Scandal în Poliţie şi Jandarmerie, după ce mai mulţi tineri ajunşi la sediul Poliţiei Oradea în noaptea de 22/23 aprilie s-au plâns că au fost agresaţi de "oamenii legii", trei dintre victime fiind chiar spitalizate din cauza leziunilor.

Dacă şefii Jandarmeriei aşteaptă "petiţii" pentru a lua măsuri împotriva bătăuşilor, la Poliţie ancheta disciplinară e în toi. Unul din poliţiştii suspectaţi de brutalitate este agentul Hadrian Popa, subofiţer la Ordine Publică, care nu e defel la prima abatere. În 2010, a fost retrogradat într-o funcţie inferioară şi mutat de la Poliţia Rutieră după ce şi-a pus colegii să-i amendeze pe controlorii OTL care i-au taxat logodnica prinsă fără bilet pe tramvai. La o lună după transfer, era din nou reclamat: în duba Poliţiei bătuse un scandalagiu până la leşin! 

Vorbe grele, talpă-n gură

Sebastian Lakatos, logodnica acestuia, Diana, Răzvan Chiş, Marius Bara, Gabriel Vaşadi şi Darius Ţelea au fost primii care au reclamat, la începutul săptămânii trecute, brutalitatea poliţiştilor. Grupul ieşise într-un club pentru a sărbători revederea cu Sebi, proaspăt întors din SUA pentru a se căsători cu iubita sa.

După o noapte petrecută în Juice Club, duminică dimineaţa, în jurul orei 4, tinerii au pornit spre staţia de taxi când au fost opriţi de o patrulă formată din agentul şef principal Savu Ban şi plutonierul Lucian Roman de la Jandarmerie. "Lângă staţie ne-au cerut să ne legitimăm. I-am spus poliţistului să se legitimeze el prima dată, pentru că aşa e corect", îşi aminteşte Gabriel.

Ceea ce n-au spus băieţii e că incidentul n-ar fi avut loc dacă anterior nu ar fi vociferat. În înregistrarea făcută de un martor şi postată pe Youtube se aude cum tinerii, iniţial calmi, devin dintr-o dată agresivi. "Am vorbit frumos, în p... mea. Ce aveţi cu noi? Îţi dau buletinul, în p... mea, să vezi cine îs. Ce p... mea are Poliţia în România asta?!", a izbucnit unul din tineri, cel mai probabil Sebi, care apoi şi-a cerut scuze "pentru expresie", dar a şi continuat. "Înţeleg să faceţi ce faceţi, dar nu aşa!", a spus el, ameninţând poliţistul că "te calc în picioare", moment în care acesta a pulverizat spre grup cu spray iritant, iar jandarmul a dat alarma prin staţie, chemând maşina de intervenţie, aflată în apropiere.

Pentru cei trei, "masajul" a început în dubă. "M-au trântit pe burtă şi m-au călcat cu bocancii pe cap. Până la Poliţie ne-au înghiontit întruna. Cel mai rău a dat o femeie, o blondă tunsă scurt de la Jandarmi. Nici nu s-a deranjat să-şi pună mască. Lovea neîncetat. Am şi întrebat-o dacă nu i-e teamă că va fi reclamată. "De tine, mă?", m-a întrebat. Şi mi-a mai dat una cu cotul", povesteşte Gabi.

Lecţia de fermitate

La sediul Poliţiei municipiului, Gabi a rămas într-o încăpere mică, lângă biroul ofiţerului de serviciu, în timp ce Sebi şi Răzvan au fost duşi în sala de şedinţe. Cei trei pretind că au fost stâlciţi în bătaie, aproape o oră, fără motiv. "Am înjurat, ne-am certat cu ei, am greşit, răspundem. Înţelegeam să ne amendeze, chiar să ne reţină dacă li s-a părut că e grav. Nu suntem nici hoţi, nici criminali, şi totuşi ne-au bătut ca pe animale", se plânge Gabi.

Ajunsă la Poliţie cu un taxi, Diana, prietena lui Sebi, n-a fost lăsată nici măcar în sala de aşteptare. "Ofiţerul de serviciu m-a aruncat pe uşă afară. "Marş, zdreanţo!", mi-a zis, şi m-a înjurat de mamă. Neştiind ce să fac, am sunat la un alt prieten, Darius, să vină să mă ajute". Aflat la un botez, tânărul, patron al unei firme de confecţii metalice, a venit imediat, însă n-a avut mai mult noroc, fiind scos din sediul Poliţiei în pumni. Văzând că lucrurile au scăpat de sub control, a sunat un avocat.

Chiar când apărătorul a ajuns la faţa locului, Sebi, Gabi şi Răzvan au fost eliberaţi. Dar numai după ce au fost puşi să se spele, pentru a-şi şterge sângele de pe faţă, şi după ce Sebastian a semnat un proces-verbal de contravenţie completat de poliţişti, în care se arăta că a fost amendat cu 500 lei pentru "acţiuni ilicite contra ordinii şi liniştii publice în faţa pasajului Vulturul Negru" (fără nicio menţiune concretă) şi că "regretă cele întâmplate". "N-am vrut să semnez, dar un poliţist m-a pocnit de câteva ori, mi-a sucit mâinile la spate şi m-a dat de mai multe ori cu capul de masă, ca şi cu o minge", povesteşte Sebi.

Poliţistul cu probleme

Dintre poliţiştii care i-au agresat, tinerii l-au recunoscut pe agentul Hadrian Popa, subofiţer la Biroul Ordine Publică al Poliţiei Oradea, despre care BIHOREANUL a mai scris acum trei ani, când şi-a pus colegii să amendeze un controlor OTL care îi sancţionase logodnica prinsă fără bilet pe tramvai. Slujbaşul OTL s-a ales cu o amendă de 540 de lei fiindcă nu avea triunghiuri reflectorizante şi trusă medicală, însă l-a reclamat şi el pe poliţist pentru abuz, iar acesta a fost retrogradat într-o funcţie inferioară şi mutat de la Poliţia Rutieră.

Mutarea pare că nu i-a priit subofiţerului, care acum aplică legea pumnului. "Părea orbit de furie, era roşu la faţă. Dădea pumni, picioare... Nu l-a oprit nimeni. Doar i-a zis un alt poliţai să nu mai dea la cap, ci la ficat, să nu se vadă", îşi aduce aminte Sebi, dar şi Darius, cel prins la "înghesuială" în sala de aşteptare. "Dacă nu începea să strige Diana, poate mă lovea în continuare. Aşa am scăpat doar cu câţiva pumni în faţă", spune Darius.

Colegi de pumni

Tinerii nu au fost singurii clienţi ai agentului. Raul Zetocha, un alt tânăr săltat după un scandal, a fost şi el luat la bătaie de poliţist. Şi nici măcar nu era prima oară! "M-am certat cu cineva în faţă la Heat. Ăla a chemat Poliţia şi am ajuns amândoi să dăm declaraţii", povesteşte  Raul. În timp ce un alt agent  îi scria "amenda", scandalagiul a fost recunoscut de Hadrian Popa. "Mă bătuse în urmă cu doi ani în duba Poliţiei până am leşinat. Atunci părinţii m-au dus direct la spital şi l-au reclamat pentru purtare abuzivă".

Imediat ce a dat ochi cu fostul client, Popa l-a luat din nou la tocat. "Cum stăteam pe scaun, m-a lovit cu piciorul în cap de am zburat cu scaun cu tot. Apoi a dat cu pumnii şi m-a înjurat. "Aici eşti, f... gura morţii mă-tii de slovac?! Tu m-ai reclamat pe mine? Las că-ţi arăt eu!". Şi iar a dat. Mi-e martor chiar băiatul care m-a reclamat şi alţii care erau în sală", povesteşte Zetocha. Imediat ce a fost lăsat să plece, tânărul a depus o nouă plângere împotriva lui Popa. "Eu am amenzi de mii de lei pentru greşelile mele şi trebuie să le plătesc. Să plătească şi el!".

Să vină ancheta!

Dacă şefii Jandarmeriei susţin că nu pot verifica din proprie iniţiativă reclamaţiile victimelor, decât dacă primesc o "reclamaţie sau petiţie în scris", Biroul de Control Intern al Poliţiei a demarat o anchetă  disciplinară în cele două cazuri de abuz. "Reclamaţia lui Zetocha a fost deja declinată Parchetului. În cazul celorlalţi tineri se fac verificări, iar poliţiştii care vor fi găsiţi vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Dacă se confirmă acuzaţiile, vom lua măsuri drastice. Deocamdată au fost audiate părţile vătămate, urmează să fie chemaţi şi poliţiştii. Iar în caz că se constată fapte penale, vom sesiza Parchetul", a explicat adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş.

Asta dacă nu o vor face, între timp, victimele, pe care poliţiştii i-au tocat pentru o vină pe care nici după o săptămână nu le-au adus-o la cunoştinţă. Poate nici n-au avut motiv. Doar că au fost în locul şi la momentul nepotrivit să deranjeze lungul braţ al legii...


PRECEDENT
Săltaţi pentru un manelist

Nu e prima dată când orădenii reclamă excesele Poliţiei, cel mai revoltător caz fiind al lui Dumitru şi Alexandru Baba, tată şi fiu, ajunşi în spital în 2010 după ce au fost bătuţi de 12 poliţişti chiar în faţa blocului în care locuiesc, din cauza patronului clubului Dives, amic al unor poliţai, cu care Baba a avut un schimb de replici. Duşi în cătuşe la sediu, Dumitru şi Alexandru Baba au fost "audiaţi" până au ajuns în spital cu politraumatisme, contuzii, echimoze şi hematoame faciale, traumatisme la cap şi gât, contuzii abdominale şi toracice. Reclamaţia depusă de cei doi la Parchetul Oradea zace în nelucrare de mai bine de un an şi jumătate. "Vom depune o plângere pentru tergiversarea dosarului şi vom sesiza CSM", spune avocatul familiei, Bogdan Meşter.