Aveţi obiceiul să traversaţi neregulamentar strada ori aţi oprit cu maşina în loc nepermis? Mare grijă, căci în curând poliţiştii vor putea să vă "prindă" din mers.

În baza unui protocol semnat, marţi, de chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor şi primarul municipiului, Ilie Bolojan, sistemul de supraveghere video a oraşului se va extinde.  În plus, se vor monta camere chiar şi pe maşinile de patrulare ale poliţiştilor de ordine publică, ale agenţilor rutieri respectiv ale poliţiştilor locali din Oradea.

"S-au alocat din bugetul municipiului 110.000 euro, care vor fi folosiţi, pe de o parte, pentru extinderea sistemului de supraveghere din municipiu, iar pe de alta pentru dotarea cu camere audio-video a maşinilor aparţinând Poliţiei Naţionale şi Poliţiei Locale care patrulează în Oradea", a declarat primarul municipiului după semnarea protocolului.

Concret, până la sfârşitul anului, sistemul de supraveghere video din oraş va cuprinde în total 214 camere performante care permit, în caz de nevoie, focalizarea obiectivului pe anumite puncte de interes chiar din dispeceratul Poliţiei.

Totodată, Primăria, prin Administraţia Imobiliară Oradea, va achiziţiona sisteme de supraveghere ce vor fi montate pe 17 maşini de patrulare, care le vor permite oamenilor legii să îi vâneze pe orădenii indisciplinaţi din mers. Aparatele car-video au o cameră video fixată pe parbriz pentru filmarea în exteriorul autoturismului şi un microfon wireless, cu rază de acţiune de minim 100 metri pătraţi în jurul maşinii.

Astfel, aparatele vor monitoriza nu doar străzile oraşului ci, mulţumită sistemului audio, şi modul în care acţionează poliţiştii. "Se va putea astfel urmări modul în care poliţiştii relaţionează cu cetăţenii atunci când sunt chemaţi să intervină", a explicat Bolojan.

Potrivit edilului, parteneriatul dintre cele două instituţii, lansat în vara anului 2012, poate reprezenta un model pentru alte municipii. "Este o colaborare avantajoasă deoarece economisim forţele şi creştem eficienţa autorităţilor locale. În loc să înlocuim zilnic indicatoare şi coşuri sparte ori să angajăm încă 50 de poliţişti locali ca să supravegheze oraşul, am realizat un sistem de supraveghere video care şi-a dovedit eficienţa, motiv pentru care am şi decis să-l extindem", a explicat Bolojan.

Şeful Poliţiei Bihor a subliniat că eficienţa sistemului de monitorizare e dovedită de cifrele statistice care arată că, în Oradea, numărul de infracţiuni reclamate este în scădere permanentă, în ultimul trimestru fiind cu 9,3% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Anul viitor sperăm să putem achiziţiona şi un soft special pentru monitorizarea numerelor de înmatriculare auto, astfel încât în momentul în care căutăm o maşină implicată într-o infracţiune ori furată, să o găsim imediat", a declarat chestorul Liviu Popa.