ce privește ponderea acestora din suma totală solicitată, de 137 miliarde lei, se situează Primăria Generală a Municipiului București (7%), urmată de județele Timiș (5,8%), Bihor (3,54%) și Sibiu (3,42%).

Între municipiile reședință de județ, Baia Mare a cerut suma cea mai mare (550 milioane lei), urmată de Târgu Mureș (280 milioane lei), Reșița, Arad și Râmnicu Vâlcea (toate cu peste 200 milioane lei fiecare).

Orășelul și miliardul

Sumele solicitate de municipiile reședință de județ pălesc, însă, pe lângă cererile depuse de Primăria Valea lui Mihai, oraș cu mai puțin de 10.000 locuitori: nu mai puțin de 1 miliard de lei.

Potrivit listei cererilor de finanțare depuse de unitățile administrativ-teritoriale, disponibile pe site-ul Ministerului Dezvoltării, administrația locală a cerut acești bani, care reprezintă 2% din suma totală ce va finanța Programul Anghel Saligny din 2021 până în 2028, pentru obiective precum „Modernizarea străzilor”, „Extindere rețea de canalizare”, „Modernizare, extindere și retehnologizare gospodărie de apă”, „Modernizarea infrastructurii de apă, apă uzată și apă pluvială în aria Asociației Intercomunitare Zona de Nord Vest în UAT Curtuișeni, Tarcea, Șimian, Cherechiu, Sâniob, Diosig, Derna, Abrămuț, Lugașu de Jos, Roșiori, Tăuteu, Valea lui Mihai, Săcueni, Sălacea, Sălard”.

Oradea, împreună cu județul

Pe de altă parte, în condițiile în care municipiul Oradea are prealocată o sumă de 43 milioane lei, administrația locală nu a depus solicitări în nume propriu, ci împreună cu Consiliul Județean Bihor, care are prealocate 140 milioane lei, pentru suma de 231,399 milioane lei necesară obiectivului de investiții „Inelul Rutier Metropolitan”.

Proiectul lansat de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, vizează construirea unei noi șosele de centură, pe două benzi, care să ocolească Oradea din DN 1 din dreptul localității Oșorhei, precum și localitățile Sânmartin (cu joncțiune spre DN 76) și Nojorid (cu joncțiune spre DN 79 și viitorul Drum Expres Oradea – Arad).

De altfel, conform analizei Expert Forum, 60% din totalul celor 7.545 solicitări, însumând 137 miliarde lei, vizează obiective de investiții în drumuri. În perioada următoare, Ministerul Dezvoltării va aproba cererile, prin ordine de ministru, în limitele creditelor de angajament.

Motivul ruperii coaliției

Programul Național de Investiții Anghel Saligny a fost mărul discordiei între PNL și USR, ministrul userist al Justiției, Stelian Ion, refuzând să semneze proiectul Hotărârii de Guvern prin care a fost instituit programul, astfel că pe 1 septembrie a fost demis, iar apoi toți colegii acestuia au demisionat din executiv.

USR-iștii au acuzat lipsa de transparență, afirmând că PNI Anghel Saligny este „un nou PNDL”, similar celor lansate de foștii miniștri ai Dezvoltării Elena Udrea (în Guvernul Boc) și Liviu Dragnea (în Guvernul Ponta). Cu toate acestea, toți primarii USR au depus și ei cereri de finanțare în cadrul PNI Anghel Saligny.

De notat că acest program nu mai finanțează, însă, renovări de cămine culturale sătești sau construirea de capele, ci doar proiecte de drumuri, apă, canalizare și epurare, precum și rețele de gaz.

Lista completă a cererilor de finanțare înregistrate la Ministerul Dezvoltării poate fi consultată în galeria de documente.