La doar patru luni după sentinţa similară a Tribunalului Bihor, Curtea de Apel Oradea a desfiinţat săptămâna trecută, definitiv şi irevocabil, toate hotărârile prin care Consiliul Local instituia în 2009 obligativitatea reabilitării imobilelor din centrul oraşului.

Primăria a pierdut la un scor categoric "războiul faţadelor" declanşat de Prefectură. Şi, odată cu acesta, şi şansa renovării clădirilor...

Războiul faţadelor

Războiul dintre Primărie şi Prefectură a început în octombrie 2010, când prefectul Gavrilă Ghilea a atacat ca ilegale toate cele patru hotărâri prin care Consiliul Local prevedea obligativitatea reabilitării faţadelor. Conform legii, atacarea în contencios a suspendat automat HCL 705 şi 1.027 din 2009, precum şi HCL 36 şi 367 din 2010, care instituiau contribuţia proprietarilor de clădiri, persoane juridice şi fizice, la reabilitarea imobilelor din centru, fixând totodată condiţiile prin care Primăria se angaja să-i crediteze pe orădeni, fără dobândă, pentru finanţarea lucrărilor.

Atacul în contencios s-a lăsat cu scandal. Într-o postare pe blogul său, primarul Ilie Bolojan l-a numit pe prefectul Gavrilă Ghilea "politruc" deoarece a atacat HCL-urile la un an de la adoptare, chiar când urmau să fie aplicate, deşi anterior tot prefectul le dăduse aviz de legalitate. La rându-i, Ghilea a replicat printr-un comunicat de presă că Bolojan "politizează o problemă pur tehnică" şi că îi face "hoţi şi incompetenţi" pe cei care nu gândesc ca el.

Contribuţie, nu taxă!

În decembrie 2010 Tribunalul a dat câştig de cauză Prefecturii. Instanţa a anulat hotărârile apreciind că, deşi "lăudabilă", iniţiativa municipalităţii nu poate fi realizată prin instituirea unor obligaţii "care nu au corespondent în normele legale". Judecătorii au argumentat că, sub acoperirea termenului de contribuţie, Primăria introduce de fapt o taxă specială, fără să le ofere plătitorilor un serviciu public suplimentar, potrivit legii.

Deşi în recursul făcut la Curtea de Apel juriştii Primăriei au încercat să demonstreze că pachetul de hotărâri se bazează pe contribuţia proprietarilor la un fond din care li se reabilitează propriile case, săptămâna trecută sentinţa a rămas definitivă şi irevocabilă.

Repari sau plăteşti

Situaţia e cu atât mai jenantă cu cât hotărârile atacate au produs deja efecte. Cum taxa era în vigoare de la începutul lui 2010, de bună credinţă, peste 800 de orădeni şi circa 100 de firme care deţin imobile în zona centrală au vărsat în bugetul Primăriei nu mai puţin de 1,4 milioane de lei drept contribuţie pentru reabilitarea faţadelor.

Conform hotărârilor adoptate în 2009, proprietarii imobilelor în paragină datorau, raportat la suprafaţa desfăşurată a construcţiilor, o taxă anuală de 2 lei pe metrul pătrat pentru o clădire din centru, respectiv 3 lei pentru una monument istoric. Din banii adunaţi municipalitatea urma să crediteze orădenii săraci, în schimbul unei ipoteci pe apartament. În plus, drept recompensă, proprietarii care investeau în faţade erau scutiţi pe 5 ani de plata taxelor pentru autorizaţiile de construire, de plata contribuţiei impuse de Consiliul Local şi de cea a impozitului pe proprietate. Acum, că hotărârile au fost anulate, facilităţile au căzut, iar orădenii care şi-au plătit taxa îşi vor primi banii înapoi.

"Primăria tot avea show"

Prefectul Gavrilă Ghilea, marele câştigător al războiului, a declarat BIHOREANULUI că a ordonat atacarea hotărârilor în justiţie după protestele proprietarilor de imobile. La cele circa 3.000 de somaţii de plată trimise de Primărie orădenii au răspuns, în doar câteva săptămâni, cu peste 2.500 de contestaţii. "Chiar dacă Prefectura nu se băga în treaba asta, Primăria tot avea show. Din miile de reclamanţi câteva sute tot atacau Primăria în instanţă şi tot acolo se ajungea", susţine Ghilea.

Prefectul spune însă că anularea hotărârilor nu înseamnă neapărat sfârşitul reabilitării faţadelor. "Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a promovat săptămâna trecută un proiect de lege care prevede că administraţia locală va putea să renoveze faţadele şi să îşi recupereze ulterior banii de la proprietarii clădirilor", spune Ghilea. Culmea ironiei, legea are la bază tocmai hotărârile lui Bolojan. Cele "ilegale"!

Cu Udrea e mai rău!

Similar HCL-urilor de la Oradea, proiectul de lege asumat de Guvern la propunerea ministrului Elena Udrea prevede că proprietarii de imobile pot beneficia de credite pe 5 ani pentru reabilitarea faţadelor. Însă, în loc să fie acordate fără dobânzi, din fondul constituit de Primărie, împrumuturile vor fi date de bănci agreate de stat, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă, ce-i drept subvenţionată.

Primarii vor avea sarcina inventarierii clădirilor în paragină şi vor propune spre reabilitare în primul rând clădirile monument şi cele din zona centrală. La somaţia municipalităţii, proprietarii vor avea un an de zile pentru demararea lucrărilor. În caz contrar, Primăria va repara faţada pe cheltuiala ei şi îşi va recupera banii de la proprietari.

07 Cristian Beltechi_2.jpg"Legea Udrea este mult mai dură decât ce am propus noi. Dacă după notificare nu te apuci de lucru, Primăria poate dispune de proprietatea ta", spune Cristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. Dacă în regulamentul lui Bolojan proprietarii îşi desemnau singuri constructorul şi îl alegeau pe cel mai ieftin, conform Legii Udrea alegerea o va face Primăria. "Practic, eşti pus în situaţia că Primăria face licitaţie pe banii tăi, pentru lucrări pe proprietatea ta, cu firma şi la preţul la care va dori ea", spune directorul. În plus, proprietarii nu vor putea comenta cu privire la calitate, pentru că nu vor avea relaţii contractuale cu constructorul...

"Am pierdut doi ani"

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan spune că, bună sau rea, legea va trebui aplicată. "Chiar dacă am fi câştigat procesul cu Prefectura, legea prevalează unei hotărâri de Consiliu Local, aşa că tot trebuia să o urmăm".

În ciuda înfrângerii suferite în contencios, Bolojan spune că până la urmă demersul municipalităţii s-a dovedit util. "În două domenii am fost pionieri: în domeniul sănătăţii, unde în 2008 am susţinut Hotărârea de Guvern privind unificarea spitalelor, Guvernul Boc a anulat-o, iar acum spitalele fuzionează, precum şi în domeniul reabilitării faţadelor. Efectul este însă că în această chestiune am pierdut doi ani".

Primarul e hotărât să nu mai promoveze alte normative privind reabilitarea clădirilor degradate şi să aştepte adoptarea legii propuse de Elena Udrea. Inevitabilă, precum surparea faţadelor...


"Prea multe nu mai putem face. Vom pune plase pe faţadele care cad, îi vom amenda pe proprietarii clădirilor ce pun trecătorii în pericol şi vom aştepta adoptarea unei legi privind reabilitarea faţadelor"

Ilie Bolojan


BANII, ÎNAPOI!
459.050
lei mai are de restituit municipalitatea orădenilor şi firmelor care şi-au plătit taxa pe faţade


TREI ŞI TOATE TREI...
Învinşi pe linie
În doar un an, Primăria a pierdut toate cele trei procese intentate de Prefectură pentru anularea taxelor speciale. Juriştii municipalităţii au pierdut la Tribunal, iar apoi la Curtea de Apel, atât pachetul de hotărâri privind reabilitarea faţadelor, cât şi taxa specială de 90 lei pentru hrana copiilor de grădiniţă. Aceasta din urmă a fost introdusă anul trecut de Consiliul Local pentru a diminua absenteismul copiilor, în ideea că, dacă tot plătesc pentru hrana lor, părinţii nu îi vor mai duce la grădiniţă pe sărite, iar instituţiile şcolare nu vor mai risipi mâncarea.

La fel, municipalitatea a pierdut în primă instanţă procesul pe taxa de ordine publică aplicată localurilor care comercializează alcool după miezul nopţii. Recursul va fi judecat pe 28 aprilie la Curtea de Apel, dar experienţa arată că fără mari şanse de reuşită. "Mai ales în contextul crizei economice, instanţele nu agreează ideea introducerii unor taxe speciale, chiar dacă ele sunt justificate", explică unul din funcţionarii municipalităţii. Direcţia Juridică va propune primarului strămutarea procesului, pentru ca judecătorii să nu fie influenţaţi în luarea deciziei de faptul că taxa specială se va aplica în oraşul în care trăiesc.