Camere de luat vederi cu infraroşu, soft-uri de tip "listă neagră" pentru localizarea maşinilor furate şi programe pentru "refacerea" tăbliţelor de înmatriculare mânjite cu noroi şi pentru identificarea persoanelor după datele antropometrice, înălţime şi greutate - sunt instrumentele cu care poliţiştii bihoreni vor să treacă, anul viitor, într-o nouă eră.

"Dacă infractorii operează ca-n filme, trebuie să acţionăm şi noi ca-n filme", explică şeful Poliţiei judeţene, comisarul şef Adrian Bucur.

"Sacadează!"

Mihai OaieÎn prezent, Oradea are 133 camere de supraveghere. Sistemul implementat cu începere din 2006 îşi arată însă limitele. "După 10 ani, unele camere sunt uzate sau au infiltraţii de apă şi nu pot reţine numărul unei maşini sau chipul unei persoane", spune şeful serviciului Logistică din cadrul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar a Primăriei, Mihai Oaie (foto).

Obişnuiţi să se bazeze pe sistemul de monitorizare pentru lămurirea unor evenimente rutiere, tot mai mulţi orădeni reclamă funcţionarea precară a acestuia. "În noiembrie, ziua în amiaza mare, traversam cu maşina sensul giratoriu din intersecţia Vladimirescu - Lăpuşului când un autovehicul m-a lovit şi a fugit. Degeaba am fost la Poliţie. Camerele erau de slabă calitate şi nu se vedea mai nimic", povesteşte un orădean. Situaţii similare s-au înregistrat în aproape toate zonele unde au fost amplasate primele videocamere...

Se extinde!

Luna trecută, după vandalizarea unui pasaj subteran abia inaugurat, Primăria a hotărât să caseze camerele "chioare" şi să extindă reţeaua cu alte 60, majoritatea cu zoom optic, acoperire de 360 grade şi comandă de la distanţă. "Primăria va cumpăra anul viitor camerele, iar Poliţia va stabili amplasarea lor în locuri aglomerate sau cu risc de vandalizare", zice viceprimarul Florin Birta.

Sistemul e monitorizat non-stop de trei agenţi din dispeceratul Poliţiei Municipiului de pe Calea Aradului. Aici vor fi legate până în februarie şi videocamerele promise de Consiliul Judeţean pentru supravegherea ieşirilor din oraş. Investiţia de circa 50.000 euro este menită să elimine "piraţii" care fac transporturi ilegale de persoane, concurând transportatorii autorizaţi, dar şi să îmbunătăţească monitorizarea oraşului.

"Camerele vor putea recunoaşte numărul maşinii sau chiar să-l "reconstruiască" dacă e acoperit cu noroi, să identifice maşinile furate şi camioanele pentru care nu s-a plătit taxa de trafic greu", spune şeful IPJ Bihor. În plus, sistemul va avea un soft de recunoaştere facială capabil să identifice persoanele nu doar după chip, ci şi după datele antropometrice rezultate din raportul înălţime-greutate. Dacă este bine monitorizat, sistemului nu îi scapă nimic.

Cu ochii pe orădeni

Ţinta Poliţiei e ca în câţiva ani videocamerele să acopere tot oraşul. "Cu 300 de camere sistemul ar fi deja eficient, iar cu 500 Oradea ar deveni un oraş "safe". Orice s-ar întâmpla, ai vedea", zice Bucur. Şeful Poliţiei e cu atât mai încrezător cu cât, aşa depăşit cum este, sistemul a ajutat la identificarea unor infractori şi, mai ales, a schimbat comportamente.

"Dacă acum câţiva ani vandalizarea mobilierului stradal, furturile din maşini şi bătăile în faţa barurilor din centru erau la ordinea zilei, acum sunt cazuri izolate". Anul acesta, numărul infracţiunilor stradale a scăzut la 11.126, aşezând oraşul pe locul 23 în topul naţional al criminalităţii. "Infractorii fug de locurile iluminate şi dotate cu videocamere", explică Bucur. Motivul e simplu: acestea ajută poliţiştii să-i prindă repede!

Te văd!

Radu Șandru, șeful Poliției Municipiului OradeaCel mai bun exemplu este tentativa de viol comisă anul trecut sub Podul Intelectualilor de un bărbat proaspăt eliberat din închisoare asupra unei tinere pe care o lovise cu pumnii. "Dacă nu erau camerele, poate nu l-am fi prins. Şocată, femeia nici nu mai ştia cum arată. Colegii din dispecerat au condus echipajele din teren până în Parcul Brătianu, unde agresorul a fost prins", povesteşte şeful Poliţiei Municipiului, comisarul şef Radu Şandru (foto).

Sistemul de monitorizare i-a mai identificat pe interlopii care l-au rupt în bătaie, în zona Lotus Center, pe recuperatorul Marius Lazăr, zis Ciobanul, precum şi pe moldovenii care au devalizat casetele de valori ale Băncii Transilvania. După sute de ore de vizionare a înregistrărilor, poliţiştii le-au refăcut traseul în sens invers, de la fuga de la faţa locului până la pregătirea loviturii.

Adesea, sistemul scuteşte agenţii de căutări inutile. "Am avut un caz al unei femei care a reclamat un viol cu tâlhărie în zona Auchan, dar am verificat pe camere şi ne-am dat seama că minte. Pierduse banii la păcănele şi se temea să dea faţă cu soţul", povesteşte Şandru. Pusă în faţa imaginilor, femeia a recunoscut că a inventat povestea. Pentru că, spre deosebire de oameni, tehnologia nu minte...