Un bihorean în vârstă de 32 ani din Cheriu, pe numele căruia autorităţile germane au emis două mandate europene de arestare, a fost ridicat de poliţişti şi arestat, joi, la Curtea de Apel Oradea. Ajutat de complici, Ioca Rostaş a încasat ilegal peste 1,2 milioane de euro, alocaţii pentru copii şi ajutoare de urgenţă pentru coronavirus.

Concret, spun sursele BIHOREANULUI, începând din 2013, Ioca Rostaş a înregistrat în total 100 de copii ca rezidenţi în Germania în numele cărora a solicitat şi încasat, apoi, beneficii şi alocaţii, în valoare de 845.340 euro, fără însă ca minorii să fi avut vreodată domiciliu efectiv în această ţară.

Totodată, în această primăvară, Rostaş a profitat şi de ajutoarele de urgenţă pentru coronavirus, acordate de guvernul german antreprenorilor. Cum cererile se depuneau online, în perioada 9 aprilie - 17 aprilie, împreună cu trei complici, Rostaş a transformat în mici intreprinzători germani 105 romi, în numele cărora a depus cereri pentru ajutoare în valoare totală de 1.039.000 euro, din care a apucat să încaseze efectiv 598.000 euro.

Dibuită în final de procurorii germani, reţeaua lui Rostaş, din care fac parte cel puţin încă trei persoane, a ajuns subiect de dosar penal pentru acuzaţii de fals, uz de fals, înșelăciune și evaziune fiscală, prin încasarea ilegală a unor drepturi care nu i se cuveneau.

Pe numele bihoreanului, autorităţile germane au emis două mandate europene de arestare, o premieră chiar şi pentru procurorii şi judecătorii din Bihor, în condiţiile în care Codul penal şi Codul de procedură penală nu are nicio prevedere care să permită conexarea a două solicitări de extrădare transmise concomitent. Solicitările se vor judeca în cadrul aceluiaşi proces, dar ca cereri diferite.

Deocamdată, Curtea de Apel Oradea a dispus doar ca Rostaş să fie arestat temporar, pe o perioadă de 15 zile, urmând ca extrădarea lui să fie decisă după traducerea şi analizarea dosarului transmis de autorităţile germane.

Între timp, în Germania, ancheta în caz este în toi. Potrivit AFP, care citează un comunicat al procurorilor din Düsseldorf, în dosarul fraudei cu ajutoare de urgenţă pentru coronavirus comisă de reţeaua românilor sunt cercetaţi în total 13 suspecți, iar miercuri au avut loc patru arestări în Renania de Nord-Westfalia și Austria, dar şi percheziţii  la 15 apartamente din localităţi din Germania (Köln, Bergheim, Krefeld, Essen și un depozit în Pulheim), respectiv în Austria, în Linz, Frankenmarkt.