În Oradea sunt montate 133 de camere de supraveghere care au costat municipalitatea peste 300.000 lei. Alţi 40.000 lei sunt prevăzuţi anual pentru mentenanţa sistemului, la aceste sume adăugându-se şi salariile agenţilor din Dispeceratul Poliţiei Municipiului puşi să urmărească pe monitoare zonele supravegheate. În perioada următoare se vor pune la bătaie alţi 50.000 euro, pentru a actualiza şi extinde reţeaua inclusiv la periferie.

Siguranţa cetăţeanului costă, ar zice unii. Doar că tot mai mulţi orădeni reclamă ineficienţa ori funcţionarea precară a sistemului "Big brother", incapabil să surprindă hoţii care îi umblă "pe sub nas"...

Atenţie, se fură!

Din decembrie, proprietarii chioşcurilor de ziare sunt în alertă. O bandă de hoţi le-au spart, rând pe rând, furând nu ziare şi reviste, ci ţigări, scumpe şi uşor vandabile. Doar în ultimele săptămâni au fost sparte trei chioşcuri, unul chiar de trei ori la rând.

"Dintr-un singur chioşc, din Parcul 1 Decembrie, au furat bunuri de 13.000 lei. Dintr-un al doilea, de lângă magazinul Crişul, marfă de 90.000 lei. Au spart uşile cu ranga, au distrus tot!", s-a plâns BIHOREANULUI Sebastian Laza, proprietarul unui lanţ de chioşcuri. Făptaşii sunt de negăsit. "Am întrebat la Poliţie dacă nu s-a văzut ceva pe camerele de supraveghere. Doar sunt zone ultracentrale, iar indivizii sigur au fost cu maşina, nu puteau duce atâtea baxuri de ţigări în braţe. Mi s-a spus că nu se distinge nimic".

Probleme şi probleme

Camerele din zona Parcului 1 Decembrie, deşi au furnizat imagini nerelevante, măcar au funcţionat. În schimb, cele de la Crişul n-au mers deloc anul trecut, cu lunile. De altfel, acesta e unul dintre motivele pentru care poliţiştii n-au reuşit să lămurească deocamdată nici împrejurările unui accident produs în 23 noiembrie în intersecţia străzilor Pasteur şi Magheru, soldat cu rănirea gravă a unei femei care trecea pe zebră, aceasta susţinând că traversase corect, iar şoferul că a trecut pe verde!

Problematică e nu doar funcţionarea camerelor, ci şi perioada de stocare a înregistrărilor. Deşi Legea 333/2003 privind paza bunurilor prevede că acestea se păstrează minimum 20 de zile, orădeni care au căzut victime unor accidente şi furturi spun că după doar două săptămâni nu le-au mai putut viziona, motivul fiind memoria mică a sistemului.

Fără mentenanţă

În urma unor licitaţii organizate de Direcţia Patrimoniu Imobiliar (DPI), mentenanţa sistemului de supraveghere a oraşului e asigurată de două societăţi, Helion Group (pentru sistemele montate în unităţile de învăţământ) şi Top Sound (pentru cele din oraş), plătite cu câte 10 lei/lună pentru supravegherea fiecărei camere, plus încă până în 40.000 lei/an pentru întreţinerea, reparaţia şi înlocuirea pieselor defecte.

Asta, în prezent. Căci BIHOREANUL a descoperit că din martie 2015, când a expirat contractul cu Top Sound, până în iulie 2016, când s-a organizat o nouă licitaţie, mentenanţa nici măcar n-a fost asigurată. Mai bine de un an, Primăria pur şi simplu a lăsat sistemul fără administrator, deoarece fusese schimbată fosta conducere a DPI, iar cea actuală a neglijat înnoirea contractului. Pe Legea 333, fapta este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 10.000 lei.

Va fi bine...

Ce se întâmplă cu sistemul "Big Brother", când vor fi înlocuite camerele uzate şi cine răspunde pentru imposibilitatea de a furniza imagini care să ducă la depistarea autorilor unor furturi? Solicitaţi să dea explicaţii, reprezentanţii Primăriei întârzie cu răspunsurile, dând în schimb asigurări că în primăvară vor schimba camerele defecte, cele mai multe în centrul istoric (Republicii, Piaţa Unirii, Pasajul Vulturul Negru), cu altele performante, cu zoom optic, acoperire de 360 grade şi comandă de la distanţă.

Hardurile şi serverele vor fi şi ele mai puternice, pentru a se evita suprascrierea înregistrărilor înaintea termenului minim prevăzut de lege, şi vor fi instalate inclusiv softuri pentru localizarea maşinilor furate, pentru "reconstituirea" tăbliţelor de înmatriculare murdare şi pentru identificarea facială a persoanelor. Investiţia de 50.000 euro va fi finanţată de Primărie şi Consiliul Judeţean, fiind menită inclusiv să elimine "piraţii" care transportă ilegal persoane, dar mai ales să îmbunătăţească sistemul de monitorizare al oraşului. Nu de alta, dar are nevoie...