Mai puţin de 10 minute le-a luat reprezentanţilor PSD, UDMR, ALDE şi PNL din Consiliul Judeţean Bihor, reuniţi vineri în şedinţă extraordinară, pentru a hotărî că nu vor ataca sentinţa prin care la 18 iunie Tribunalul l-a condamnat pe fostul preşedinte Alexandru Kiss la 8 ani de închisoare şi la plata a peste 7 milioane euro către statul român, pentru repararea prejudiciului provocat de politician în mai multe afaceri derulate în perioada 2002-2008, dintre care cele mai cunoscute sunt vânzarea către firma Selina a terenurilor fostelor unităţi militare din Oradea, precum şi atribuirea către aceeaşi firmă a unor contracte pentru deszăpezirea şi reabilitarea unor drumuri judeţene.

Cu 7 consilieri absenţi din totalul de 35, între care şi vicepreşedintele Ioan Mang, şedinţa CJ a părut o simplă formalitate. S-ar putea, însă, să nu fie chiar aşa, iar instituţia să rămână cu paguba!

Niciun drept încălcat

Preşedintele Pasztor Sandor a invitat-o pe Carmen Soltănel, secretarul Judeţului, să explice de ce conducerea a propus neexercitarea dreptului la apel faţă de sentinţa Tribunalului, şi anume faptul că nu ar fi fost încălcat „niciun drept legitim al Judeţului”.

Soltănel a amintit că în 2015, când DNA Oradea a cerut expres CJ să se pronunţe pe această temă, reprezentanţii tuturor celor patru grupuri politice (PNL, PSD, UDMR şi PDL) au refuzat, prin vot unanim, să se constituie parte civilă în procesul penal deschis de procurorii anticorupţie, pe motiv că vor iniţia ulterior un proces separat, civil, concomitent refuzând să-şi asume şi cuantumul prejudiciilor stabilite la 6,12 milioane euro doar prin vânzarea de terenuri către firma Selina, la preţuri sub cele ale pieţei şi pe bucăţi, doar amprentele de sub viitoarele blocuri de locuinţe.

De asemenea, secretarul Judeţului a amintit şi că anul acesta, în luna martie, cu puţin înainte de finalul procesului penal intentat de DNA, CJ şi-a însuşit totuşi prejudiciul în acest cuantum şi a iniţiat un proces civil, aflat – evident – abia la început.

Soltănel a afirmat că hotărârile CJ au fost legale şi că acum, după sentinţa Tribunalului de condamnare a lui Kiss, Judeţul ar avea totuşi posibilitatea să obţină repararea pagubei prin procesul civil.

Interpelare „pe lângă”

Dintre cei 28 de consilieri judeţeni prezenţi, unul singur a luat cuvântul, şi anume liderul grupului PNL, Ionel Avrigeanu, dar nu asupra chestiunii supuse votului, ci în legătură cu alte două procese civile între CJ şi firma Selina, al cărui patron, Beniamin Rus, învinuit că l-a mituit pe Kiss, a fost şi el condamnat de Tribunal în acelaşi dosar, la 4 ani de închisoare cu executare şi la plata a peste 3 milioane euro, tot către Statul Român, tocmai din cauză că Judeţul nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

„Avem două procese civile cu cumpărătorul terenurilor, pentru întoarcerea lor în patrimoniul Judeţului, din cauza nerespectării contractului”, a spus Avrigeanu, referindu-se la două acţiuni deschise de CJ la Judecătoria Oradea după ce Curtea de Conturi Bihor a constatat în 2015 că bugetul Judeţului a fost prejudiciat şi cu circa 8 milioane lei, contravaloarea terenurilor efectiv vândute Selinei, dar pe care firma nu a construit blocuri conform obligaţiilor contractuale asumate la achiziţionarea acestora.

„Procesele sunt pe rol, suntem reprezentaţi de o firmă de avocatură. Când se va da o sentinţă veţi fi informaţi”, i-a răspuns, sec, Soltănel, sugerând că nu ar fi corect să ofere detalii înaintea finalizării proceselor.

Paguba? De la stat!

Revind la chestiunea supusă votului, Carmen Soltănel a susţinut că CJ Bihor ar avea posibilitatea să repare paguba produsă de fostul preşedinte Kiss prin acţiunea civilă deschisă anul acesta. „În condiţiile în care va fi câştigată, banii se vor întoarce din bugetul Statului în bugetul Judeţului”, a spus ea, fără a indica însă nicio normă legală.

Propunerea conducerii CJ ca instituţia să nu atace sentinţa penală a Tribunalului Bihor a fost adoptată apoi fără alte comentarii şi fără nicio împotrivire, cu 17 voturi pentru (ale reprezentanţilor PSD, UDMR şi ALDE) şi cu 10 abţineri (ale consilierilor PNL).

După finalul reuniunii, BIHOREANUL a cerut secretarului Judeţului lămuriri despre modalitatea prin care CJ speră că va recupera de la Stat prejudiciul produs de Kiss, dar fără succes. „Avem purtător de cuvânt!”, s-a eschivat Soltănel.