În ciuda opoziţiei locuitorilor din Biharia, comuna este în continuare membru cu drepturi depline al asociaţiei de dezvoltare intercomunitară Aparegio. Sătenii au cerut ieşirea din asociere la sfârşitul anului trecut revoltaţi că, odată cu predarea către Compania de Apă Oradea a serviciilor de apă şi canalizare, facturile pe care le aveau de plată s-au triplat.

La presiunea oamenilor, Consiliul Local a hotărât ieşirea din proiect, decizie care, pentru a fi materializată, va trebui aprobată şi de toţi membrii asocierii formate din localităţile Oradea, Nojorid, Biharia, Sântandrei, Girişul de Criş, Oşorhei, Tinca şi Beiuş. "Până nu există o hotărâre a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară că Biharia s-a retras, comuna face parte în continuare din proiect", a declarat Ovidiu Gavra, directorul CAO, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul a spus că localitatea va putea ieşi din asociere doar după ce îşi va achita la zi datoriile faţă de companie. "Nu mai departe de săptămâna trecută am achitat facturile către Electrica şi către Apele Române pentru serviciile prestate locuitorilor din Biharia. La fel, am plătit taxele aferente autorizaţiilor necesare pentru începerea lucrărilor. Acestea sunt cheltuieli care nu se văd, dar pe care CAO le-a făcut şi va trebui să îşi recupereze banii", a zis Gavra.

Conform directorului CAO, Biharia înregistrează în prezent facturi scadente şi neachitate în valoare de 200.000 lei, dar suma suma integrală este mult mai mare. "Noi nu ţinem cu dinţii ca Biharia să rămână în proiect, dar acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte pentru că avem nişte bani de recuperat de la comună", spune Gavra.

Un proiect de milioane de euro

Programul de investiţii derulat prin proiectul Aparegio demarat de CAO şi Primăria Oradea împreună cu oraşele Beiuş şi Tinca şi comunele din Zona Metropolitană, prevede extinderea infrastructurii de apă şi a apei uzate din judeţul Bihor, prin transformarea companiei în operator regional, în conformitate cu practicile şi politicile UE în domeniu, până în anul 2015.

În prima etapă de implementare a proiectului au fost prinse localităţile Oradea, Beiuş, Tinca şi cele din Zona Metropolitană Oradea: Biharia, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Oşorhei, Alparea şi Fughiu. Comuna Biharia urma să beneficieze de investiţii în valoare de 5,8 milioane euro în înlocuirea reţelelor şi construirea unei staţii de epurare.

Au început licitaţiile!

Ovidiu Gavra a anunţat că primele licitaţii pentru demararea lucrărilor au avut deja loc. "Zilele acestea vom face adjudecarea licitaţiei privind asigurarea asistenţei tehnice pentru managementul proiectului, iar săptămâna viitoare vom posta pe SEAP anunţul licitaţiei pentru serviciile de supervizare. Acesta va fi urmat ulterior de licitarea primelor opt pachete de lucrări", a spus directorul.

Pentru asigurarea managementului proiectului concurează şase firme şi asocieri de firme, toate cu capital străin. Câştigătorul licitaţiei va avea şi obligaţia de a întocmi proiectele tehnice pentru şase pachete de lucrări aferente localităţilor Oradea, Biharia, Tinca, Oşorhei, Aparea şi Fughiu.

Directorul estimează că, în cazul în care licitaţia nu va fi contestată, lucrările vor demara încă din vara cursul acestui an.