Postată pe internet la mijlocul acestei luni, o filmare ce prezintă doi poliţişti din Oradea lovind un bărbat încătuşat şi aflat la pământ provoca reacţii vehemente. "Bine i-au făcut, a condus un scuter fără permis, era beat şi nu purta cască", au comentat unii cititori ai site-ului www.ebihoreanul.ro, pe când alţii s-au revoltat că, agresând un om deja imobilizat, oamenii legii au abuzat de uniforma pe care o poartă, "singura care, uneori, îi deosebeşte de interlopi".

Acuzându-i pe agenţi că l-au bătut nu doar la "locul faptei", ci şi la sediul Poliţiei, victima, un simplu măturător de stradă, a depus o plângere la Parchetul Militar, cerând să fie sancţionaţi pentru comportament abuziv. "Pentru că nu-s câine şi nici bandit", zice bărbatul.

O bătaie de Paşti

Duminică, 5 mai, prima zi de Paşti pentru majoritatea orădenilor. Seara, pe la opt, centrul oraşului era aproape pustiu. Taman atunci, Dios Karoly Robert, muncitor necalificat la RER Ecologic Service, şi-a încălecat scuterul pentru a merge, spune el, la vulcanizare, să-i umfle roţile. Pe cât de veche e rabla, căreia nici nu-i ştie marca, pe atât de mult ţine totuşi la ea. "Am scuterul de doi ani. Am dat la schimb altul cu pedale, iar un coleg mi l-a dat pe ăsta", a povestit BIHOREANULUI tânărul de 24 de ani.

Spre ghinionul său, abia ieşise de pe strada Tudor Vladimirescu, unde locuieşte, şi cotea pe lângă Banc Post la stânga, spre Principatelor Unite, când l-a interceptat un Logan al Poliţiei. "Am oprit, iar poliţiştii mi-au cerut actele. Le-am spus că nu am permis şi că buletinul nu-i la mine, dar locuiesc aproape şi îl aduc", zice Robert. Normal, poliţiştii n-au fost de acord să-i dea drumul. Dar, fără a ţine cont de reguli, au şi făcut exces de forţă.

"Am pus casca pe motor şi le-am spus că mă întorc în 3 minute cu buletinul, dar când m-am întors cu spatele la ei şi am făcut un pas mi-au pus cătuşele pe mâini. Am strigat că nu-i nevoie să facă asta, iar atunci unul din ei, cel mai solid, a început să mă înjure, mi-a sucit mâinile şi m-a pus la pământ. M-a lovit cu piciorul şi cu pumnii între picioare şi în burtă. Mă durea şi am strigat, iar atunci mi-a dat şi cu spray lacrimogen în faţă. Celălalt poliţist, mai tânăr, se uita", relatează bărbatul scena care, în bună parte, e redată şi de înregistrarea pe care un necunoscut aflat pe malul opus la Crişului a făcut-o, iar apoi a postat-o pe internet.

Episodul II, la secţie

Robert susţine că a fost lovit mai bine de un sfert de oră. Între timp, poliţistul mai tânăr chemase un alt echipaj care să ridice scuterul, iar pe el urma să-l ducă la Poliţia Municipiului, pe Calea Aradului. "Abia după vreo jumătate de oră m-au băgat în Logan şi m-au dus la secţie, unde poliţistul mai gras a continuat să mă lovească. Mai târziu, când a trebuit să semnez procesul-verbal, am aflat că se numeşte Pop Nicolae", spune Robert. "Din când în când mă mai lovea cu pumnul, cu palma şi cu bastonul, în timp ce îmi dicta ce să scriu în declaraţie. Mi-au spus că-mi fac dosar penal, pentru conducere fără permis, şi mi-au dat drumul după vreo două ore".

Ajuns acasă, n-a putut dormi, susţine el, din cauza durerilor: "Mă durea capul, iar mâna dreaptă era umflată aşa tare încât dimineaţa am mers la spital". La Judeţean, medicul care l-a consultat i-a consemnat o contuzie toraco-abdominală, hematom pe coapsa piciorului drept, contuzie la gamba şi genunchiul piciorului drept, plus o conjunctivită "produsă de o substanţă iritantă pulverizată în faţă". Mâna dreaptă i-a fost pusă în ghips, pentru că la încheietură avea o entorsă a osului radiocarpian. "N-am vrut să fiu internat. Mi s-a spus că dacă am fost agresat va trebui să plătesc spitalizarea şi n-am bani. Mi-au dat 12 zile de îngrijiri", zice Robert.

"Inadmisibil"

Bărbatul a căutat un avocat care l-a ajutat să redacteze o plângere împotriva celor doi poliţişti, pe care în 10 mai a înregistrat-o la Parchetul Militar şi la Poliţia Bihor. "Am arătat că agentul Pop Nicolae şi colegul său m-au lovit şi după ce mi-au pus cătuşele, şi în maşină, şi la sediul Poliţiei. Am adăugat că atunci când am fost băgat în Logan am fost văzuţi de o femeie care stă pe aceeaşi stradă cu mine şi am cerut să fie audiată şi ea", spune Dios Karoly Robert. "Legea le dă voie poliţiştilor să mă amendeze sau să-mi facă dosar penal, dar nu şi să mă bată, că nu-s câine, nici bandit", încheie el.

Vecina sa n-a fost singurul martor. La redacţia BIHOREANULUI s-a prezentat, după publicarea imaginilor, şi administratorul unei parohii din centrul oraşului, care a confirmat că Robert a fost lovit de poliţişti după ce a fost pus la pământ, cu cătuşe la mâini. "Nu credeam că e posibil ca poliţiştii să se poarte aşa cu cineva, indiferent ce a făcut, dacă este deja legat", spunea bărbatul.

"Spreiat" ca să nu-şi provoace răni

Cum cei doi agenţi implicaţi, Nicolae Pop şi Gabriel Oniţa, ambii de la Biroul de Ordine Publică al Poliţiei Oradea, sunt cercetaţi penal de procurori, dar şi disciplinar de către ofiţerii Direcţiei de Inspecţie Internă a Poliţiei, poziţia conducerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie a fost precizată, imediat ce imaginile care îi înfăţişau "în acţiune" au fost făcute publice, prin două comunicate de presă. În primul, purtătorul de cuvânt Alina Dinu confirma anchetele începute împotriva subofiţerilor, iar în al doilea adăuga că şefii instituţiei sunt de acord cu aplicarea forţei atunci când e necesar, dar dezaprobă totuşi excesele: "Conducerea IPJ Bihor încurajează fermitatea în aplicarea legii, însă nu este de acord cu folosirea forţei în afara procedurilor de lucru".

Tot de la subcomisarul Alina Dinu, BIHOREANUL a aflat că Dios Karoly Robert nu e la prima întâlnire cu poliţiştii care l-au prins conducând scuterul fără permis, fiind oprit şi pe 24 aprilie, la Biharia, de către agenţii Secţiei 3 Poliţie, care i-au şi făcut acte de cercetare penală (fără însă a-l brutaliza), astfel că dosarul întocmit de colegii din Oradea este al doilea.

Cât despre episodul din centrul oraşului, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei sugerează că, în realitate, agenţii nu ar fi făcut un exces de zel, ba chiar l-au ferit pe Robert de alte belele. "În timp ce era încătuşat, bărbatul încerca să-şi provoace răni, motiv pentru care i-a fost pulverizat spray iritant în faţă", a declarat Alina Dinu, fără a pomeni şi de lovituri. De altfel,  unul dintre orădenii care au comentat pe internet a şi pronosticat: "Ne putem da seama ce va urma. Băiatul va fi reclamat şi i se va face dosar penal nu numai pentru conducere fără permis, ci şi pentru că a aplicat lovituri cu capul şi cu ficatul în bombeul şi în pumnii poliţiştilor"...


FERMITATE ORI BRUTALITATE?
Miliţieni în uniforme de poliţişti

Agresivitatea unor poliţişti bihoreni a ajuns în atenţia opiniei publice de mai multe ori în ultimii ani. Cel mai notoriu caz datează din 2010, când orădenii Dumitru şi Alexandru Baba, tată şi fiu, au fost bătuţi bestial de agenţi ai Poliţiei Rutiere, ai Poliţiei Municipiului şi mascaţi de la Serviciul de Intervenţie Rapidă. Incidentul a fost provocat de un manelist care cântă la chefurile poliţiştilor, Florin Maliţa, care, pe o stradă din Rogerius, s-a luat de un vecin al lui Baba, căruia acesta i-a sărit în ajutor, cerându-i să nu mai înjure.

Chemaţi în ajutor de manelist, 11 poliţişti l-au încătuşat atât pe bărbat, cât şi pe fiul acestuia, pe atunci minor, ducându-i la Poliţia Municipiului, unde i-au bătut până dimineaţa, când a fost nevoie de intervenţia unei Ambulanţe care să-l ducă pe Baba la spital, în stare de leşin. În timp ce poliţiştii l-au acuzat de ultraj, distrugere (fiindcă ar fi lovit cu maşina sa nou-nouţă pe cea a manelistului, ceea ce expertiza tehnică a constatat că era fals), refuz de recoltare a probelor biologice şi loviri, orădeanul i-a dat şi el în judecată pe agenţi, pentru purtare abuzivă şi tortură. Ambele dosare au fost închise anul trecut, dar Baba a contestat în instanţă soluţia dată de procurori, iar ancheta împotriva poliţiştilor a fost redeschisă, la cererea uni judecător care a criticat superficialitatea cercetărilor.

Un alt caz relatat recent de BIHOREANUL l-a vizat anul acesta pe agentul Ionuţ Liţă, de la Postul de Poliţie Popeşti. Un localnic, Rareş Precuţ, a depus împotriva acestuia o plângere la Parchetul Marghita, susţinând că subofiţerul l-a bătut chiar în sediul Postului, deoarece nu i-a mai dat şpagă pentru a-l lăsa să care lemne din pădure. Un alt sătean, Călin Vinţe, l-a acuzat şi el pe agent că l-a legat de maşină cu un cablu şi l-a târât pe o distanţă de circa 50 de metri. Şi în acest caz conducerea Poliţiei Bihor a declanşat o anchetă internă, care însă trenează.