DNA Oradea a anunţat săptămâna trecută, pentru prima oară, că a luat în colimator cel mai greu, după părerea mea, politician din Bihor, pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, cel de care au depins mereu, din 2000 încoace, toate majorităţile pentru conducerea judeţului şi a Oradiei.

Da, e adevărat ce spune acesta, că faptele pe care i le impută DNA sunt vechi: trântirea licitaţiei pentru vânzarea către Selina a terenurilor fostelor unităţi militare din Calea Armatei Române şi din Calea Aradului, a celei pentru desemnarea operatorului haldei ecologice a oraşului şi a altor licitaţii, cu luare de mită şi spălare de bani. Da, e adevărat şi că, aşa cum spune Kiss, nenumărate "organe" l-au mai cercetat şi că, de fiecare dată, l-au dezincriminat.

Numai că de data aceasta apar destule detalii care fac diferenţa faţă de dosarele din trecut. În premieră, DNA a anunţat public începerea urmăririi penale, ceea ce până acum nu s-a întâmplat niciodată, iar procurorii au precizat acum inclusiv sumele pe care fostul şef al CJ le-ar fi primit şpagă. După mine, semne că anchetele precedente au fost formale şi că descoperirile etalate acum sunt, în schimb, consistente.

Un alt amănunt de neignorat e precizarea că ancheta a beneficiat şi de colaborarea SRI (indiciu că dosarul nu se bazează doar pe înscrisuri şi interpretări ale acestora, pe deducţii, şi nici pe autodenunţurile unor personaje strânse cu uşa, ci probabil şi pe interceptări ale discuţiilor, telefonice ori directe, între cei implicaţi). Mai e de luat în considerare şi specificarea că la investigaţie au contribuit autorităţi judiciare din Ungaria, Germania şi Olanda, ţările unde au fost înregistrate firmele prin care oamenii de afaceri şi-au arătat recunoştinţa, în euro, către şeful CJ.

Luat parcă prin surprindere de noul demers al DNA, actualul vicepreşedinte al CJ a preferat, pentru mine la fel de uluitor, să ducă în derizoriu acţiunea procurorilor (spunând că s-ar fi simţit neglijat dacă nu se "luau" şi de el), şi a pretins, încă şi mai puţin credibil, că morţii sunt dezgropaţi doar pentru că a început campania electorală. Or, cine crede că, dacă ar fi fost un dosar "politic", DNA nu l-ar fi scos pe tarabă la locale, când a candidat Kiss însuşi, nu grofii UDMR care vor să ajungă de la Bucureşti la Bruxelles? Sau la parlamentare ori la prezidenţiale, când mizele sunt maxime?

În fine, un ultim "mărunţiş": potrivit DNA, cu bani primiţi de la Keviep, Kiss i-ar fi "influenţat" pe reprezentanţii Primăriei Oradea care au negociat contractul pentru groapa de gunoi ecologică a oraşului, dar - cel puţin până acum - niciunul dintre aceştia nu este nominalizat. Alt semn că procurorii anticorupţie mai au destui aşi în mânecă şi că, în viitorul apropiat, nu e deloc exclus ca tabloul învinuiţilor să fie completat şi cu alte nume. Inclusiv din PSD-ul în care, în prezent, fostul primar de atunci, Petru Filip, pare să trăiască mai tihnit decât atunci când negocia cu Kiss conducerea Oradiei şi a judeţului.