Trei asocieri de firme, 21 de aliaţi, o singură lucrare! Bătălia pentru construcţia noului CET pe gaz se anunţă înverşunată.

La o marjă de profit de numai 5% din valoarea investiţiei, estimată la 54 milioane euro, câştigătorul licitaţiei va rămâne după finalizarea lucrărilor mai bogat cu 2,7 milioane euro. Cea mai mare licitaţie din istoria oraşului a intrat săptămâna trecută în faza deschiderii ofertelor, iar concurenţa este acerbă.

Trei pentru CET

Achiziţia noului CET pe gaz este de departe cea mai mare licitaţie din istoria oraşului. Pentru cele circa 54 milioane euro puse în joc de municipalitate, din care jumătate din fonduri europene, şi-au depus ofertele trei asocieri de firme româneşti, sprijinite de alte 18 companii din ţară şi străinătate. La licitaţie s-au înscris asocierile formate din Construcţii Bihor şi Fovallalkozo (Ungaria), Romelectro Bucureşti şi Istroenergo Group (Slovacia), respectiv Elsaco Engineering Botoşani şi STC spa.

04_Ilie_Bolojan_bihoreanul.jpgDeşi numărul ofertelor ar putea fi considerat mic, primarul orădean nici nu spera la mai mult. "Să fim realişti! Centrala pe gaz este ca un reactor de avion, implică un grad ridicat de complexitate, care nu este la îndemâna oricui", spune Ilie Bolojan (foto).

Umăr la umăr

Chiar dacă preţul ofertat de cele trei asocieri nu a fost făcut public în această fază a licitaţiei, BIHOREANUL a aflat că bătălia va fi crâncenă, iar competitorii aleargă umăr la umăr. Spre deosebire de alte licitaţii, în care preţul final a coborât şi la jumătate din cel estimat de proiectanţi, la procedura de achiziţie a centralei pe gaz cifrele sunt aproape identice sumei puse la bătaie.

Spre exemplu, raportat la cei 242.988.812,15 lei, reprezentând preţul estimat de municipalitate, asocierea condusă de Elsaco a renunţat la doar 15 bani în oferta depusă. Asocierea al cărei lider este Romelectro a ofertat cu 108.720 lei sub preţul estimat, iar Construcţii Bihor a cerut cu 23.903.805 lei peste acesta. Conform caietului de sarcini, ofertanţii puteau depăşi cu până la 10% preţul estimat, iar firma orădeană s-a oprit în pragul de 9,8%.

Chiar şi aşa, preţurile sunt extrem de apropiate. "Ofertele foarte strânse înaintate de companii arată că revizuirea proiectului a fost făcută în termeni financiari corecţi, iar preţul estimat a fost unul realist", spune Bolojan.

Preţul nu e tot!

04_Marius_Mos.jpgCu toate că a pretins cei mai puţini bani în schimbul noului CET pe gaz, asocierea Romelectro e departe de a fi câştigat cursa. "Criteriul de atribuire a licitaţiei este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Asta nu înseamnă că preţul cel mai mic este singurul criteriu, chiar dacă e cel mai bine punctat", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, structura municipalităţii care a atras cofinanţarea europeană de 50% necesară proiectului. Moş spune că acesta este şi motivul pentru care, după deschiderea ofertelor, comisia de licitaţie nu a făcut publice preţurile ofertate. "În perioada următoare se va analiza conformitatea ofertelor, care este o etapă eliminatorie în procesul de departajare, şi abia apoi se va trece la compararea lor, aşa că preţul singur nu este relevant", spune Moş.

Altfel spus, ca să nu compare mere cu pere, în prima fază comisia va analiza dacă ofertele au fost făcute potrivit caietului de sarcini, şi doar apoi le va analiza în baza criteriilor stabilite. Dintre acestea, preţul reprezintă 50% din punctaj, eficienţa instalaţiei - 28%, costurile de întreţinere - 10%, durata anuală de funcţionare neîntreruptă - 8% şi nivelul de noxe eliberat în atmosferă - 4%.

Mari şi tari

Fiecare competitor se bazează pe o experienţă lungă în domeniul construcţiei, montării şi întreţinerii de centrale. Spre exemplu, Construcţii Bihor, care a câştigat deja licitaţia pentru înlocuirea magistralelor de termoficare I şi III, s-a asociat cu ungurii de la OTF Fovallalkozo, cu experienţă din 1979 în livrarea de centrale pe gaz la cheie.

Înfiinţată pe 16 iunie 2013, cu numai două zile înaintea postării pe SEAP a anunţului privind intenţia de achiziţie a centralei pe gaz, Elsaco Engineering SRL, cu sediul în Botoşani, "pui" al firmei cu acelaşi nume specializată în aparate de măsurare, a intrat în alianţă cu italienii de la STC spa Italia.

STC este unul dintre cei mai mari furnizori de centrale "la cheie" din Italia, indiferent de sursa de producere a energiei. Înfiinţată în 1981 compania a vândut şi montat centrale în toată lumea, iar în februarie anul trecut a intrat pe piaţa din România cu un grup de cogenerare montat la o fabrică de hârtie din Călăraşi aparţinând unui grup de firme italian.

La "puricat" oferte...

Favorita licitaţiei este însă asocierea reprezentantă de grupul Romelectro din care face parte şi ISPE Bucureşti, consultantul care a propus trecerea CET-ului pe gaz. Bucureştenii, care au lucrat la majoritatea centralelor din ţară, s-au remarcat încă de la depunerea ofertelor prin contestarea repetată a documentaţiei, spre disperarea reprezentanţilor municipalităţii.

BIHOREANUL a aflat că Romelectro are avantajul că a ofertat cel mai mic preţ obţinând din start 50 de puncte spre deosebire de Elsaco cu 49,9 puncte şi Construcţii Bihor cu 45,5 puncte, dar şi cea mai ieftină mentenanţă, câştigând 10 puncte în vreme ce Elsaco a luat doar 2,8 puncte iar Construcţii unul singur.

În ceea ce priveşte eficienţa instalaţiei, firma bucureşteană a adunat 27,4 puncte ofertând, de departe, cel mai mare raport între energia electrică şi cea termică, de 97,3%, ceea ce înseamnă venituri suplimentare în bugetul centralei, în vreme ce Elsaco a strâns doar 10,9 puncte iar Construcţii Bihor, 14,6 puncte.

Sub aspectul noxelor, Romelectro s-a angajat, la fel ca Elsaco, că va aduce cea mai nepoluantă centrală, obţinând fiecare câte 4 puncte, în vreme ce instalaţia firmei Construcţii Bihor a adunat doar 2,4 puncte.

Câştigător la puncte

Singurul criteriu la care oferta Romelectro a fost devansată l-a constituit disponibilitatea anuală de funcţionare a instalaţiei, unde a adunat un singur punct datorită procentului de 95,6%, în vreme ce Elsaco a luat 3,2 puncte cu un procent de 96% iar Construcţii Bihor a adunat 8 puncte cu o durată de funcţionare de 96,9%. Asta nu mai are însă cum răsturna clasamentul.

Un calcul neoficial situează în clasamentul general Romelectro pe locul întâi cu 92,4 de puncte, secondată la mare distanţă de Construcţii Bihor cu 71,54 puncte şi abia apoi de Elsaco cu 70,95 puncte. Şi, în mod cert, dacă nu va fi aşa, bucureştenii îşi vor apăra interesele în instanţă. La fel cum vor face probabil, dată fiind miza pusă în joc, toţi perdanţii întrecerii...


GARANŢIE "BETON"
3.600.000

lei a fost numai garanţia de participare la licitaţia pentru achiziţia centralei pe gaz


CENTRALĂ LA CHEIE
Primărie, cumpăr CET!

Lansată încă din vara anului trecut şi amânată în mod repetat la solicitarea potenţialilor concurenţi, megalicitaţia organizată de municipalitate are ca obiect achiziţionarea unei centrale pe gaz cu o putere instalată de minim 40 MW electric, livrată la cheie, care să înlocuiască actualul CET pe cărbune.

Complet automatizată, noua centrală va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator termic de minim 8.500 metri cubi, două cazane de apă fierbinte, plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Câştigătorul licitaţiei va trebui să se ocupe de proiectarea şi execuţia lucrării, precum şi de instruirea angajaţilor care vor opera noua centrală. Furnizorul îşi va asuma un termen de finalizare a lucrărilor de 18 luni, sub sancţiunea unor penalităţi de minim 0,3% din valoarea contractului pe zi de întârziere.

Achiziţia centralei este finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene şi 45% din fonduri de la bugetul de stat, diferenţa fiind acoperită de municipalitate.