Biharia face referendum. Conform unui comunicat de presă semnat de consilierul local Kozma Geza în numele opozanţilor proiectului Aparegio din deliberativul local, locuitorii comunei vor fi chemaţi pe data de 15 ianuarie 2012 să se pronunţe dacă doresc sau nu continuarea proiectului. "Întrebarea la care sunt chemaţi a răspunde localnicii este: Sunteţi de acord cu predarea gestiunii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare din comuna Biharia către C.A.O. şi cu implementarea proiectului Aparegio?", se menţionează în comunicat.

Organizarea referendumului a fost cerută în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local din 23 decembrie de grupul de consilieri format din: Méhes Zoltán, Paul Biţis, Lakatos Imre, Szeghalmi Győző, Megyesi Ferencz şi Szűcs Sándor. "Am votat în favoarea organizării unui referendum pentru a vedea dacă localnicii sprijină în continuare ieşirea din proiect ori prin campania de convingere a Companiei de Apă, între timp, poate şi-au schimbat atitudinea şi doresc să adere la a fi clienţi ai acestor servicii", a spus Kozma Geza.

"Să nu scumpească apa!"

Conform comunicatului, locuitorii comunei se opun nu atât proiectului în sine, cât alinierii preţului la serviciile de apă şi canalizare din localitate la nivelul celor din Oradea imediat după predarea lor către CAO, deşi acestea nu s-au îmbunătăţit. "Logica acestui refuz al cetăţenilor din Biharia a fost una foarte simplă: până ce un întreprinzător / operator nu investeşte vreun leu şi nu îmbunătăţeşte condiţiile de furnizare ori calitate a apei potabile, nu are dreptul de a tripla preţul vreunui bun ori serviciu", susţine consilierul local.

Din lac în puţ...

CAO a preluat serviciul de furnizare a apei în Biharia în octombrie 2010, pentru a putea atrage fonduri europene în valoare de 5,8 milioane euro din care să reabiliteze reţelele de apă şi canalizare din comună prin intermediul proiectului Aparegio. Transferul de responsabilităţi a însemnat pentru locuitorii comunei, automat, triplarea tarifului pe metrul cub de apă de la 1,1 lei la 3,31 lei pe metrul cub, prin alinierea tarifelor la nivelul celor din Oradea.

Revoltaţi, iniţial localnicii s-au opus ca angajaţii CAO să citească apometrele, iar apoi au refuzat facturile. Pentru a detensiona situaţia, executivul local a cerut operatorului de servicii să factureze apa către Primărie, dar nici bugetul local nu a achitat nicio factură. La această oră, comuna Biharia este cel mai mare datornic al CAO cu o restanţă de aproape 400.000 lei.

Divorţ cu "cântec"...

La începutul lunii decembrie, comuna a cerut Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul Zonei Metropolitane Oradea să aprobe retragerea comunei din proiectul Aparegio dar cererea a fost respinsă.

Cu excepţia reprezentanţilor localităţilor Borş şi Cetariu, care s-au abţinut de la vot, ceilalţi membri ai asocierii formate din localităţile din ZMO şi oraşele Oradea, Beiuş şi Tinca au votat împotrivă. Asociaţii se tem că retragerea comunei dintr-un proiect al cărui contract de finanţare a fost semnat la sfârşitul anului 2010 i-ar putea face să piardă investiţii de peste 102 milioane euro.