Rockeri orădeni de toate vârstele, păzea! Din luna septembrie, în Rock Fort, un local pe care chitaristul Vivi Repciuc l-a amenajat, şi încă arătos de tot, chiar în propria casă din strada Iuliu Maniu nr. 52, trupa Statuar, în cea mai nouă componenţă a sa, va încerca să reînvie rock-ul din Oradea.

Trei cavaleri

Cei trei membri ai noii alcătuiri Statuar sunt Vivi Repciuc (fost Miraj la mijlocul anilor '70, şef al Statuar de la începutul anilor '80, când aceasta cânta pe aceeaşi scenă cu Semnal M, Riff, Mondial şi Progresiv TM), tobarul Atanasie "Tase" Pârvu (fost trupet al Progresiv TM şi un meseriaş al barurilor de noapte de pe Litoral în anii '80, "refugiat" în anii '90 în munţi, la propriu, lângă Băile Herculane, unde şi-a făcut studio dintr-un grajd şi şcoală de muzică pentru copii), plus basistul Titus "Titi" Onuţ, fan Hendrix în aşa măsură încât în 2000 i-a făcut parastas, cu preot ortodox, în toată regula, în Catedrala Ortodoxă din Mediaş.

"Mi-am ales un preot mai luminat şi i-am făcut o expunere amănunţită că aş vrea să fac un parastas unui mare artist, pe care i l-am descris. La sfârşit m-a întrebat: Nu cumva vrei parastas pentru John Lennon? I-am zis că pentru Jimi Hendrix şi apoi, mucalit, mi-a spus că nu-i nicio problemă, pentru că şi el a fost tot robul lui Dumnezeu", a povestit, hâtru, bonomul basist cu alură de inginer pensionar şi de bunic pentru cel puţin patru-cinci nepoţi.

"Până şi în casa lui Titi totul e de fapt un sanctuar Hendrix. Doarme într-o încăpere ai cărei pereţi sunt tapetaţi cu pozele lui, iar patul e la capătul unei scene pe care a montat amplificatoare Marshall Hendrix, chitări, tobe, tot ce trebuie pentru o trupă rock...", a confirmat şi Vivi Repciuc.

Gazde şi călători

"Ani întregi am încercat să găsesc colegi de trupă în Oradea, dar cei mai puţin tineri s-au aşezat la casele lor şi sunt "parcaţi" pe odihnă, iar cei tineri sunt neserioşi, credeau că rock-ul e doar ceva care îţi uşurează accesul la gagici şi la băutură", spune Repciuc. Aşa a ajuns liderul Statuar să apeleze la doi confraţi care nici măcar nu sunt originari din Oradea, dar care deja s-au mutat aici, şi promit că vor face faţă unui ritm zilnic de concerte.

Sau, de fapt, aproape zilnic, căci cei trei vor nu doar să cânte ei pe propria scenă, ci şi să aducă în oraş trupe, fireşte numai de rock, din alte zone, dar şi să pornească ei înşişi în turnee, ba chiar să rupă barierele posturilor de radio şi televiziune care preferă, deocamdată, să difuzeze aproape numai "uşurătăţi", inclusiv să facă înregistrări.

În ce priveşte repertoriul formaţiei, Vivi, Titi şi Tase spun că va fi alcătuit din compoziţii proprii, dar şi - fireşte - coveruri. "Ne vom aştepta din toamnă publicul, despre care sunt sigur că şi el aştepta să aibă un loc şi o trupă care să cânte live seară de seară, dar vom cânta chiar şi de ar fi să o facem doar pentru un singur om. Ba, dacă sala va fi goală, Doamne fereşte, vom cânta chiar şi numai pentru bucuria şi plăcerea noastră!", spune Repciuc, hotărât - totuşi - să demonstreze că vechiul spirit de odinioară, când ARLUS-ul era plin-ochi cu iubitori de rock, n-a murit de tot în Oradea.