De joia trecută - când ex-directorul Aeroportului Oradea a dezvăluit că preşedintele CJ Bihor, în ciuda fanfaronadei cu "Deschidem spre Europa!", nu doar n-a avut niciun merit în efemera existenţă a curselor externe operate de Ryanair, ci, dimpotrivă, a şi rezolvat ruperea relaţiilor cu compania, interzicându-i totodată să negocieze cu alţi operatori şi, mai nou, patronând concursul pentru şefia Aeroportului în favoarea unei cliente UDMR - numeroase voci susţin că politicianul ar trebui să fie verificat de DNA, fiindcă şi-a folosit funcţia abuziv, împotriva contribuabililor.

Mă îndoiesc, însă, că DNA Oradea e capabil de aşa îndrăzneală, după ce în ianuarie avocatul Răzvan Doseanu (angajat inclusiv de Pásztor să-l apere în afacerea finanţării ilegale a Fundaţiei Varadinum), a pulverizat, practic, structura locală anticorupţie. Aţi mai auzit de atunci de vreun dosar instrumentat de procurorii rămaşi după expulzarea celor "răi"? Cei "buni" nu s-au mai luat nici măcar de un amărât de viceprimar comunal! Şi atunci, cum să se arunce la ditamai "rechinul"? Mai ales că, zic unii, chiar şi şefia Aeroportului oferită Cristinei Antik, soţia judecătorului Antik Levente, de la Curtea de Apel, ar fi de fapt o ofrandă adusă unui anume tip de judecători...

Ca atare, singurul mod în care şeful CJ ar putea fi tras la răspundere e cel politic, aşa cum se pregătesc să ceară, la proxima şedinţă, consilierii PNL-işti. Rămâne de văzut dacă o vor şi face pe bune, nu îngăimat. Cu 2-3 excepţii, eu nu prea văd mulţi PNL-işti din CJ care să se ia de piept cu UDMR, partidul în care unii văd nu doar un fost aliat, momentan în amor cu PSD, ci şi un viitor partener de guvernare locală.

Totuşi, un non-combat ar fi pentru PNL ruşinos şi de neiertat. Cum să-l menajezi pe unul ca Pásztor, despre care tocmai afli că a micţionat, încă dinaintea semnării lui, pe protocolul încheiat în 28 iulie, prin care inclusiv UDMR promitea să sprijine dezvoltarea Aeroportului? Ce credibilitate ar mai avea un partid ce aspiră să fie vioara nr. 1 în Bihor, să conducă judeţul după localele de anul viitor? Ce ascendent ar mai avea însuşi preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, despre care umblă vorba că va candida la CJ, în faţa unor omologi lipsiţi de scrupule, precum Szabó Ödön, şi de ruşine, precum "János" Mang? (Nu mai pun ALDE la socoteală, fiindcă de la anul nu va mai exista nici pe hârtie). Cum ar scoate cămaşa PNL-iştii dacă, tolerându-l pe Pásztor, USR îi va învinui de blat?

Mă aştept ca liberalii să nu mimeze lupta, ci s-o ducă fie şi singuri, "prin ei înşişi", chiar dacă e greu de crezut că Pásztor le va oferi satisfacţia demisiei şi că Mang va renunţa la complicitatea cu PSD-ul unguresc pentru a da voturile (două treimi) necesare demiterii. Altfel, vor rămâne cu stigmatul că, de dragul ciorii de pe gard, şi-au luat mâna de pe cei care contează cu adevărat: cetăţenii Bihorului.