Comuna Biharia ar putea rămâne în continuare membru al asociaţiei de dezvoltare intracomunitară Aparegio, deşi în luna decembrie, la presiunea populaţiei, Consiliul Local a hotărât retragerea localităţii din această asociere. Hotărârea a fost luată după ce, la mijlocul lunii trecute, locuitorii comunei s-au revoltat faţă de nivelul prea mare al facturilor emise de Compania de Apă Oradea. Operatorul regional a preluat începând cu 1 octombrie reţelele de utilităţi ale comunei şi a majorat preţul metrului cub de apă de la 1,1 lei la 3,17 lei, la fel ca în Oradea, deşi nu a îmbunătăţit calitatea serviciilor prestate.

Biharia nu scumpeşte apa

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat însă marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul CAO, că ieşirea comunei Biharia din cadrul Aparegio nu a fost deocamdată perfectată juridic şi, mai mult, se pare că reprezentanţii celor două administraţii au găsit o soluţie pentru ca acest lucru să nu se întâmple. "Chiar dacă există o hotărâre de Consiliu Local, retragerea nu este încă operabilă deoarece contractul de delegare de gestiune asupra reţelelor de utilităţi nu a fost denunţat. În urma discuţiilor de ieri (n.r. luni), reprezentanţii comunei au luat decizia să rămână în proiect urmând să se clarifice însă unele aspecte legate de facturare", a declarat Ilie Bolojan.

Soluţia luată în discuţie va mai diminua din impactul majorării tarifelor asupra populaţiei. "Formula propusă este de a factura serviciile prestate către CAO către Primăria Biharia, care la rândul ei să factureze populaţiei după propria cheie de calcul, la un preţ subvenţionat, în sistem pauşal sau în orice altă variantă care îi convine", a spus Ovidiu Gavra, directorul CAO.

Directorul companiei i-a asigurat pe reprezentanţii comunei că toţi banii încasaţi din Biharia vor fi reinvestiţi în localitate. Gavra şi-a exprimat convingerea că Biharia nu se va retrage până la urmă din Aparegio pentru că astfel ar pierde nu mai puţin de 5,8 milioane euro, bani de urmează să fie investiţi în extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Bihariei, Gizela Nagy, a confirmat cele prezentate în conferinţa de presă. "Am avut luni o discuţie la Oradea şi s-ar putea ca locuitorii să se răzgândească şi să nu se mai retragă din Aparegio. Acum urmează să stabilim concret măsurile care trebuiesc luate pentru ca acest lucru să se întâmple", a declarat edilul.

Încep licitaţiile!

Proiectul Aparegio, demarat de CAO şi Primăria Oradea împreună cu oraşele Beiuş şi Tinca şi comunele din Zona Metropolitană Biharia, Sântandrei, Palota, Girişu de Criş, Tărian, Nojorid, Alparea şi Fughiu, prevede extinderea infrastructurii şi a apei uzate din judeţul Bihor, prin transformarea companiei în operator regional.

Investiţia se ridică la 102 milioane de euro cu TVA inclus, sumă din care 63,5 milioane euro o reprezintă finanţările europene, 28,2 milioane euro o reprezintă contribuţia CAO, 9,7 milioane de euro sunt alocările de la bugetul de stat, iar diferenţa o reprezintă contribuţia autorităţilor locale.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat că proiectul a fost împărţit în 14 pachete de lucrări, din care cinci pachete pe teritoriul Oradiei, iar 9 în localităţile din judeţ. "Dorim ca în luna februarie să postăm pe SEAP cele 14 seturi de lucrări, astfel ca în patru luni de zile să parcurgem procedura de licitaţie, iar din vară să începem efectiv lucrările", a spus Bolojan.

Numai la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ se vor reabilita 54,5 kilometri de reţele de apă şi se vor extinde 37,8 kilometri de reţea. Lucrările se vor desfăşura pe 119 străzi, majoritatea în vatra veche a oraşului, cum ar fi cartierul Ioşia sau zona centrală.