La ce furtună a măturat Oradea, e o minune că nu am avut cazuri mortale. Am avut noroc și pentru că foarte multe clădiri sunt deja renovate și n-au zburat cărămizile ca la demonstrațiile din Franța. Iar tradiționalele țigle sunt mai puțin dăunătoare decât acoperișurile de tablă, care prin dimensiunile și greutatea lor pot deveni, în unele cazuri, mortale. În plus, s-a mai tăiat din arborii bătrâni și găunoși, s-au făcut și ceva toaletări, chiar dacă puternic contestate.

Este evident că, la fel cum constructorii nu proiectează case care să reziste la cutremure de gradul 10 pe scara Richtter, sau canalizări pluviale care să poată prelua de 100 litri/metru pătrat în 15 minute, nici edilii nu s-au gândit să imagineze un oraș rezistent la tornade.

Un lucru e sigur: puteam tăia toți arborii, puteam planta copaci ca la carte, dar când e așa stihie doar norocul ne mai cruță.

Pentru că sigur vor apărea discuții despre ce măsuri trebuie luate, iată o părere pertinentă a unui om care este specialist în spații verzi, domnul Adrian Burcă, proprietar al unei firme de profil:

„Dincolo de mesajele alarmiste și apocaliptice despre puterea naturii dezlănțuite, există pași concreți în a reduce, chiar evita, pagubele produse de furtunile de vară, precum cea (nici prima nici ultima) din Oradea. Soluții:

- Angajarea de către Primării a unor ingineri silvicultori, specialiști în identificarea  copacilor bolnavi, insuficient înrădăcinați, afectați de construcții, etc și eliminarea acestora! Dacă nu îi eliminăm noi îi va elimina natura...

- Toaletarea CORECTĂ și la timp a copacilor, astfel încât să fie redus coronamentul arborilor până la limita siguranței lor și a noastră (cel mai important factor, în caz de vânt puternic, în dezrădăcinarea acestora).

- Selectarea atentă a copacilor care se plantează, alegându-se specii care se înrădăcinează suficient pentru a face față unor vânturi de peste 100/120 km. la oră; selectarea copacilor nu mai trebuie să se facă după criterii pur estetice ci și funcționale (rezistența la stres climatic, cantitatea de oxigen eliberată, durata de viață, rezistența la dăunători și boli).

... Haideți să renunțăm la țapul ispășitor numit ”criza climatică”, haideți să facem ceea ce actorii administrației publice, dar și noi, cetățenii, putem face, să administrăm cât putem de bine acest dar al naturii, copacul! Nu, nu e prea târziu!”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!