Aproape 6.000 de metri cubi de aluviuni au fost scoase de muncitorii Administrației Bazinale de Apă Crișuri de pe fundul Văii Nimăiești, care trece prin Beiuș, ceea ce înseamnă că riscul de viitură în oraș a fost atenuat.

Lucrările de decolmatare au durat trei săptămâni și au fost menite să prevină inundațiile în localitate. Tronsonul vizat de ABA Crișuri a fost cuprins între podul rutier DN 76 și confluența cu râul Crișul Negru, adică aproximativ un kilometru de curs de apă.

„Am finalizat cu succes una dintre cele mai importante lucrări din arealul municipiului Beiuș, întrucât vorbim de siguranța populației și a obiectivelor socio-economice în caz de ape mari. Mai ales în zona centrală a municipiului, stratul de aluviuni depus pe fundul albiei măsura peste un metru adâncime, ceea ce reducea în mod considerabil secțiunea de scurgere și, evident, diminua capacitatea văii de a tranzita viitura. Am scos aproape 6.000 de metri cubi de aluviuni de pe o lungime de un kilometru de curs de apă, adică vorbim de o cantitate însemnată, având în vedere capacitatea și specificul Văii Nimăiești”, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri, citat într-un comunicat al instituției.

În timpul lucrărilor, muncitorii ABA Crișuri au relocat nuferii găsiți în albia Văii Nimăiești, mutându-i mai sus, pe cursul apei, pentru a-i proteja.

După finalizarea lucrărilor, toate rampele acces destinate utilajelor au fost eliminate, iar digul a fost readus la starea inițială.

„Vă reamintim că decolmatarea cursului de apă și întreținerea digurilor sunt esențiale pentru siguranța populației mai ales în perioadele cu ape mari și viituri”, a mai transmis ABA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!