Şi când faci un coteţ pentru găini te poţi trezi la final că balamaua-i pusă invers. Aşa că nu trebuie să ne mire că marile lucrări din oraş prezintă hibe. Conducătorii cu adevărat valoroşi îşi asumă, însă, greşelile şi trec degrabă la remedierea lor.

Las la o parte nemulţumirile din punct de vedere estetic, căci aici sunt 200.000 de păreri. Dar, funcţional, se vede că Piaţa Unirii are nişte erori. Aproape jumătate este în beznă, iar restul e iluminată modest. Dă impresia unui simplu iluminat de siguranţă, suficient cât să nu picăm în bot peste fântâni, nicidecum a unuia decorativ, care să încânte ochiul.

Piaţa merită scăldată în lumină, iar pentru asta nu trebuie să facem economie. Cum însă a sparge marmura ar fi acum un act de sinucidere edilitară, poate nişte corpuri de iluminat puternice, amplasate pe clădirile din jur, ar salva situaţia.

Şi stâlpii, botezaţi deja spânzurători, care susţin firele tramvaielor în strada Independenţei sunt un rateu. Cred că firma producătoare era plătită la kilogram, altfel nu se explică de ce a înglobat în stâlpi producţia pe cinci zile a combinatului siderurgic de la Galaţi. Însăilarea se vede şi în soluţia găsită pentru amplasarea corpurilor de iluminat pe "spânzurători": ele sunt alimentate printr-un cablu postat aparent, semn clar de improvizaţie, iar dacă vrei să schimbi unul trebuie să decuplezi linia de contact a tramvaiului.

Cum nici staţia de tramvai vopsită în negru de cimitir nu face o concurenţă reală lui Gaudi, sluţind întreg ansamblul, cred că e nevoie de ceva schimbări în Piaţă.