Acum cinci ani, când criza încă nu-şi arăta colţii, George Pop visa, ca mulţi alţii din "clasa de mijloc", o casă încăpătoare şi trainică pentru familia sa.

Visul i s-a transformat, însă, în coşmar. La un moment dat, a folosit la construcţie beton de o calitate atât de slabă încât casa se putea surpa. Fiind inginer şi intuind posibilele urmări, a prelevat mostre din material şi le-a dus la testare, şi fiindcă rezultatele i-au confirmat temerile a refuzat să-l plătească. Dat în judecată de furnizor, a pierdut procesul "cu dreptatea-n mână", dar a sesizat Parchetul pentru ca firma să răspundă, dacă nu material, măcar penal.

Înţelegere încălcată

Proprietar al unui lot de 250 mp de teren primit de la Primărie în baza legii ce încurajează construcţia de locuinţe de către tineri, la ieşirea din Oradea spre Oşorhei, George Pop s-a apucat de ridicarea casei în vara anului 2009. Când fundaţia a fost terminată şi constructorul pe care l-a angajat voia să toarne planşeul peste viitorul subsol, se făcuse deja toamnă. "Încă se construia mult, iar în cartierul Tineretului venise un agent de vânzări care m-a convins să iau beton de la firma Erpalcons. Avea staţie de betoane în apropiere, la Oşorhei, iar preţul era convenabil", povesteşte Pop.

La finele lui noiembrie, pentru că vremea era blândă, iar alţi vecini turnau şi ei, s-a decis să pună planşeul. "Pe 27 noiembrie, într-o zi de vineri, l-am sunat pe agentul de vânzări şi am convenit să-mi livreze două cife de beton clasa C 16/20 a doua zi, la ora 8.30 dimineaţa". Atâta doar că planul i-a fost dat peste cap: marfa i-a fost livrată cu întârziere de 8 ore, o parte erau resturi aduse de pe alt şantier, diluate cu apă ca să nu se întărească în "burta" utilajului, iar în timpul turnării celei de-a doua cife a început să plouă.

Beton "zeamă"

"A doua zi, pe la ora 10, văzând că nu ajung betonierele, am sunat agentul, care mi-a spus că firma a trimis întâi marfă la altă lucrare, dar ajung la mine pe la 11", povesteşte Pop. Prima betonieră a sosit însă abia la ora 16, iar a doua la 17. Cum începuse să plouă, aceasta nu s-a mai apropiat de casă, pentru a nu se împotmoli, conţinutul fiind descărcat în cupa unei vole, iar de acolo în confragul planşeului. "Betonul era fluid ca o zeamă. În alte condiţii l-aş fi refuzat, dar nu mai aveam ce face. I-am spus agentului că voi face teste de laborator şi dacă rezultatele nu sunt în regulă nu voi plăti". Betonul nu făcea priză cum trebuia, iar după întărire, în loc să fie compact, era sfărâmicios.

Dirigintele de şantier angajat de Pop a prelevat mostre de beton, care au ajuns la Vemat, un laborator de verificare a materialelor de construcţii. "Am asistat şi la testare. Cuburile de beton se pun într-o presă, unde sunt comprimate. În momentul când cedează, pe un ecran e afişat nivelul de rezistenţă. Proba din prima cifă a cedat la o forţă de 14,3 Newtoni pe milimetrul pătrat, iar a doua la 13,3 N/mmp. Concluzia a fost "necorespunzător", pentru că tipul de beton pe care l-am comandat trebuia să reziste până la minim 20 N/mmp", explică Pop.

Una caldă...

Bărbatul a refuzat plata facturii Erpalcons (3.519 lei), aşa că în primăvara lui 2010 firma a deschis proces pentru recuperarea banilor. După mai multe termene, în 2012, instanţa a numit un expert, iar reprezentanţii unui laborator din Arad au venit la Oradea, au scos carote din planşeu, rezultatul testării indicând că betonul rezista la doar 9,1 N/mmp, sub jumătate faţă de parametrul indicat de producător. Nu oferea deci garanţii de soliditate pentru continuarea construcţiei, ceea ce l-a şi obligat pe Pop să toarne peste planşeul compromis unul nou, cu beton de la alt furnizor.

La proces, pe baza actelor depuse chiar de Erpalcons, bărbatul a demonstrat că firma nu făcuse măsurători care să ateste calitatea betonului, dându-i doar o declaraţie de conformitate, prin care susţinea că acesta corespundea standardelor. "Erpalcons a prezentat în instanţă doar buletine de analiză realizate ulterior, în 2010, pentru alte clase de beton decât cea comandată de mine, adică nu pentru C16/20, ci pentru C12/15 şi C8/10". De cealaltă parte, Erpalcons a susţinut că betonul livrat a fost bun şi doar condiţiile de turnare l-au compromis.

Luând în calcul argumentele ambelor părţi, Judecătoria i-a dat câştig de cauză lui Pop. "Într-adevăr, calitatea betonului poate fi afectată de turnarea pe timp ploios, dar pe de altă parte producătorul nu şi-a creat în favoarea sa o prezumţie că în general marfa sa este corespunzătoare, nepreocupându-se de efectuarea periodică a testărilor în anul 2009", arată sentinţa prin care Erpalcons a fost obligată să achite cheltuielile de judecată clientului păgubit.

... alta rece

Firma a făcut recurs, iar la începutul acestui an Tribunalul Bihor a întors verdictul, punându-l pe Pop să achite atât factura din 2009, cât şi costurile expertizelor şi onorariul avocatului Erpalcons. "Nu rezultă că testele au fost efectuate asupra betonului livrat şi modul în care au fost efectuate", a reţinut instanţa, adăugând că probele nu ar fi demonstrat că Pop "a invocat în momentul livrării betonului sau ulterior probleme legate de calitatea acestuia".

Practic, spune bărbatul, completul a ignorat, pur şi simplu, toate detaliile: că în 2009 firma nu făcea buletine de analiză pentru betoanele din clasa C16/20, că însuşi agentul de vânzări recunoscuse că o parte din marfă erau resturi de la un alt client şi că aceasta i-a fost livrată cu întârziere, ceea ce l-a şi silit să toarne a doua şarjă pe ploaie, ba chiar şi faptul că şi-a manifestat nemulţumirea încă la livrare.

Nereguli confirmate

"Am pierdut cu dreptatea în mână", zice bărbatul care, în loc să se resemneze, a sesizat Parchetul Oradea, acuzând Erpalcons de fals, uz de fals şi înşelăciune. Asta întrucât, pe lângă faptul că nu a realizat analize, inclusiv declaraţia de conformitate era fără acoperire legală. "Prin acest act Erpalcons garanta pe proprie răspundere că produsele sale corespund standardelor, dar declaraţia era făcută în baza unor normative din 2002, expirate, în loc să respecte normative instituite ulterior, în 2007. Practic, firma a falsificat un act şi s-a folosit de el pentru a mă înşela cu privire la calitatea mărfii".

"Nu doresc ca Erpalcons să fie închisă, dar vreau ca alţi orădeni, care şi-au făcut case cu beton de la ei, să ştie că nu sunt în siguranţă şi că ar trebui să facă testări ca să afle cât de trainice sunt construcţiile", explică bărbatul, care speră că procurorii vor cerceta cazul cu mai multă atenţie decât au făcut-o judecătorii.

A greşit procesul!

Solicitat să-şi prezinte punctul de vedere, administratorul Erpalcons, Eugen Pal, recunoaşte că livrarea betonului a fost făcută cu întârziere, dar Pop putea să reacţioneze altfel. "De la noi betonul a ieşit cum trebuie, numai turnarea pe ploaie a stricat totul. Dacă era nemulţumit, clientul trebuia să refuze marfa, nu plata ei. Trebuia să plătească şi apoi să ne dea în judecată pentru calitatea ei, nu să îl dăm noi în judecată ca să ne primim banii", spune Pal.

Cât despre problema pe fond, managerul admite că în anul 2009 firma nu avea un laborant atestat care să verifice calitatea betoanelor, dar adaugă că, după ce Pop l-a "bombardat" cu reclamaţii, a angajat unul, iar de atunci procedurile de producţie şi de control sunt respectate ca la carte: "Tot răul e spre bine, pentru că ne-am pus la punct cu toate. De atunci, marfa noastră este chiar beton!".

O fi, cine poate contesta asta? Nici măcar Pop, care constată doar că, deşi firma a intrat în legalitate, el a rămas tot păgubaş. El şi, vorba lui, cine ştie câţi alţii...


CUVÂNTUL SPECIALIŞTILOR
Producţie oprită

În litigiul cu Erpalcons, George Pop a încercat să obţină şi sprijinul Inspecţiei de Stat în Construcţii. După ce ITSC Bihor i-a sugerat că nu are destui angajaţi pentru a se ocupa de problema lui, a sesizat ITSC Cluj şi ITSC Timişoara. Anul acesta, în aprilie, în urma unui control, şeful ITSC Cluj, Viorel Ruben, a confirmat că la Erpalcons nu exista în 2009 un control al producţiei şi transportului, calitatea betoanelor neputând fi dovedită prin controale de conformitate, astfel că a dispus oprirea producţiei "până la soluţionarea neconformităţilor". La rându-i, ITSC Timişoara a constatat în iulie că în perioada 2009-2014 la staţia Erpalcons "nu a fost respectată frecvenţa de eşantionare a betonului prevăzut în Codul de practici 012/1-2007". Altfel spus, nu a existat niciun "CTC", calitatea produselor fiind doar declarată de producător, fără acoperire.


REACŢIE ERPALCONS
Respectăm standardele de calitate!

După apariţia articolului, în ianuarie 2015, administratorul Erpalcons, Pal Eugen, a comunicat BIHOREANULUI că Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a clasat dosarul deschis împotriva firmei sale la sesizarea lui George Pop, arătând că reprezentanţii societăţii nu s-au făcut vinovaţi de comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri pentru a atesta, în mod nereal, calitatea produselor.

Altfel spus, nu s-a confirmat că în perioada 2009-2014 această societate ar fi comercializat beton pentru care să fi emis certificate de conformitate false, iar probele din betoanele produse să fi fost neconforme standardelor de calitate în vigoare. „În cauză, faptul că la un moment dat s-a constatat că o anumită cantitate de beton, după verificare, nu este conform, nu poate susţine că certificatul de conformitate însoţitor este fals", a consemnat procurorul Teofil Ilisie în ordonanţa de clasare a dosarului.

De asemenea, magistratul a precizat că un motiv important pentru care a luat această decizie este şi faptul că autorul plângerii, George Pop, nu a prelevat probe conform procedurilor, iar turnarea betonului a fost făcută pe ploaie torenţială, în condiţii improprii pentru această operaţiune, şi în absenţa dirigintelui de şantier, strict la insistenţele beneficiarului.

Pe de altă parte, tot în luna ianuarie, administratorul Erpalcons a primit rezultatul ultimului control efectuat de Inspectoratul de Stat în Construcţii Nord-Vest la firma sa, finalizat cu constatarea că aceasta îndeplineşte toate condiţiile legale, inclusiv în ce priveşte standardele de calitate ale betoanelor produse. „În timpul controlului au fost prezentate documente şi înregistrări care dovedesc că elaborarea reţetelor de beton s-a efectuat pe baza încercărilor preliminarii, cu respectarea metodologiei de calcul a compoziţiei betoanelor", iar la societatea Erpalcons „există documentele care dovedesc efectuarea controalelor de conformitate a betoanelor produse", care - în concluzie - respectă toate standardele de calitate cerute de lege.