Un bărbat în vârstă de 38 ani din Oradea a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce, sâmbătă seară, s-a urcat băut şi fără permis la volanul unei maşini cu număr fals de înmatriculare, cu care apoi a izbit o maşină parcată. Orădeanul a mai avut o condamnare penală în 2018, la o pedeapsă cu suspendare, pentru fapte similare. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, orădeanul a fost reţinut sâmbătă seară, după un incident rutier produs pe strada Gurghiului din cartierul Episcopia Bihor, unde acesta a lovit cu maşina un autoturism parcat. 

În urma verificărilor, poliţiştii au descoperit că bărbatul în vârstă de 38 ani nu avea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule şi băuse, etilotestul indicând o concentrație alcoolică de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult, maşina pe care o conducea avea expirată perioada de valabilitate a numărului provizoriu de înmatriculare și avea montate plăcuțe cu un număr fals de înmatriculare.

Duminică, bărbatul a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar apoi şi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, măsură pe care orădeanul o mai poate contesta la Tribunalul Bihor.

Bărbatul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Elek Istvan Ferencz, e un client vechi al poliţiştilor rutieri. El a mai fost trimis în judecată, în 2018, după ce a fost prins de trei ori în trei luni şofând pe străzile din Oradea, de fiecare dată fără permis, iar în două rânduri şi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Concret, pe 30 decembrie 2017, la prânz, bărbatul circula în Oradea la volanul unui Ford cu o alcoolemie de 0,50 g/l alcool pur în sânge. Două săptămâni mai târziu, în noaptea de 17 spre 18 ianuarie 2018, orădeanul a fost depistat la volanul aceluiaşi Ford, de astă dată cu o alcoolemie de 1,50 g/l alcool pur în sânge, pentru ca, în zorii zilei de 13 februarie 2018 să fie găsit la volanul unui Daewoo Espero cu o alcoolemie de 2,00 g/l alcool pur în sânge. 

Inculpat pentru conducerea unui vehicul fără  permis de conducere şi sub influenţa băuturilor alcoolice, Elek a ales să fie judecat după procedura simplificată, beneficiind din plin de indulgenţa judecătorului, care l-a condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare, pedeapsă pe care orădeanul nici măcar nu e necesar să o execute în regim de detenție, căci suspendarea sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani "este suficientă".