Sute de locuitori ai orașului Săcueni protestează luni în stradă, adunându-se în fața Primăriei, unde cer ca primarul Béres Csaba să iasă din clădire. Motivul? Politicianul UDMR ar fi pierdut la urne în fața reprezentantului Alianței Maghiarilor din Transilvania, motiv pentru care, la influența edilului, președinții secțiilor de votare nu au încărcat rezultatele în sistemul electronic și acesta face presiuni să schimbe rezultatul votului.

Întrucât primarul în funcție s-ar afla în clădirea administrativă, oamenii strigă „Béres, gyere ki!”, adică „Béres, hai afară!”...

Primarul înăuntru, oamenii afară

În orașul Săcueni are loc luni la ora amiezii o adevărată revoltă, îndreptată împotriva primarului Béres Csaba și a partidului său, UDMR. Sute de localnici s-au adunat în fața clădirii Primăriei, furioși că s-ar încerca un mișmaș așa încât edilul să fie dat câștigător în ciuda faptului că, de fapt, a pierdut la alegerile de duminică.

„Oamenii s-au adunat în fața Primăriei și strigă să iasă primarul afară. „Béres, gyere ki!”. Domnul primar este în clădire, dar încă nu a ieșit”, a relatat o cititoare a BIHOREANULUI din Săcueni, care a și trimis imagini foto și video, care arată că asta se întâmplă.

Potrivit informațiilor din localitate, protestul este pașnic, fără violențe. De altfel, în fața Primăriei sunt și echipaje de Poliție, după cum se vede într-o filmare de la fața locului. 

„Plănuiesc o fraudă”

În cursul dimineții de luni, mai mulți localnici din Săcueni au sunat la redacția BIHOREANULUI, acuzând că UDMR și primarul Béres Csaba „pregătesc o fraudă”.

„La noi, alegerile pentru funcția de primar au fost câștigate, cum spun oamenii din secțiile de votare, de contracandidatul lui Béres, Boros Dávid, de la Alianța Maghiarilor, care a primit cu 7 voturi mai multe decât primarul UDMR. Pentru că nu le convine (primarului și partidului său – n.r.), au amânat să încarce rezultatele în sistem sub pretextul că este slabă conexiunea la internet”, a explicat una dintre surse.

Potrivit unei alteia, amânarea încărcării rezultatelor așa încât să fie disponibile pe platforma Autorității Electorale Permanente, ar fi cerută de primar pentru a se face o renumărare a voturilor. „La renumărare, există suspiciunea că vor fi anulate voturi date corect pentru Boros și vor fi validate pentru Béres voturi inițial anulate”, ar fi scopul renumărării.

BEC, izolat de Primărie

BIHOREANUL a încercat să contacteze Biroul Electoral de Circumscripție Săcueni, însă nu a obținut legătura telefonică, o funcționară a Primăriei, Nagy Etelka, referent la Secretariatul primarului, afirmând că membrii BEC sunt ocupați și au de lucru.

Pe de altă parte, BIHOREANUL a încercat să afle de la Serviciul de Telecomunicații Speciale dacă imobilele în care au funcționat secțiile de votare din Săcueni au avut probleme cu conexiunea la internet, dar până la această oră nu a primit niciun răspuns.

În Săcueni au votat duminică 5.821 persoane, inclusiv din satele aparținătoare, ceea ce reprezintă 60,89% dintre locuitorii cu drept de vot.

Multe voturi anulate

BIHOREANUL a studiat procesele verbale publicate pe site-ul AEP, disponibile pentru 9 din cele 10 secții de votare din Săcueni, și a constatat că, într-adevăr, sunt sute de voturi anulate, iar diferența între cei doi candidați, al UDMR și al AMT, este mică, în vreme ce la Consiliul Local, în schimb, UDMR s-a detașat net.

Concret, la votul pentru primari, Boros Dávid (AMT) a atras, în cele 9 secții, 2.444 de voturi, iar Béres Csaba (UDMR) 2.154 voturi, în timp ce voturile nule sunt 338. La votul pentru Consiliul Local Săcueni, UDMR are 2.620 dintre sufragii, în timp ce AMT - 1.493, tot la 9 din cele 10 secții. Voturile anulate pentru CL sunt în număr de 377.

Verificare și renumărare

Președintele AMT Bihor, Csomortányi István, a declarat BIHOREANULUI că se află la BEC Săcueni, și în întreaga circumscripție are loc o verificare a voturilor declarate nule, după care cel mai probabil, la cererea primarului UDMR, vor fi renumărate toate voturile înregistrate duminică în oraș și satele aparținătoare.

„În acest moment se verifică voturile nule, s-a ajuns la 8 din cele 10 secții, și am constatat că unele aparțineau dlui Boros, chiar dacă inițial au fost declarate nule. Nu am cunoștință până în acest moment ca un vot declarat nul să fie pentru dl Béres”, a spus liderul AMT. Acesta a adăugat că „după aceea, pentru că domnul primar a cerut acest lucru, o să se renumere toate voturile”.

Pe de altă parte, Csomortányi a afirmat că pretextul unei defecțiuni a transmisiilor de date electorale prin internet invocat de președinții secțiilor de votare pentru a amâna publicarea rezultatelor a fost unul fals. „Nu a fost nicio problemă cu conexiunea slabă la internet, s-a verificat la STS și nu a fost nicio problemă tehnică. Nu știm de ce președinții de la secții au spus asta”.

El a completat că probabila renumărare a voturilor ar urma să se încheie seara târziu, în jurul orei 22.00.

Situaţie neclară

Potrivit preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, situaţia din Săcueni “este neclară” în condiţiile în care au fost sute de voturi anulate şi există o diferenţă de doar câteva voturi între cei doi candidaţi la funcţia de primar.

"Aşteptăm să se dea rezultatele, pentru că la ultima secţie de votare AMT a contestat rezultatul, după care vom solicita renumărarea voturilor. Dacă a pierdut, dl Béres va trebui să accepte. Însă trebuie spus că are dreptul de a verifica rezultatul, pentru a fi sigur”, a explicat Szabó.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!