În afară de milenarele rețete românești bihorenești tradiționale, cum ar fi: bogracs, gulaș, langoș sau Gundel palacsinta, oameni pasionați de arta gastronomică au mai dezgropat și alte rețete și feluri de mâncare străvechi. 

Doritorii pot apela la aceste rețete care de acum sunt puse la dispoziția gurmanzilor. Iată câteva dintre ele, sigur vă vor destupa papilele gustative:

1. Pălinca de prune. Are avantajul că poate fi băută și în post pentru că e de dulce doar dacă gospodarul bagă zahăr în borhot.

2. Pălincă aprinsă dreasă cu chimion. Deși bihorenii nu sunt mari băutori de spirtoase, județul Bihor consumă iarna mai mult chimion decât toate țările Uniunii Europene la un loc. Nu se știe încă din ce cauză.

3. Gomboți fără prune. E știut că în Bihor folosirea prunelor în alte scopuri decât fabricarea pălincii e considerată braconaj.

4. Clisă tăiată pe ziar cu brișcă în formă de pește. Nu contează doar ce ai pe farfurie sau pe ziar, ci și modul în care mânuiești tacâmurile.

5. Pită unsă cu cuțitul. Varianta premium este pită unsă cu cuțitul, dar și cu unsoare. 

Acest articol este un pamflet și va fi tratat ca atare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!