Trei magistraţi orădeni s-au înscris la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, concurs care se desfăşoară până în luna decembrie, doi dintre ei, Adina Cioflan şi Mihail Udroiu fiind la a doua încercare după ce, la precedentul examen, au picat la proba de interviu.

În total, la competiţia programată pentru perioada iulie - decembrie 2021, candidează 40 de magistraţi pentru ocuparea a 12 posturi vacante, la secţiile Penală, Civilă şi de contencios administrativ şi fiscal ale instanţei supreme. 

La concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pot înscrie judecătorii cu o vechime efectivă de cel puţin 18 ani în magistratură şi 3 ani în funcţia de judecător la Curtea de Apel, cu calificativul "foarte bine" la ultimele 3 evaluări şi care să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

Concursul constă în două probe: o evaluare a celor mai relevante hotărâri judecătoreşti pronunţate şi redactate de candidaţi în ultimii 5 ani ori lucrări de specialitate publicate, respectiv un interviu. Rezultatul competiţiei va fi făcut public după 14 decembrie. 

Între cei 40 de candidaţi se numără şi trei magistraţi din Bihor - Gabriela Ţarcă, Adina Cioflan și Mihail Udroiu, care activează în cadrul Secţiei penale a Curţii de Apel Oradea şi vizează unul dintre cele 4 posturi vacante din cadrul Secţiei penale a Înaltei Curţi.

Adina Cioflan şi Mihail Udroiu au participat şi la concursul de promovare organizat iarna trecută, când au fost declarați respinși după a doua şi ultima probă, cea a interviului.

În cazul lui Mihail Udroiu, rezultatul a constituit o surpriză, în condiţiile în care, la 44 ani, judecătorul este unul dintre cei mai titraţi magistraţi români în materie penală, iar, la prima probă a respectivului concurs de promovare, a fost singurul candidat din ţară care a întrunit punctajul maxim de 50. 

La respectiva competiţie s-au înscris 12 candidaţi pentru 14 posturi vacante şi au fost admişi doar doi, între care şi un judecător orădean, Laura Soane, care a întrunit 92 de puncte din 100.