Surpriză în ce privește soarta tronsonului de 28,55 kilometri dintre Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania. La doi ani după semnarea contractului cu Compania Națională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere din România, Beniamin Rus, proprietarul firmei orădene Trameco, ce conduce asocierea care a câștigat licitația organizată de CNAIR acum patru ani, anunță că renunță la înțelegere.

„Vom renunța”

„Este adevărat că vom renunța la contract. A fost propunerea Companiei, ce pot să fac?”, a declarat omul de afaceri luni, după ce BIHOREANUL l-a întrebat dacă este adevărat că are intenția să renunțe la contract, așa cum scrie presa economică.

„O parte a celor din conducerea Companiei voiau să rămână contractul, altă parte să îl reziliem”, a adăugat Beniamin Rus (foto). Acesta a precizat, însă, că deocamdată nu știe când va fi anunțată oficial rezilierea contractului.

Informații privind renunțarea la contract de către asocierea de firme Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul Selina, al cărui proprietar este Rus), Vahostav SK (Slovacia), East Water Drillings (București) au fost publicate de site-ul economica.net duminică, arătând că înțelegerea „se desface amiabil”, însă fără alte detalii.

După presiuni

Rezilierea contractului semnat în iunie 2020, pentru suma de 326 milioane lei plus TVA, între asocierea de firme și CNAIR, în baza unei licitații încheiate în 2018, survine la mai puțin de o săptămână după ce Asociația Pro Infrastructura a cerut acest lucru pentru a treia oară în ultimul an.

Așa cum BIHOREANUL a scris atunci, ONG-ul acuza constructorii că au avut o ofertă de 72% din valoarea reală a lucrării, motiv pentru care au cerut ulterior o suplimentare a contractului cu 130 milioane lei.

Asociația Pro Infrastructură spunea că din acest motiv firmele nu s-au apucat de lucru, în timp ce proprietarul Selina, Beniamin Rus, afirma că suplimentarea era necesară deoarece o expertiză indica necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare față de cele preconizate de CNAIR inițial, în caietul de sarcini.

A 4-a licitație

În cazul, foarte probabil, al rezilierii contractului, lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii va trebui scos la licitație de CNAIR pentru a patra oară, primele două contracte fiind reziliate de fosta CNADNR companiei americane Bechtel și apoi unei asocieri de firme din Spania condusă de Corsan Corviam.

Grupul Selina a realizat singurul lot de autostradă finalizat până acum în Bihor, cel de 5,35 km dintre Borș II – Biharia, aflându-se totodată în cărți pentru a câștiga lotul Chiribiș - Suplacu de Barcău.

Recent, în asociere cu firma OPR Asfalt din Timiș și cu o firmă din Spania, societățile din Grupul Selina au fost desemnate câștigătoare de către CNAIR pentru a executa tronsonul de 15,7 km dintre Câmpia Turzii (Cluj) și Chețani (Mureș) și, de asemenea, s-a clasat pe primul loc la licitația pentru construirea unui lot al Autostrăzii Moldovei, A7, de pe teritoriul județului Buzău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!