Un orădean a fost reţinut, luni, pentru 24 de ore, iar marţi Judecătoria Oradea i-a interzis să părăsească oraşul pentru următoarele 29 de zile fără încuviinţarea instanţei după ce a provocat un accident rutier soldat cu rănirea unui copil de 4 ani.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, 5 mai, în jurul orei 12, când, aflat la volanul unui Volkswagen Golf, Adrian Petru Iacob, 29 de ani, a a izbit cu maşina o autoutilitară marca Gaz. În urma impactului, şoferii celor două vehicule au scăpat fără urmări, însă un copil aflat în autoutilitară a fost rănit uşor.

În timpul cercetărilor, poliţiştii au descoperit că şoferul aflat la volanul Golf-ului nu are permis de conducere dar, în schimb, era băut, având o alcoolemie de 0,95 g ‰ alcool pur în sânge.

Totodată, tânărul de 29 de ani mai avea încă un dosar în anchetă, după ce a fost prins în două rânduri, în luna martie, circulând fără permis la volan. Prima dată, în seara zilei de 9 martie, pe strada 22 Decembrie, când i s-a şi întocmit dosar penal, iar a doua oară pe 30 martie, când a fost oprit pe strada Podului şi şi-a declinat o identitate falsă, spunând că se numeşte Balogh Janos, fiul lui Natural si Maria. Din acest motiv, la acuzaţia iniţială de conducere fără permis s-a mai adăugat şi cea de fals privind identitatea.

Luni, după primirea rezultatului analizei toxicologice, poliţiştii rutieri au dispus reţinerea lui Iacob pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi, ulterior, la Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Magistratul care a analizat solicitarea a decis să o respingă, dispunând în cazul lui doar obligarea de a nu părăsi localitatea pentru următoarele 29 de zile, fără încuviinţarea instanţei. „Organele de urmărire penală nu au adus suficiente argumente că lăsarea în libertate a inculpatului ar prezenta un pericol concret  pentru ordinea publică. Inculpatul nu s-a sustras cercetărilor, dimpotrivă a colaborat cu organele de urmărire penală, şi-a asumat vina în producerea accidentului de circulaţie, a avut o atitudine sinceră şi de regret", se arată în încheierea semnată de magistratul Ioan Marian Racolţa.

Judecătorul nu consideră o problemă nici faptul că Iacob este recidivist postcondamnatoriu deoarece aceasta „nu este o împrejurarea care să justifice prin ea însăşi arestarea sa preventivă, faptele pentru care a fost iniţial condamnat la 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, articolul 192 Cod penal (violare de domiciliu, n.r.) şi articolul 197 Cod penal (viol, n.r.) fiind de altă natură decât cele din prezenta cauză".

Procurorii pot ataca prin recurs soluţia Judecătoriei Oradea în termen de 24 de ore de la pronunţare.